Leadership

Tânărul de 19 ani din Bârlad care face costume populare la războiul de ţesut

Constantin Pescaru › Joi, 2017-12-07 13:48
La doar 19 ani, Andrei Vladimir țese costume populare folosind metode tradiționale. Într-o lume ultraconectată la Internet, în care suntem înconjurați de gadget-uri care mai de care mai avansate, iar tehnologia amenință că ne va "fură" joburi, acest tânar încearcă s convingă generația să, milenialii, să se intoarcă la tradiții. Războiul de țesut și fuiorul sunt cei mai buni prieteni ai săi. Costumele sale populare sunt prezente la târgurile locale, dar sunt vândute și în alte țări, tocmai pentru a arată românilor și restului lumii că valorile autohtone merită să ocupe un loc în viețile noastre, ale tuturor.

El este nominalizat la Gala Revistei CARIERE 2017 la categoria "Exclusiv românesc". Puteţi vota accesând http://www.gala-cariere.ro/!

A fost captat de portul popular și de meșteșug încă de mic. A văzut în casa bunicilor făcându-se aceste lucruri și i-au intrat automat la suflet.

"Pentru mine a fost ceva normal, nu un lucru ieșit din comun. Și acum le văd la fel", mărturisește Andrei Vladimir despre porturile populare realizate la războiul de țesut și alte obiecte vestimentare făcute prin metode tradiţionale.

Tanarul recunoaște, însă, că nu mai ține minte momentul exact în care s-a apucat de meşterit.

"Nu mai știu care au fost primele piese lucrate de mine, dar știu că am văzut la un moment dat un model, m-am pus pe treaba și l-am realizat. Cam așa funcționez eu: îmi atrage atenția ceva, mă gândesc cum îl pot face și lucrez", spune Andrei Vladimir.

El precizează că se pricepe să facă cam toate piesele de port popular și de industrie casnică care se pot face la războiul de țesut sau cusute, împletite, crosetate.

Spune că preferă metodele din moși-strămoși și mărturisește cu mâna pe inimă că nu a lucrat și nici măcar nu a văzut un război de țesut automat. "Am învățat să țes pe stative tradiționale și oi țese și în continuare așa...", spune tânărul.

Am vrut să aflăm și cum îi convinge pe alții să se reîntoarcă la tradiţii.

"Nu am un mod de convingere, dar încerc să fac lucruri faine care să atragă toate categoriile de oameni. În ultimul timp lumea vede cu alți ochi aceste treburi și sunt apreciate din ce în ce mai mult...", explică Andrei Vladimir.

Produsele care ies din mâinile sale pricepute sunt prezentate și vândute în cadrul unor activități de profil organizate de muzee și asociații. De asemenea, Internetul reprezintă o altă cale de distribuție, prin intermediul căreia pot ajunge în întreaga lume.

"Tradițiile românești au un specific aparte, sunt foarte variate și nu seamănă cu ale nici unui popor", încheie tânărul.


Andrei Vladimir este nominalizat la Gala Revistei CARIERE 2017 la categoria "Exclusiv românesc". Puteţi vota accesând http://www.gala-cariere.ro/!


1 comentariu 1585 vizualizări

Comentarii

2017-12-22 22:47

BUZATU MIHAELA

cum putem lua legătură

cum putem lua legătură

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter