Leadership

Puterea unui lider stă sub semnul întrebării

Ștefana Popa › Sâm, 2016-02-06 08:46
Liderii buni pun întrebări extraordinare este o colecție de întrebări care transformă. John Maxwell te învață să pui întrebări relevante pentru trei destinatari: ție însuți, echipei tale și oamenilor care te inspiră. Pentru fiecare dintre ele este nevoie de pregătire: un timp în care cercetezi, planifici și alegi acele întrebări care pun lumea în mișcare. Întrebările bune extrag esența, dau motivația și conduc spre acțiune.

A fi lider nu se descoperă într-o carte. Nici măcar în această carte. A fi lider se dezvoltă, se lucrează zi de zi, ca un mușchi.

Așadar, întrebarea care se pune este: Ce ești dispus să faci pentru a-ți împlini potențialul de lider? Nu este o întrebare retorică. Ia un pix și scrie pe cea mai apropiată foaie de hârtie ce ești dispus să investești, să sacrifici, să înduri și să perfecționezi ca să îți onorezi potențialul.

John Maxwell te ghidează să îți atingi potențialul în timp ce îți ajuți fiecare membru din echipă să facă același lucru. A fi lider înseamnă în primul rând a forma alți lideri și a ajunge să fii urmat nu datorită funcției tale, ci datorită a ceea ce ai făcut pentru dezvoltarea oamenilor, să fii respectat pentru ceea ce ești și ceea ce reprezinți.

Cel mai important este să conștientizezi abilitățile care te fac unic și valoros. Într-o lume în care ceilalți se axează pe punctele lor slabe, a perfecționa punctele tale forte este un avantaj. Întoarce-te la pix și la foaie și scrie abilitățile tale. Să fie clare și specifice. Oricine le vede să știe sigur că despre tine este vorba.

Și mai ia o foaie de hârtie, căci lucrurile se complică. Nu poți fi lider dacă știi doar punctele tale forte. Scrie acum ce îi face pe cei din echipa ta valoroși și importanți. Fii mândru de fiecare dintre ei. De azi înainte încearcă să te gândești la angajații tăi ca la un grup de experți sfătuitori. Părerea lor contează și doar în funcție de părerea lor poți tu să iei cele mai bune decizii. De aici înainte vor curge natural întrebările excepționale pe care le pun liderii buni. De la încrederea că echipa ta este valoroasă.
Echipa ta va deveni din ce în ce mai bună dacă o ajuți în acest demers. Mare parte din timpul tău poate fi direcționat spre a-i asista, a-i învăța, a-i încuraja, consulta și recompensa pe angajații tăi. Un lider bun îl ajută pe fiecare să se dezvolte, îi acordă credit, îi subliniază realizările, îi dă putere de decizie. Pe scurt: îi ajută pe ceilalți să strălucească.

Gândește-te ce e important pentru tine, ce întâlniri, ce proiecte, ce provocări. Apoi încearcă să maximizezi impactul lor în viața ta. Alocă timp pentru pregătire și planificare. În același mod, acordă importanță oamenilor care depind de tine și de care depinzi. Oamenilor începe să le pese cu adevărat în momentul în care realizează cât de mult îți pasă ție de ei.

Țintește mereu mai sus, lucrează cu tine, setează proiecte de dezvoltare personală și profesională. Acceptă momentele de repaus în care asimilezi informațiile și creșterea și apoi pornește mai departe. Dacă vreodată obosești, întreabă-te care este cauza pentru care lupți. Lasă-te tras înainte de acel ceva mai mare decât tine și confortul tău, acel ceva care-ți justifică eforturile și sacrificiile. Păstrează direcția. Și ai răbdare cu tine și cu ceilalți.

Închei cu o poveste spusă de Leonard Ravenhill în care mai mulți turiști care vizitau un sat pitoresc au întrebat un bătrân: „În acest sat s-a născut vreo personalitate de seamă?” Bătrânul a răspuns fără să ridice capul: „Nu, doar copii”.

0 comentarii 1719 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter