Oameni care ne inspiră

Omul care îi scapă pe copii de sărăcie prin educaţie

Roxana Achim › Sâm, 2016-03-19 10:38
Duminică, ora 10:35. Am ajuns mai devreme. De la ora 11:00 începe programul Clubului de Educaţie Alternativă de la Școala 136, din Prelungirea Ferentari. La cele -16 grade C din ultimele zile ale lui ianuarie, copiii veniţi la club să facă teme cu voluntarii şi cu „domnul Valeriu” se încălzesc pe holul de la intrarea şcolii, lângă singurul calorifer din încăpere. Paznicul stă pe un scaun şi veghează intrarea. Din când în când mai aruncă o privire spre monitoarele conectate la camerele video de afară.
sursa: Tudor Vintiloiu

Rând pe rând apar copii de toate vârstele – de la 3 ani la 15 ani –, iar holul devine neîncăpător. Îl aşteaptă cuminţi pe „domnul Valeriu” și se întreabă când ajunge. Apar şi primii voluntari, trei doamne trecute de 50 de ani, pensionare. La 11:10, copiii țâșnesc afară, semn că domnul Valeriu a ajuns. Se întorc în câteva minute cu mâinile pline de pungi cu fructe și dulciuri. Unul dintre ei cară un sac plin cu tablete, nu de ciocolată, ci din cele tehnologice, pentru exercițiile de matematică. Altul se căznește cu un geamantan imens, burduşit cu haine.

La etajul trei al clădirii se află Clubul de Educaţie Alternativă (CEA). Aici voluntari de toate vârstele – pensionari, corporatişti, profesori, studenţi sau antreprenori – petrec mai multe ore pe săptămână cu acești copii defavorizați pentru a-i ajuta să-și facă temele la matematică, română sau engleză, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Sâmbăta băieţii joacă fotbal în sala de sport a şcolii, apoi fac exerciţii la matematică pe tablete.

Clubul de Educaţie Alternativă este un program de educație nonformală început în 2010 de Policy Center for Roma and Minorities (PCRM), un ONG care se ocupă de incluziunea socială a minorităților etnice, în special cea rromă. Astfel de activități au loc acum și la şcolile 2 şi 148 din Ferentari. Toate cele trei cluburi sunt frecventate de 200 de copii rromi și nonrromi din cartier. Scopul este de a-i încuraja să rupă cercul vicios al marginalizării şi sărăciei, prin sport și educație alternativă.

De la IT la ONG şi Guvern

Valeriu Nicolae sau „domnul Valeriu”, cum îi spun copiii de la club, a fondat PCRM în 2008, când s-a întors în România după ce lucrase ca director regional de Advocacy, timp de trei ani şi ceva, la World Vision în Bruxelles. Recent a fost numit consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, pe probleme de incluziune socială şi dreptul rromilor, pentru un an.

Valeriu lucrează în jur de 13 ore pe zi, iar noua poziţie de consilier este absolut copleşitoare. Recunoaşte că nu a mai muncit niciodată atât de mult. Spune că sunt multe lucruri care ar trebui schimbate în România, mecanismele sunt complicate, iar legea e stufoasă şi încâlcită. A prioritizat în Guvern anumite lucruri şi a reuşit să facă şi câteva schimbări într-un timp scurt. De exemplu, Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor care provin din familii defavorizate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță. „Am reuşit să expun în ministere şi în Guvern problemele grave pe care lumea de obicei nu le vede. Avem copii care nu au acte de identitate la naştere şi nu pot să beneficieze de ajutor social. Catastrofa este că sunt copii care n-au ajuns niciodată la şcoală, pentru că părinţii lor nu au avut acte de identitate şi astfel se perpetuează o situație foarte gravă”, mai spune el. La club sunt trei copii care nu merg la şcoală, tocmai pentru că nu au acte de identitate.

Îl interesează foarte mult şi problema persoanelor cu dizabilităţi. Aşa că a agreat cu premierul Dacian Cioloş să organizeze un concurs prin care să angajeze, pe criterii meritocratice, un om care să devină consilierul personal al primului-ministru pe problema dizabilităţilor. Mai mult, a făcut câteva schimbări și în privința reprezentării femeilor în boardurile instituţiilor cu capital de stat. „Mai încerc câteva lucruri de felul acesta, deşi mecanismul este destul de greu şi conservator. Oamenii cu care lucrez sunt fabuloşi, sunt nişte workaholici, am putea să deschidem un club al workaholicilor anonimi. Sunt oameni foarte dedicaţi care şi-au părăsit slujbele lor foarte bine plătite şi muncesc „de le sar capacele”. Încercăm să simplificăm aceste mecanisme, dar există o rezistenţă foarte puternică a sistemului. Noi încercăm să facem schimbări meritocratice, orice angajare ar trebui să fie așa, şi aici există o rezistenţă foarte dură, care încearcă să blocheze orice iniţiativă de acest gen. Legislaţia este făcută în aşa fel încât să protejeze sistemul”, explică el.

În timpul care-i mai rămâne, Valeriu Nicolae scrie texte foarte personale în revista Dilema Veche. Cu două zile înainte de tragedia din clubul Colectiv a publicat un articol despre cum s-ar implica financiar să ajute un partid care să fie construit meritocratic. În acest context, l-a menţionat pe Dacian Cioloş. La două–trei săptămâni după articol a primit un telefon prin care i se sugera să pună vorbele scrise în practică şi era invitat să facă parte din Guvern. „A fost foarte greu să refuz. Am avut timp de gândire cam trei zile. Am dormit bine în zilele alea. Eu dorm tot timpul bine. Mi-am făcut o schemă logică şi am zis că pot să încerc să fac asta pentru un an de zile”, își aminteşte el.

Se află într-o poziţie financiară foarte bună, menționează proaspătul consilier, aşa că putea să-şi permită să lucreze pe nimic. Majoritatea banilor pe care-i primeşte, spune el, îi dă oricum mai departe şi oricum sunt mult mai puţini decât câştiga înainte. În acelaşi timp, „îmi pot permite să nu fiu slugarnic şi nici nu am vreun interes să continui o carieră politică”, precizează el.

1 comentariu 7213 vizualizări

Comentarii

2016-07-31 18:24

NATALITA BUDESCU

CEA- mare lucru-felicitari

Felicitari lui Valeriu Nicolae(nenea Valeriu).
Nu-mi ramane decat sa-i urez sanatate si putere si Doamne ajuta!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter