Responsabilitate socială

Adevăratul AUR de la Roșia Montană

Adriana Toma › Lun, 2015-07-13 09:36
Timp de mai bine de 15 ani, compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a făcut presiuni asupra guvernelor din România să-i acorde avizul de mediu pentru începerea exploatării miniere la Roșia Montană.

De ani buni, zeci de mii de români s-au unit să salveze Roșia Montană, pe care Gabriel Resources vrea s-o transforme în cea mai mare mină din Europa. De la ce vor s-o salveze? De la otrăvirea cu cianura folosită în exploatarea minieră. Cum? Prin proteste, concerte, zeci de acțiuni organizate de ONG-uri, de activiști și de personalități marcante ale vieții publice din România.

Unul dintre cei care nu au putut să rămână pasivi la distrugerea Roșiei Montane este Tică Darie. La doar 22 de ani, nimic nu i se pare imposibil și tocmai asta i-a dat și îi dă curaj în continuare să fie unul dintre cei mai înfocați susținători ai unei cauze care părea pierdută.

Din 2012 și până în prezent, a făcut tot ce i-a stat în putință ca să salveze Roșia Montană de la o soartă crudă. A pedalat pe bicicletă mii de kilometri, din Danemarca până în România, ca să spună povestea Roșiei Montane și, din vara lui 2013, s-a mutat în sat și a deschis magazinul madeinrosiamontana.ro, prin care vinde șosete din lână făcute de femeile din Roșia Montană.

Citește și Handmade cu personalitate

Să nu-și imagineze nimeni că toate astea nu au avut un preț. În acea perioadă, Tică Darie a fost amenințat cu bătaia, cu moartea, a fost intimidat și alergat de către angajații care conduceau jeepurile companiei. „Mi-a fost furată corespondența și am fost amenințat chiar și cu răstignirea”. Tot pe atunci, o doamnă care lucra la Gabriel Resources a încercat, mai în glumă, mai în serios, să-i dea mită ca să nu mai filmeze tot ce se întâmpla la Roșia Montană.

Fânfest, prima întâlnire cu Roșia Montană

Dar Tică este mai mult decât un activist. Este un tânăr care crede în el, în toleranță, în respectul față de ceilalți, în loialitate, în respectul față de celelalte credințe, în aprecierea lucrurilor mărunte, în asumarea responsabilității și, poate cel mai important, în iubirea și ocrotirea naturii.

Asta pentru că a copilărit în Suceava, iar amintirile lui sunt strâns legate de mersul la furat de cireșe, mere și pere, de mersul la scăldat sau de scotocitul printre munții de gunoaie pe care îi considera un fel de „bazar”, pentru că găsea acolo obiecte pe care, ulterior, le putea vinde.

La 12 ani, îndrumat de fratele lui, a devenit cercetaș. „Așa am ajuns să fac parte din cea mai mare mișcare de tineret din România. Fratele meu a vrut să-mi fac mai mulți prieteni, să călătoresc, să învăț lucruri noi și, per total, să-mi ofere mai multe oportunități. Îi sunt recunoscător pentru asta”, mărturisește Tică.

În 2007, pe când avea doar 14 ani, s-a dus la Festivalul FânFest. Atunci a aflat despre planurile companiei canadiene pentru Roșia Montană și își amintește cum a reacționat când a văzut că Gabriel Resources își revendicase întreaga zonă.

„Eram destul de mic, dar țin foarte bine minte acele zile petrecute acolo. Nu știu dacă aș fi dat atunci șanse localnicilor, mai ales celor care se împotriveau. Nu mi-a venit să cred când am văzut pe mai toate casele tăblița «Proprietate Gabriel Resources». Chiar și pe casa în care se află acum primăria”, povestește Tică.

Mii de kilometri pe bicicletă pentru Roșia Montană

Anii au trecut și, în 2012, Tică era student la Facultatea de Multimedia și Design Københavns Erhvervsakademi (KEA), din Copenhaga. Problema Roșia Montană devenise din ce în ce mai spinoasă și atât presiunile, cât și protestele, se intensificaseră. Nu a putut să rămână pasiv și, în vara lui 2012, cu susținerea facultății din Danemarca, a traversat continentul pe bicicletă, din Copenhaga până în Roșia Montană, ca să spună Europei despre ce se întâmpla în Munții Apuseni.

A pedalat 2.533 de kilometri în 30 de zile, mai toate nopțile le-a dormit în pădure, în cort, s-a speriat de mistreți și aproape în fiecare zi a mâncat paste. Dar în tot acest timp, prin fiecare capitală europeană prin care a trecut, a întâlnit o mulțime de oameni care l-au ajutat – cu mâncare, cu apă și cu un pat cald unde să doarmă – ca să poată duce povestea Roșiei Montane mai departe.

Citește și De la un hobby de weekend, la o afacere cu „happy-end”

A repetat experiența în 2013, alături de Louisa Hoppe, o prietenă nemțoaică, pe o bicicletă de tip tandem. De data asta, au organizat și conferințe despre Roșia Montană în zece orașe de pe traseu. „Am simţit că pot să ofer mai mult și am plecat din nou din Copenhaga spre Roşia Montană. M-am ataşat de oamenii frumoşi pe care i-am întâlnit la Roşia, de satul minunat pe care l-am revăzut cu alţi ochi după cinci ani de când am fost prima oară. Am plecat de acolo cu energie pozitivă. Toate acestea m-au determinat să mă implic în continuare pentru Roşia Montană, indirect, de la distanţă”.

A alergat maratoane și ultramaratoane, chiar şi de 101 kilometri. Cauza lui a fost mereu Roşia Montană. În tururile pe bicicletă a învățat să aprecieze un pat și un duș cald, mâncarea – oricât de simplă și de puțină – și fiecare picătură de apă. A mai învățat să lucreze în echipă și să le fie recunoscător oamenilor pe care i-a întâlnit și care l-au ajutat.

0 comentarii 3539 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter