Oameni care ne inspiră

O franţuzoaică ne explică de ce nu avem autostrăzi

Dana Badea › Mar, 2016-01-05 13:08
Anul 2016 aduce noi speranţe în sufletul fiecăruia: că va fi mai bun, că vom trăi mai bine şi chiar că vom avea drumuri mai bune. Grupul de lucru Infrastructuri - de la Camera de Comerţ şi Industrie Franceză vrea să propună Guvernului Cioloş înființarea unei instituţii care să se ocupe de proiectele strategice din România (după modelul Bulgariei sau al Serbiei). Aceasta ar urma să fie alcătuită din oameni competenţi,bine plătiţi şi capabili să îşi asume decizii. Instituţia ar prelua o parte din atribuţiile CNADNR ai cărei funcţionari au intrat în „greva pixului” de frica DNA. Un interviu în exclusivitate pentru revista CARIERE cu Clotilde Armand, director Egis România, una din firmele de proiectare şi supervizare pe proiecte de infrastructură care susţin iniţiativa.   

Interviul cu Clotilde Armand l-am avut pe 18 decembrie. Două femei care se întâlneau să vorbească despre problemele din infrastructură şi nu despre ţinutele de Revelion !! Un interviu care a durat aproape două ore şi am mai fi stat să despicăm firul în patru, dar Clotilde trebuia să meargă cu copiii la serbarea de Crăciun.

M-a avertizat de la început că lucrând cu statul şi exprimându-se un pic mai dificil în limba română,trebuie să fie puţin atentă. Domnul Narcis Neaga directorul „interimar” al CNADNR tocmai fusese demis, în urmă scandalului privind porţiunea de autostradă Orăştie-Sibiu care s-a surpat, iar despre noua persoană care a fost numită interimar, Cătălin Homor (fostul director interimar al Metrorex) spune că nu-l cunoaşte. „ Nu ştiu dacă este interimar cu adevărat, sau cum a fost dl. Narcis Neaga, care a fost interimar 2 ani şi jumătate.”

Clotilde Armand tocmai a obţinut cetăţenia română în noiembrie (2015) aşa că dezmorţesc atmosfera cu o curiozitate „feminină”. Toţi românii fug în străinătate şi o franţuzoaică vrea să se stabilească în România. Nu e bizar, întreb eu, curioasă să aflu ce a determinat-o să îşi ia cetăţenia română.
„Am vrut cetăţenia pentru că am decis să stăm aici toată viaţa noastră şi, astfel, destinul meu se asociază cu destinul României. Eu simt că aparţin acestui loc, acestei ţări. Chiar simt această apartenenţă din mai multe motive şi atunci am vrut să fiu cetăţean român. Vreau să acţionez pentru binele României. Sunt de aici, acum” răspunde Clotilde Armand, director Egis România, Bulgaria şi al sucursalei din Bucureşti a companiei Egis Internaţional. 

Poate că ar fi trebuit să vă spun de la început că Clotilde Armand este căsătorită cu un român. Soţul este cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. S-au cunoscut în America, la Massassuchetts Institute of Technology. Ea era la un master, el îşi obţinea doctoratul. S-au căsătorit  în Franţa în 1997. „ Când ne-am căsătorit, am făcut-o în Franţa, (era înainte de intrare în UE) şi a fost dificil, am avut emoţii pentru că la un moment nu era foarte clar dacă soţul meu va putea să vină la nunta lui. Şi atunci m-am dus personal la primar, (erau nişte norme privind spaţiul de locuit, trebuia să dovedeşti că ai suficient spaţiu pentru a putea să primeşti nişte români) şi i-am spus domnule primar, suntem oameni serioşi şi chiar mă căsătoresc”, ne spune Clotilde râzând.

De ce au vrut să se stabilească în România?

„Când ne-am cunoscut soţul meu a  „negociat” acest lucru cu mine, povesteşte Clotilde Armand. Mi-a spus că el se va întoarce în ţara lui”.
Şi s-au întors în 1999, perioadă despre care Clotilde îşi aminteşte că soţul său avusese oferte tentante în SUA, iar în România câştiga undeva la 50 $ pe lună, ca cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.
„Chiar dacă din punct de vedere social şi financiar meseria de cercetător nu e respectată, e mult mai bine acum. Doar cu salariul său, soţul meu nu ar avea nivelul de viaţă pe care ni-l permitem, dar pentru el, căruia îi place foarte mult ceea ce face, partea materială nu e un lucru important”.

Ce face la Egis România, Egis Internaţional, Egis Bulgaria

„Egis proiectează, asigură asistenţa tehnică şi consultanţă pentru proiecte de infrastructură. Aceste proiecte sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul de stat. Infrastructura pentru care oferim serviciile noastre se referă la drumuri şi autostrăzi, căi ferate, infrastructură de mediu, porturi şi căi navigabile, aeroporturi, construcţii civile şi industriale. De asemenea, avem o echipă care se ocupă şi cu proiecte de infrastructură în agricultură”, spune Clotilde Armand. 
„ În funcţie de etapa de pregătire sau implementare a proiectului contractat, facem studii tehnice şi economice, obţinem avizele şi autorizaţiile necesare, dezvoltăm proiectul de realizare a lucrărilor de construcţie. Apoi acordăm sprijin pe perioada executării lucrărilor, fie în calitate de proiectant, fie în calitate de supervizor (consultant). Supervizarea presupune prezenţa permanentă a echipei noastre pe şantier, pentru a fi siguri că lucrările respectă proiectul şi legislaţia în vigoare. Sunt contracte internaţionale, tip FIDIC, în care rolul fiecărei părţi e bine stabilit. Şi odată ce spunem DA, e conform proiectului si cerinţelor, dăm „bun de plată”, descrie directorul Egis activitatea companiei pe care o conduce. 

Intrăm direct în subiect.
La bucata Orăştie-Sibiu care s-a surpat, cine credeţi că este de vină ? Proiectantul ?
„E complicat. Este greu să dăm verdicte din afară pentru că e complicat”, ne răspunde Clotilde Armand.
Ne spune că cele patru entităţi: beneficiar, proiectant, constructor şi supervizor, trebuie să se înţeleagă şi să coopereze pentru ca o autostradă să fie construită în condiţii bune.

„Aici este clar (vorbim de Orăştie-Sibiu) că ceva nu a mers bine. Într-un proiect atât de complex sunt foarte multe părţi implicate, fiecare cu rolul său în desfăşurarea proiectului. Poate într-adevăr să fie vina proiectantului (care nu a  proiectat bine), poate să fie de vină constructorul care nu a respectat proiectul, poate să fie de vină cel care face supervizarea pentru că nu a observat că execuţia constructorului nu a fost corectă şi poate să fie beneficiarul, care de exemplu, ar pune presiuni pentru finalizarea lucrărilor înainte de termen şi înainte ca acestea să fie corespunzătoare, de genul: „nu mă interesează, eu vreau să fie gata”. Oricum, s-au făcut deja expertize pe această temă şi sunt instituţii abilitate ale statului care deja analizează aceste aspecte” descrie Clotilde Armand posibilele ipoteze.

Directorul Egis România spune că firma sa nu a participat la această licitaţie.
În schimb echipele sale au lucrat la proiectarea autostrăzii Cernavodă-Medgidia, la proiectarea şi supervizarea autostrăzii Arad-Timişoara şi a centurii ocolitoare a  Aradului, iar alte echipe de ingineri fac supervizarea pe toată Autostrada Transilvania, pe varianta de ocolire a Municipiului Braşov şi pe un lot al autostrazii A10 (Sebeş-Turda). De asemenea au lucrări de proiectare şi supervizare pe drumuri naţionale.

Directorul Egis România, Clotilde Armand, a preluat conducerea companiei la finele lui 2013, iar ambii ani 2014 şi 2015 au fost foarte dificili. Nu doar pentru firma pe care o conduce, pentru toate firmele de proiectare. Din ce cauză ?

„Noi depindem de proiectele de stat şi există frică de DNA. Există riscul ca orice hârtie pe care o semnezi să se poată întoarce împotriva ta. E foarte dificil pentru instituţiile de stat să lucreze într-o atmosfera plină de suspiciuni. Este „greva pixului”, nu aţi auzit de ea? ” spune  Clotilde Armand.
Directorul  Egis propune soluţii pentru a debloca lucrurile şi a îndepărta aceste suspiciuni.

„Eu am o recomandare, care a fost propusă de grupul de lucru al CCIFER. Ar fi ca în România, pentru câteva proiecte strategice, să procedăm cum s-a făcut în alte ţări. Adică să înființăm o nouă instituţie de la zero, nu sub tutela CNADNR, sub tutela primului ministru, ceva independent. Cu oameni noi, cu specialişti buni, recunoscuţi, cu foarte buni jurişti, foarte buni economişti, oameni care sunt independenţi, nu sunt afiliați politic. Trebuie oameni care au credibilitate şi legitimitate, profesionişti, care nu au nevoie de altceva. Şi aceste 40-50 de persoane să aibă obiective precise (ar putea fi trei obiective, Coridorul 4, autostrada Transilvania şi autostrada către  Moldova). Şi ar avea ca obiectiv aceste trei autostrăzi şi să-i lăsăm în pace să lucreze. Şi atunci s-ar face ceva.  CNADNR este o instituţie complicată, politică, unde chiar dacă fiecare angajat ar fi competent, organizaţia nu funcţionează satisfăcător, iar cauzele sunt multiple”.

Clotilde Armand spune că există instituţii înființate pe acest principiu care au funcţionat foarte bine, cum ar fi DNA. 
„ Apoi s-au făcut nişte progrese şi la Ministerul  Fondurilor Europene, unde sunt colective de oameni care lucrează foarte bine. Când sunt oameni competenţi, bine plătiţi, care pot să-şi asume responsabilitatea, se pot obţine si rezultate. Fiecare specialist e foarte bun în România şi trebuie creat un colectiv nou, fără unele „ataşamente” anterioare ce şi-au dovedit ineficienţa”.

Directorul Egis a dat exemplu Bulgaria care a creat o instituţie care se ocupă de proiectele strategice, unde există independenţă politică, iar lucrurile se mişcă în direcţia bună. Aşa ar trebui să se întâmple lucrurile şi în România.

„Dacă nu facem această instituţie care va avea ca obiectiv aceste autostrăzi, eu cred că până la urmă le vom construi, dar mult mai greu şi mult mai scump. Luaţi ca şi exemplu cât s-a cheltuit şi ce s-a făcut în ultimii cinci ani la CNADNR. Probabil se va lucra în acelaşi ritm. CNADNR a dovedit că nu poate să facă mai mult. “

Directorul Egis spune că firmele împreună cu CCIFER vor să înainteze guvernului Cioloş propunerea de a crea o instituţie care să se ocupe exclusiv de proiecte strategice de infrastructură.
 

4 comentarii 10935 vizualizări

Comentarii

2016-09-10 10:05

[email protected]

Toata mafia politica

Toata mafia politica mizerabila care a supt si distrus Romania in ultimii 27 de ani a fost numita in toate functiile de conducere si sustinuta de nicolae ceausescu, acolitii lui si bolsevicii din rusia. Statele Unite ale Americii, Franta si toate tarile occidentale au dorit in permanenta numai binele Romaniei laolalta cu binele Europei,Americii si al lumii Occidentale civilizate pe cand tari precum rusia, china, turcia au dorit si doresc intotdeauna de-a lungul istoriei sa distruga si Romania si toata lumea occidentala supercivilizata!

2016-03-22 02:40

MSO

Peste tot conspirationisti.

De-as primi o moneda de un ban pentru fiecare ocazie in care am citit comentarii despre cum suntem "colonie" occidentala, as fi miliardar. Oameni blocati in comunism, traumatizati profund de revolutie, mineriade si minciunile politicienilor romani, astfel incat acum vad conspiratii si interese obscure peste tot. Oameni care nu inteleg economia de piata, care nu inteleg interesele ( fie si egoiste ) ale unor firme, si cred in schimb ca liderii lumii se strang in camarute intunecate pline de fum de trabuc cubanez, ca sa puna la cale cum sa fure Romania. Romania e plina de astfel de oameni, si tare ma tem ca un populist arogant si autoritar, cu tendinte fasciste, precum Trump, ar avea mare succes aici.

2016-03-21 08:34

GHEORGHE

chiar credeti?

EGIS este denumirea actuala a unei organizatiii a statului francez prin care se pot drena bani din colonii precum Romania catre Franta. Periodic, pe masura ce fraierii se prind, denumirea se schimba, se separa in bucati sau mai multe organizatii se unesc. Ideea e aceeasi ca la Behtel. Se incheie contracte cu aparenta de legalitate, se fac lucrari pe sfert, se incaseaza toti banii, se trece mai departe. Daca statul gazda sesizeaza probleme atunci cativa localnici fac 2-3 ani de puscarie si gata, s-a rezolvat. Un reprezentant al unui astfel de instrument numit BCEOM, care a fost inghitit de EGIS, spunea ca daca nu au asigurat ca profit jumatate din valoarea contractului ei nu semneaza si statul francez are grija sa faca presiunile necesare.
Problema fundamentala nu este existenta specialistilor, a institutiilor separate care sa faca jocul lui Behtel sau EGIS ci lipsa fondurilor si fonduri nu poti avea daca Romania e obligata sa faca socoteli in euro si nu in moneda nationala, LEU. Fonduri nu vor fi daca bancile sunt fundamental straine si fac politica monetara a statului din care provin, nu apara interesul statului roman. Cum se poate dezvolta statul roman cand el se imprumuta cu 5-6 la suta dobanda la euro si 8-10 la suta la lei iar statul german ia imprumut cu dobanda zero?
In rest e caterinca! Normal ca ar fi venit la CNADNR pentru ca salariul de la statul francez, prin servicii, mergea in continuare. Ea venea sa faca politica economica a statului francez in infrastructura romaneasca.

2016-07-10 09:35

MIHAI IONESCU

Mai ușor cu propagand nationalist-extremistă

Măi ”Gheorghe”, dacă ești atât de îndoctrinat anti-occidental, precum filo-rușii care împut tot mod agresiv aerul în România, ia uite-te pe SEAP, dacă știi unde să te uiți și cum, și spune-ne tu cum drenează francezii de la Egis România banii de la CNADR, ofertând, în majoritatea licitațiilor la care au participat, la jumătate din bugetul licitației sau chiar la valori mai mici.

Mai uite-te dacă în vreuna din licitațiile câștigate de ei la CNADR au fost descalificați toți ceilalți ofertanți, sau licitațiile s-au făcut prin adjudecare directă, precum sutele de milioane de Euro de licitații ale Teamnet (Sebastian Ghiță) sau UTI (Tiberiu Urdăreanu). Ăștia doi în favoarea cărui alt stat au drenat banii din bugetele instituțiilor ”coloniei” România.

Cumva e vorba de ”colonia” mafioților corupți și a politicienilor fără scrupul, care jefuiesc această țară și umilesc românii de 26 de ani încoace? Adică a celor cărora le dai tu o mână de ajutor, aruncând o perdea de fum puturos despre cum firmele ocidentale sunt cele care jefuiesc România, în timp ce politicienii corupți și acoliții lor mafioți n-au nici în clin nici în mânecă cu treaba asta?

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter