Oameni care ne inspiră

Tânărul care făureşte arme dacice din oţel îmbibat în istorie

Paul Barbu › Joi, 2015-04-02 08:46

Dacă ar fi trăit în alte timpuri, mai vechi, ar fi fost unul dintre cei mai buni fierari făuritori de arme apreciat în întreg regatul, dar ghinionul lui, s-a născut în timpurile noastre. În schimb, norocul lui este că şi în aceste timpuri creează arme demne de invidiat. La nici 30 de ani, Cristian Iamandi modelează oţelul după bunul plac în cele mai frumoase arme dacice şi cuţite româneşti.

Oţelul are, la rândului lui, poveşti sau bucăţi de poveşti care rămân inscripţionate în memoria lamei. Şi uneori, istoria, alături de pasiunea lui, se aşază în forjă şi rămân impregnate în lame.

În cazul săbiilor de tip falx (armă dacică, seceră), alegerea este relativ simplă: are nevoie de un oţel cu tenacitatea ridicată, adică să nu se spargă la impact, iar rezistența la abraziune (n.r. - cât de bine taie), trece pe o poziţie inferioară. În cazul cuţitelor, este ceva mai complicat: alege oţelul în funcţie de modul de utilizare, păstrând un echilibru între rezistenţa la abraziune şi tenacitate.

Oţelul pentru obiectele sale nu se găseşte oriunde şi oricum. „În mare parte, îl cumpăr din Austria şi Germania. Mai caut şi oțelurile care au fost turnate în România înainte de ’89, un oţel bun pentru cuţite se găseşte la foile de arc (arcuri lamerale) de la Daciile vechi. Analiza chimică a arătat că este oţel AISI 1085”, spune Cristian, care a absovit Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, dar care preferă ciocanul.

Făurirea armelor

Îşi alege oţelul cu mare atenţie, trebuie să fie cel mai potrivit pentru operaţiunile sale, adică tip, lăţime, lungime. Apoi urmează partea „distractivă”, și anume forjarea lamei - încălzeşte oţelul până la roşu (700-800 °C), apoi, pe nicovală, loveşte cu ciocanul de câteva ori până când începe să scadă temperatura oţelului.

„Operaţiunea, în cazul unui falx, o repet uneori şi câteva zile la rând. Secretul este să ştii unde, cum şi cât de tare să loveşti cu ciocanul”, ne-a povestit tânărul.

După ce a ajuns la forma dorită, încinge la roşu toată lama, într-o forjă special făcută care imită curbura lamei, pentru a detensiona lama, şi o lasă să se răcească lent în cărbuni aproxmativ 10-15 ore. Urmează îndreptarea lamei la rece, şlefuirea marginilor, formarea mânerului, datul găurilor pentru nituri, formarea tăişului, şlefuirea lamei. Mai exact, încă alte câteva zile de muncă.

Citește și La doar 26 de ani, are un business românesc premiat şi şcolit în Marea Britanie

„Pasul trei este scurt ca durată, dar cel mai dificil. Este tratamentul termic. Practic, prin încălzirea lamei la o anumită temperatură (care variază în funcţie de oţel) şi răcirea bruscă în diferite medii (aer, apă, ulei, săruri, diferite gaze) se modifică structura moleculară a oţelului”, afirmă Cristian.

Aici contează mult experienţa. Fiecare oţel se căleşte diferit, motiv pentru care trebuie să cunoşti bine materialul cu care lucrezi. Încălzeşte lama până la temperatura potrivită, cu grijă să aibă pe toată lungimea aceeaşi temperatură, şi apoi o introduce într-o baie de ulei încălzit, îndeajuns de înaltă ca să intre toată lama.

„Imediat după călire urmează revenirea, pentru a reduce tensiunile interne apărute în urma tratamentului termic. Urmează şlefuirea finală, ascuţirea lamei, lipirea, nituirea mânerului şi apoi finisarea mânerului. Ultima operaţiune este semnarea lamei în profunzime”, ne-a mai povestit făuritorul.

10 comentarii 17694 vizualizări

Comentarii

2017-05-12 09:12

ALEXANDRU MIRCEA

falx și sica

doresc să cumpăr un falx și o sica dacică
mă puteți ajuta în acest sens?

2017-09-29 18:55

ANDREI DAMIAN

2017-05-09 08:36

ALEXANDRU MIRCEA CIUCĂ

falx și sica

sunt fascinat și mândru de istoria neamului din care Dumnezeu mi-a făcut onoarea să-mi trag rădăcinile. În semn de respect și omagiu adus strămoșilor mei daci, doresc să achiziționez un falx și o sica dacică. Mă puteți ajuta ?
vă mulțumesc

2017-01-17 16:25

HURA JULIEN

imi place ca gandesti cu

imi place ca gandesti cu sufletul si traiesti cu onoarea stramosilor nostri

2017-07-22 23:58

IONUT T

Buna ziua ! Fiind in acelasi

Buna ziua ! Fiind in acelasi asentiment cu d-nul de mai sus, as dori sa achzitionez o sica si un falx dacic.m-ar interesa o oferta de pret. Adresa de mail este [email protected] multumesc !

2017-01-17 16:21

HURA JULIEN

imi place ca gandesti cu

imi place ca gandesti cu sufletul si traiesti cu onoarea stramosilor nostri

2016-05-04 07:08

MIHAI G POPESCU

2016-04-20 20:39

SCHIOPU POMPILIU

Dacia Mare

As dori cumpara un cutit ptr colectiea mea. Dacic a fi.pretul doresc a sti. A nu deranja sper.multumesc!

2017-09-29 19:00

ANDREI DAMIAN

Pravalia Dacilor

Va recomand sa vizitati magazinul online Pravalia Dacilor pentru a achizitiona replici dupa obiecte dacice.

2017-09-29 18:57

ANDREI DAMIAN

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter