Oameni care ne inspiră

Sebastian Burduja ne predă lecția implicării, învățată în SUA

Luiza Gireadă › Mar, 2015-10-20 11:51


Sebastian Burduja abia a împlinit 30 de ani, dar are un CV plin. A făcut studii la Stanford și Harvard, stagii la ONU în Geneva și National Endowment for Democracy (NED) în Washington DC și a lucrat în ultimii trei ani la Banca Mondială. În paralel, a co-fondat Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și a publicat o carte despre democrație și anticorupție în România postcomunistă. După 11 ani în America, Sebastian Burduja se întoarce în România la începutul anului 2016, definitiv, pentru a se implica total în conducerea fundației C.A.E.S.A.R. și a pune umărul la schimbarea mediului public. Cum vrea să facă asta, aflaţi într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate pentru Revista Cariere.

Când ne-­am întâlnit, cu câteva ore înaintea lansării publice a inițiativei legislative „i74” a fundației, Sebastian Burduja tocmai se întorsese de la Piatra Neamț, orașul copilăriei sale. Deși încă lucrează pentru instituția financiară internațională și locuiește în Statele Unite, ultimele două săptămâni le-­a petrecut în întâlniri cu autorități locale din mai multe județe ale României, cărora le-­a explicat ce oportunități de finanțare prin fonduri europene sau publice au. „Asta a fost visul meu: să lucrez în Statele Unite, dar pentru România", spune tânărul.

În ultimii trei ani a petrecut jumătate din timp la Washington și jumătate în țara în care a crescut. Acum se pregătește să renunțe la job pentru a se muta, împreună cu soția americancă și fetița de trei luni, la București. Planul a fost oricum de la început să se întoarcă în țară.

„Am plecat cu întrebarea asta care încă mă obsedează: ce s­-a întâmplat greșit la noi în țară, de ce am pornit de la un nivel relativ similar cu alte țări din regiune și am ajuns unde suntem astăzi, mai jos, categoric, decât Polonia sau Ungaria. Planul a fost să­-mi găsesc soluții la întrebarea asta: ce s­-a întâmplat greșit în România și să mă întorc să văd ce pot să fac eu”, a declarat Sebastian Burduja pentru Revista Cariere..

Cea mai mare nevoie a României în momentul acesta este o alternativă politică, spune el. „Se pot face multe lucruri în societatea civilă, în mediul privat și în organisme internaționale, dar până la urmă rămâi în pixul unui ministru, unui primar, unui parlamentar”. Crede că în contextul de astăzi un partid nou înființat ar putea intra în Parlament și în noiembrie 2016. Nu exclude nici intrarea sa în politică, „în contextul în care mai mulți colegi de generație o să­-și asume acest pas și avem o șansă”.

O inițiativă pentru parlamentari mai responsabili

Din 5 ianuarie, Sebastian vrea să se ocupe doar de Fundația CAESAR, proiectul său de suflet: „Vrem să o creștem, vrem să devină un think ­tank adevărat, credibil, solid, care furnizează idei în spațiu public. Și vrem să schimbăm ceva aici”.

Fundația a fost mai întai, din 2011, un proiect în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate. De un an, are statut propriu și trei obiective: să creeze o comunitate de experți români din țară și din străinătate, să propună soluții,­ bune practici globale ancorate în context românesc și să aibă și o componentă de acțiune civică, pe modelul a ceea ce se întâmplă în America. În ultima jumătate de an, circa 300 de experți au lucrat la primul proiect major, o initiațivă cetățenească prin care să schimbe statutul parlamentarilor.

„Am avut ideea aceasta de a pune în discuție o inițiativă cetățenească, ne­-am consultat mult în cadrul grupului care sunt temele importante pentru România și ne­-am oprit asupra acestui statut al deputaților și senatorilor, în contextul în care Parlamentul a ajuns la o cotă de încredere foarte scăzută, nu trece o săptămână fără o știre despre diverse abuzuri: angajarea rudelor, cheltuieli nejustificate, birouri parlamentare pe care nu se plătește nicio chirie, dar pe care se încasează bani, vot secret la imunitate, nu se știe cine apără pe cine, nu știm cum votează cei care ar trebui să ne reprezinte”, spune Sebastian Burduja. Practic, vor să modifice Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor și Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială în sensul responsabilizării deputaților și senatorilor față de cetățean. Dacă proiectul se transformă în lege, parlamentarii vor fi penalizați dacă lipsesc de la dezbateri, diurnele vor fi fixate doar pe baza documentelor justificative, iar votul nu va mai fi secret.

Ceea ce și­-au propus nu va fi ușor, iar Sebastian Burduja recunoaște că premisele nu sunt toate bune. În ultimii 25 de ani au fost doar 6 inițiative de acest fel, două au intrat în Parlament și niciuna nu a fost aprobată.

„Niciodată nu s­-a materializat vreuna în lege și toate au fost făcute cumva în regim sindical, pe rețele profesionale. Tema pe care ne­-am ales­-o e foarte sensibilă. Practic, noi punem presiune pe Parlament să­-și constrângă singur anumite beneficii. Sau să devină mai transparent, mai responsabil. Dar, contextul este pozitiv în societatea civilă. Noi credem că lumea se poate mobiliza să strângă aceste 100.000 de semnături necesare sau mai multe. Sunt momentele Roșia Montană, noiembrie 2014, susținerea doctorului Arafat, care au coagulat societatea civilă, chiar dacă unii au încercat să le politizeze. Oamenii au ieșit în stradă independent de cauze politice. Și din toată societatea. Pentru noi este un lucru foarte bun că lucrurile se întâmplă, că putem avea susținere la nivelul cetățenilor. Există apoi, tot dinspre societatea civilă, sentimentul asta că așa nu se mai poate. Noi credem că în contextul în care reușim să strângem semnături multe, Parlamentul va fi obligat să țină cont de vocea cetățeanului. Va exista o presiune publică și vom face tot posibilul să îi expunem cu nume și prenume pe cei care susțin sau nu susțin aceste idei și în contextul asta să treacă. Având în vedere și contextul anului 2016, an cu alegeri, poate e o șansă pentru Parlamentul României, pentru parlamentari, să se poziționeze de partea dreptății. Ca să-­și creeze capital pentru 2016”, explică tânărul activist.

Un alt obstacol pentru Sebastian Burduja și pentru ceilalți tineri experți care vor să schimbe România, începând cu clasa politică este starea de spirit a oamenilor obișnuiți, ceea ce Sebastian numește „maladia scepticismului cronic”. „Suntem dezamăgiți, după 25 de ani, mai ales de mediul public, de politic și parcă nu ne vine să credem când cineva face lucrurile pentru că îi pasă și se implică sau că nu există alte interese, financiare, politice sau de altă natură. Trebuie să mai treacă timp, eu zic că asta e singura rețetă și trebuie să ne apropiem noi între noi, să începem să avem încredere unii în alții. Mișcările civice, societatea civilă, ONG-­urile sunt vitale în a conecta oamenii. Trebuie să ardem etapele, dar ne putem apropia unii de alții mai ușor, ne putem mobiliza mai ușor prin social media, new media. Fără elementul asta al încrederii reciproce nu putem crește ca societate pentru că orice inițiativă nouă va fi sugrumată din fașă”.

6 comentarii 6281 vizualizări

Comentarii

2016-01-22 02:35

DANDAN

vrajeala

cristi are foarte mare dreptate in tot ceea ce spune. ta-su este fost colaborator cu securitatea si e evident din documentele existente. a lucrat la comertul extern: toti cei care lucrau la comertul extern aveau dreptul de a pleca in alte tari si toti, absolut toti erau incadrati ca ofiteri sub acoperire conform legislatiei in vigoare.

2016-01-22 02:34

DANDAN

vrajeala

cristi are foarte mare dreptate in tot ceea ce spune. ta-su este fost colaborator cu securitatea si e evident din documentele existente. a lucrat la comertul extern: toti cei care lucrau la comertul extern aveau dreptul de a pleca in alte tari si toti, absolut toti erau incadrati ca ofiteri sub acoperire conform legislatiei in vigoare.
alte lucruri pe care cristi nu le-a amintit se leaga de faptul ca tianu si-a luat masina imediat ce a ajuns in sua... si nu orice masina ci una d'aia buna ;) printre colegii lui apropiati este si fiul altor bancheri de prin romania, banci ultra falimentate imediat dupa revolutie din care au facut milione de euro! sora lui tianu a studiat la boston. ganditi-va asa: doi copii, lase ani de studiu in total, 35,000 de dolari pe an (atat erau taxele in perioada aia, am verificat). asta inseamna 210,000 de dolari numai pentru taxe unde mai pui si intretinerea minima de 20,000 (chirie, masa, transport) pentru fiecare. un total urias de 330,000 $. cati oameni cunoasteti voi care sa fi avut o treime de milion de dolari la inceputul anilor 2000? exact, toti cei care au capusat si falimentat bancile in anii '90 :) baiatul nu are nicio vina ca tasu e cum e, dar au vina ca inghit propaganda fara sa o mestece macar.
referitor la sora lui, la intoarcere din boston, ta-su i-a aranjat nici mai mult nici mai putin decat sa aiba propriul ei show la tvr. pare incredibil dar asa este... i-a aranjat sa aiba un show saptamanal la televiziunea de stat, evident prin pile si tensiuni politice. prin intermediul acelei emisiuni s-a facut fel de fel de propaganda pro-capitalista, puteti sa vedeti pe ne youtube: madalina o cheama. mai mult, i-a turnat un copil sefului ei.... care era casatorit :))
bine, pot sa continui in directia asta iar voi puteti sa vedeti cine este cel care l-a "recomandat" pentru jobul de la banca mondiala si veti intelege ca "recomandarea" a insemnat de fapt "pile". pilele au fost puse de catre tatal lui, evident, si de fosta mafie securita ;)

Nicolae, in privinta spuselor tale de a sterge/cenzura comentariile care nu se alinieaza cu ideile tale iti recomand sincer un psiholog pentru ca ai comportament securist de a cenzura si ameninta cu "raspunderea" pe cei care nu gandesc ca tine ;)

mai sunt si altele de spus dar sincer, puteti sa va interesati pe net, toate sunt pe net sau pe grupurile de fb. sunt mult mai multe chestii de spus pe tema asta, mult mai multe. dar ganditi-va la sfertul ala de milion de dolari data viitoare. iar apoi ganditi-va la conditiile in care au trait parintii vostri prin anii '90. iar faza cu mutatul in neamt pentru ca nu isi permiteau in bucuresti e total pe langa. motivele au fost cu totul altele si se leaga de reformele din sri incepand cu anul 1991 cand fsnul a dorit o descentralizare politica a partidului care conglomerase in bucuresti si risca sa piarda legatura cu realitatile din teren. atunci i-au trimis pe agenti sa devina primari, asa, democratic....
durerea mare e ca ta-su nu e primul securist din familie....interesati-va de bunicul lui... fost preot :)))
in fine, va veni o zi cand toate dosarele (au mai ramas vreo 50,000 conform spuselor lui oprea) vor fi facute publice. daca tianu va ajunge cineva politic, atunci dosarul celor din familia lui sau dosarele care ii incrimineaza in vreun fel vor disparea asa cum au disparut si cele ale lui basescu. vom gasi o nota informativa ratacita printr-un alt dosar dupa inca vreo 5 ani si cam atat.

2015-10-21 08:11

MIHAI MARGOI

da ! mentori cultura

da !
mentori
cultura dialogului
implicare in comunitate
voluntariat
am increderein acesti tineri!
dupa 25 de ani de pionerat e timpul!

2015-10-21 07:57

MIHAI MARGOI

da,scepticism! neincredere in

da,scepticism! neincredere in clasa politica ,acum !

2015-10-21 07:50

MIHAI MARGOI

da,increderea!

da,increderea!

2015-10-20 20:47

GIGEL

Sa mai vina macar cativa

Ii dorim succes. Sa speram ca intre timp se mai schimba si manelistii din parlament ca numai cu tractoristi nu face el think ­tank. Altfel speram sa aiba ganduri bune si sa nu il lase nervii dupa primele nereusite. Poate le da Cel de Sus ganduri bune si la alesii nostrii ca su spagile s-a cam terminat de cand cu DNA. Sper sa o tina tot asa.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter