News

Reconversia profesională în domeniul IT este posibilă? Da, dacă îndeplinești unele condiții esențiale!

Claudiu Dăscălescu › Vin, 2016-12-02 19:56
Limitările de reconversie profesională s-au redus semnificativ în ultimii 5 ani inclusiv în Romania, cererea de forță de muncă de pe piața de IT fiind din ce în ce mai mare. Deși background-ul tehnic nu mai este o condiție necesară și suficientă pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul IT au apărut o serie de noi cerințe care condiționează obținerea unui job relevant în acest domeniu. 

Prima condiție de acest fel este specializarea în cadrul unui program educațional dedicat - de preferat în centre de studiu IT atestate internațional (Microsoft, CISCO, Autodesk). Formarea universitară nu mai are, astfel, titlu de obligativitate, în locul ei putând fi incluse în CV cursuri intensive capabile să suplinească anii de studiu în domeniu și să formeze punctual viitorul specialist IT. Este important ca în urma cursurilor de specializare absolvite (fie că este vorba de cursuri de programare, grafică sau web design) cunoștințele să fie validate prin obținerea unor certificări de competențe.

Referințe importante

De importanță similară este și implicarea în activități de portofoliu care presupun atât dezvoltarea unor proiecte proprii inovative, capabile să pună în evidență cunoștințele, deschiderea și flexibilitatea viitorului specialist, cât și participarea la dezvoltarea unor proiecte externe de complexitate și importanță mai mari. Aceste proiecte vor reprezenta referințe importante pentru angajatori asupra nivelului de cunoștințe, dar mai ales a modului în care sunt acestea transpuse în practică. Pentru extinderea activităților de portofoliu, centrele educaționale specializate pe domeniul IT pun la îndemâna cursanților o serie de instrumente și oportunități de dezvoltare a proiectelor inovative.

Knowledge cu valoare adăugată

Înrolarea în programe de internship și de trainguri de pre-employment devine din ce în ce mai importantă, fiind percepută ca o variantă WIN-WIN pentru angajatori și interni. Numeroase companii adoptă astfel de inițiative pentru a selecta cei mai buni dintre internii cu care vor merge mai departe, în timp ce internii se bucură de oportunitatea de a descoperi cultura companiei și joburile cele mai avantajoase.

Viitorul unui specialist IT depinde direct nu doar de valoarea informațională dobândită în centre de specializare și companii, ci mai ales de acel knowledge cu valoare adaugată pe care l-a acumulat. Acesta este efectul curiozității de a asimila informații din alte surse decât cele tradiționale: articole, tutoriale, bloguri, site-uri care combină eficient partea teoretică și cea practică. Fiind un domeniul cu o dinamică uimitoare, nevoia de a sta conectat permanent la informațiile din online devine o condiție importantă.

De asemenea, prezența activă în online este obligatorie pentru cineva care își dorește o carieră de succes în IT. Acest lucru presupune înscrierea în grupurile specializate în IT - forumuri, grupuri de Facebook, grupuri de Linkedin - și interacțiunea cu membrii grupurilor, implicarea în discuții, etc. Comunicarea devine, astfel, o componentă de bază în consolidarea informațiilor și networking pentru conectivitatea la noutăți.

Pentru a obține un job în domeniul IT pe măsura așteptărilor este esențial ca persoanele proaspăt specializate în domeniu să aloce timp și resurse suficiente pentru o promovare smart a atuurilor din portofoliu și CV. Pornind de la premisa “less is more, and more is less” candidatul va trebui să selecteze informațiile esențiale pentru job-ul la care aplică și să elimine orice informație redundantă. Pe masură ce experiența și nivelul de competențe cresc se recomandă să se facă updatarea portofoliului și CV-ului în concordanță cu noile informații.

(materialul are la bază ebook-ul cu titlul “Cum să îți începi cariera în IT”, unde o serie de specialiști din industrie au oferit sfaturi pentru cei care vor să lucreze în domeniul IT).

0 comentarii 2570 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter