Leadership

Un neurochirurg ne învață cum să tăiem nodul gordian al stresului

Felicia Luca › Mie, 2018-06-27 11:47
Cei mai mulți oameni fug de stres, dar și în direcția corectă se poate merge prea departe. Cum ar fi dacă soluția ar fi nu să fugi de stres, ci să te folosești de el? De altfel, mulți dintre factorii de stres prezintă și beneficii. Gravitația ne întărește oasele. Mișcarea ne întărește mușchii. Faptul că ne „punem capul la treabă” ne menține sănătoși la minte.
foto: Pixabay

Chirurg fiind, mă confrunt cu multe situații stresante, care necesită o minte clară și măsuri decisive. Neurochirurgia m-a ajutat să-mi dezvolt dominanța cognitivă. Mi-a crescut capacitatea de a evalua situația pentru a lua decizii rapide și corecte în condiții de stres, contra conometru. Dar dacă am învățat ceva în toți acești ani în care am luat decizii de viață și de moarte în sala de operație este că trebuie să avem instrumentele potrivite pentru a-i învinge pe doi dintre cei mai de seamă adversari cu care ne confruntăm în viață: stresul și frica”, ne împărtășește neurochirugul Mark McLaughlin.

Iată cele trei strategii pe care ni le propune Mark pentru a lua decizii bune sub presiune.

Ai grijă să drenezi, întotdeauna

Dacă multe situații sunt în afara controlului nostru, pe altele le putem împiedica să se întâmple. Noi, chirurgii, avem o regulă: Drenează. Este o măsură preventivă care-i asigură chirurgului control asupra câmpului operator, asigurându-i o valvă de eliberare a presiunii intracraniene. Respectând această regulă, preîntâmpinăm producerea de situații care să pună viața pacientului în pericol și reducem nivelul de stres din sala de operație.

Care sunt valvele tale de siguranță? Care sunt regulile pe care le respecți tu pentru a ține stresul sub control?

O modalitate de gestionare a stresului la serviciu este administrarea nivelului de încărcare a căsuței de mail. Dacă te îneci în mesaje, unele vechi de luni de zile, șterge tot și ia-o de la capăt. Șterge din Inbox toate mesajele care sunt mai vechi de una-două luni. Cine poate ține pasul cu amploarea comunicării elecronice în zilele noastre? Dacă te încăpățânezi să faci asta, Inboxul nu va face altceva decât să-ți distragă atenția de la treburile cu adevărat importante. Nu te îngrijora, mesajele cu adevărat importante îți vor fi retrimise.

Eliberează-te de astfel de griji, pentru a-ți concentra resursele pe aspectele importante ale vieții.

Nu tăia ce nu vezi, niciodată

Aceasta este prima regulă pe care am învățat-o de la mentorul meu, maestrul Peter Jannetta: Niciodată să nu tai ce nu vezi. Așa cum lumina și mărirea optică sunt vitale pentru vizualizarea corectă a câmpului operator de către chirurgi, pentru a lua decizii dificile sub presiune este nevoie să iluminezi și să examinezi îndeaproape problema cu care te confrunți, pentru a determina cu precize natura acesteia și a identifica soluția aferentă.

Una dintre situațiile stresante cu care m-am confruntat recent a fost toastul pe care trebuia să-l țin la nunta fiicei mele, cel mai important toast din viața mea. Am fost copleșit de emoții cu o săptămână înainte. Izbucneam în plâns de fiecare dată când repetam. După ce m-am gândit bine, mi-am dat seama că problema erau remușcările. Îmi părea rău și mă simțeam vinovat că lipsisem de la atât de multe evenimmente din copilăria fiicei mele, din cauza programului meu atât de încărcat.
Iluminând problema, mi-am dat seama că aceste gânduri sunt firești pentru cei din profesia mea: chirurgii ale căror îndatoriri medicale depășesc obligațiile familiale. În loc să las ca regretele să-mi distrugă discursul, am hotărât să devin un părinte mai bun și mai prezent pentru fiica mea acum, în timpul vieții ei de adult.

Dacă te lovești de un obstacol sau te găsești într-o situație stresantă, mai întâi iluminează problema și privește-o din mai multe perspective. Întreabă-te: „De ce sunt atât de neliniștit cu privire la următoarea întâlnire de afaceri?” sau „De ce nu mă înțeleg eu cu acest coleg al meu, de fapt?”. Fă tot posibilul să iluminezi, să mărești și să diseci problema cu care te confrunți. Anatomia problemei este chiar în fața ta, numai că nu ai apucat încă să o vezi.

Solicită o a doua opinie

Nu pune prea mare preț pe prima ta reacție la un eveniment stresant, pentru că aproape întotdeauna prima reacție este de auto-conservare, iar asta nu e mereu cea mai bună soluție. În loc de asta, caută să depersonalizezi situația, pentru a face alegeri mai inteligente pe baza realității obiective și privind situația din mai multe perspective.

De exemplu, mie îmi este greu să-mi mențin o perspectivă echilibrată atunci când un pacient al meu nu evoluează bine sau când după operație apar simptome neașteptate. Prin urmare, în astfel de cazuri mă consult adeseori cu unul dintre ceilalți cinci medici din clinică, pentru că într-o astfel de situație altcineva poate face o analiză mai puțin subiectivă.

Urmând sfaturile de mai sus, poți controla mai bine lucrurile atunci când ești stresant, neliniștit sau dacă „te simți în bătaia puștii”, iar asta îți va permite să practici în orice situație ceea ce neurochirugul Mark McLaughlin numește „dominanță cognitivă”.

Simți că stresul te ține pe loc? Fă aici testul de evaluare a modului în care gestionezi stresul, pentru a învăța cum poți folosi stresul în avantajul tău.

Sursa: LinkedIn – A brain surgeon’s tips for handling stress head-on

0 comentarii 1390 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter