Actual

Gabriel Păun - Agent Green în luptă cu mafia pădurilor

Daniela Oancea › Lun, 2015-11-16 11:34
Faptul că exploatăm lemnul ca resursă, în loc să îl procesăm, pentru a adăuga valoare materiei prime este, în sine, un mod păgubos de a face business pentru România. „România și românii nu câștigă mai nimic din propriile păduri pe care le exportă în forme brute (lemn rotund și cherestea). Se poate spune că exportăm locuri de muncă, pe care le-am putea ține în țară dacă pădurile ar da lemn pentru produse finite, fabricate în România”, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green și unul dintre cei mai energici activiști de mediu. „În prezent, în mai puțin de 1% din suprafața României nu se aude drujba, iar tăierile sunt permise de Romsilva chiar și în Parcurile Naționale, ultimele temple ale naturii.” De ce să ne pese?

„Pădurile ne dau oxigenul pe care îl respirăm. Cele virgine reprezintă în România casa a 7.000 de urși, spre deosebire de aparent frumoasa Elveție, care nu mai are nici măcar unul. Munții Semenic adăpostesc cele mai vaste făgete virgine din Europa, o ultimă mostră din ce era continentul nostru după ultima glaciațiune. Munții Retezat – Godeanu – Țarcu adăpostesc ultimul peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei.”

Parcurile Retezat și Domogled adăpostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa. Parcul Național Semenic adăpostește cel mai mare trup de pădure virgină de fag comun european.
Se spune că în România, la fiecare trei secunde, este furat un arbore pentru care natura a muncit 100 de ani. „Nu se știe exact câtă pădure dispare pe secundă, dar, văzută de sus, țara arată ca un puzzle cu o pădure din care lipsesc trei sferturi din piese, iar sfertul rămas nu e tocmai verde”, semnalează Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Parcurile naționale și naturale ocupă o mică suprafață a României, dar sunt cruciale pentru viitorul biodiversității și un tezaur de păstrat pentru generațiile viitoare. Pe măsură ce pădurile României s-au rărit, presiunea a devenit uriașă chiar asupra pădurilor din parcurile naționale.

În cifre, fondul forestier este de aproximativ 6,5 milioane de hectare de pădure, ceea ce înseamnă cam 26% din suprafața României, sub media europeană a gradului de împădurire de 32%. „Ceea ce este și mai trist e că vârsta pădurilor este în scădere, la fel și volumul în metri cubi de lemn la hectar. În ultimele două decenii, aproape că s-au epuizat pădurile bătrâne de conifere, iar în ultimii zece ani s-a intrat puternic în pădurile de stejar și de fag. Se taie legal prea mult, iar ce este ilegal de multe ori se legalizează.”

Nu în ultimul rând, activiștii de mediu reclamă că noul președinte al țării nu este interesat de parcurile naționale și încurajează în continuare companiile străine să devasteze pădurile. „Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care aduce o serie de modificări și de completări Codului silvic, apreciind că «intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurențial și, implicit, asupra economiei, și să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminatoriu»”.

2 comentarii 7426 vizualizări

Comentarii

2016-10-04 17:41

GSH

Asa este. Acest fals aparator

Asa este. Acest fals aparator "Agent green" al padurilor este de fapt un mare escroc!!!

2015-11-17 17:02

PANDELE GEORGE PAUL

cazul coroiesti riul alb

daca ai avea bun simt ai recunoaste ca nu aveai ce sa cauti acolo fara aprobarea propietarului,nu stiu daca iubesti padurea atit de mult ca banii nemunciti din slujba asta non fa niente,pregateste-te sa dai si socoteala si stii asta!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter