Oameni care ne inspiră

Medicul care a refuzat un salariu de 100.000 de euro pentru a-și împlini visul în țară

Magda Gheorghiţă › Mie, 2015-07-08 13:02
Dan Mitrea este un medic cu vocaţie. Deși are doar 28 de ani, îţi dai seama de asta din pasiunea cu care vorbeşte despre medicină şi despre cazurile pacienţilor săi. Acest lucru era însă previzibil, este la a treia generaţie de medici în familie. Este însă şi un antreprenor de succes. În 2010, a fondat clinica Intermedicas, clinică de second opinion şi case management, cu un capital de 1000 de euro și a ajuns, în doar cinci ani, la o cifră de afaceri de mai mult de 500.000 de euro pe an. A avut ambiţie, pasiune, sfaturile unui trader de pe Wall Street,  parteneri şi manageri care au crezut în el. Despre drumul parcurs de Dan Mitrea până aici, principiile şi planurile lui, dar şi despre proiectele de viitor, pentru că nu intenţionează să se oprească aici, tânărul medic a vorbit într-un intreviu în exclusivitate pentru Revista Cariere.

Dan Mitrea ştie ce înseamnă să faci gărzi de mic şi este convins că nu există ceva mai interesant şi frumos, pentru că a crescut printre medici. Bunicul său a fost medic radiolog, mama este medic de laborator, iar tatăl generalist. Pasiunea pentru medicină în familia Mitrea este atât de mare, încât şi sora sa, Oana Tudorache este tot medic, stomatolog.Şi, de puţin timp, din familia Mitrea mai face parte un medic, Viviana Mitrea, soţia lui Dan, medic militar radiolog

Spre deosebire de mulţi tineri, care oscilează în alegerea carierei, Dan Mitrea a ştiut dintotdeauna ce îşi doreşte să  facă, medicină. Şi a ales un drum care multora li s-a părut ciudat ca să ajungă acolo, liceul sportiv.

„Cu liceul sportiv a fost o chestie foarte interesantă. În anul întâi de facultate ne întrebau pe toţi ce liceu am făcut. Şi toţi spuneau mate-info, licee grele, olimpici. Şi eu... liceul sportiv. Adevărul e că am făcut fizică până în clasa a X-a, chimie, până în clasa a XI-a, matematică, o oră pe săptămână. Am avut însă timp să mă ocup de viaţa privată”, a povestit Dan Mitrea pentru Revista Cariere.

A făcut timp de 12 ani atletism şi karate. Acum a renunţat parţial, la sport, mai face înot, ciclism şi îi place să meargă pe munte, braşovean fiind.

Spiritul de antreprenor, învățat din familie

A avut doar un scurt moment de ezitare în ceea ce priveşte medicina. Atunci când a făcut primele cursuri de  management. Dar a ascultat de sfatul părinţilor, care i-au spus să aibă răbdare şi să termine medicina.

„Părinţii mei au o clinică în Braşov şi la un moment îmi spuneau că ar fi bine, indiferent de ce o să mă hotărăsc eu să fac, să am şi cunoştinţe generale de management. Şi, prin anul 2 de facultate, am început să fac Codecs Open University. A fost foarte interesant. Cel puţin în anul 2, când înveţi partea asta de medicină generală, e cam plictisitor. În general nu înţelegi de ce trebuie să ştii toate chestiile astea, de ce trebuie să citeşti atâta şi la un moment am fost tentat să renunţ la medicină, dar mi-am revenit repede. Mi s-a părut altfel şi abordarea, la Codecs. Era altfel decât să stai trei ore la curs, după care aveai cadavre şi anatomie şi tot felul de chestii din astea. Multă, multă, multă informaţie şi oarecum plictisitor. Aici era aşa, oarecum aplicat”, povesteşte Dan Mitrea.

Tot părinţii au fost şi cei care l-au ajutat să îşi cultive spiritul de antreprenor. L-au învăţat că, pentru a clădi ceva, trebuie să începi de jos. Aşa că, în timpul studenţiei, făcea practică la clinica din Braşov. Iar practica a început prin tot ce face un infirmier sau un asistent, de la spălat de jos, până la recoltarea de analize. O experienţă mai mult decât utilă pentru că acum, la Intermedicas, Dan Mitrea nu are asistentă, el este cel care recoltează, pune perfuzii, branule sau sonde.

“Abia prin anul 2 am avut voie să stau de vorbă cu doctorii şi să mă duc cu ei, să fac EKG-uri sau să stau la consultaţii”, povesteşte Dan Mitrea, cu atâta vivacitate în glas, încât eşti convins pe loc că asta a fost cea mai bună cale de a învăţa.

Cum s-a născut ideea Intermedicas

Tânărul student, pasionat de tehnologie, făcea site-uri ca să mai câştige un ban de buzunar, până când  şi-a dat seama că poate face ceva mai mult decât atât și a început să lucreze în domeniul second opinion.

“Veneau oameni care se simţeau neglijaţi sau nu înţelegeau. Studiam dosarele lor, mă uitam să mă uitam la ce e mai nou în afară şi începeam să le scriu doctorilor. Le spuneam că sunt student şi vreau să vorbim despre un caz. Mi-am dat seama că ei au deschidere foarte mare şi  că e o chestie pe care o putem folosi şi ca business.  Pot să şi dezvolt ceva, să şi ajut oamenii si să îmi fac şi o afacere”, îşi aminteşte Dan Mitrea.

Aşadar, în 2010, în ultimul an de facultate, Dan Mitrea pune bazele clinicii Intermedicas, alături de primul său partener, care a venit cu know-how-ul legat de partea de marketing şi de internet. Cu un plan de afaceri făcut pe teresa părinţilor din Braşov şi un capital de 1000 de euro şi o maşină, un biroul mobil de fapt.

„Veneau pacienţii la mine şi spuneau că trebuie să cumpărăm bilet de avion şi mă întrebau dacă vreau să cumpere ei bilet sau îmi cumpăr eu. Şi spuneam că îmi cumpăr singur şi nu simţeau că aş fi chiar la început. Şi când făceam facturi vedeau 2010 şi trebuia să mai dau explicaţii, să spun că scrie 2010, dar lucrez de mai demult. Dar, în general, veneau prieteni sau cunoştinţe sau cunoştinţe ale cunoştinţelor. Şi mă întâlneam cu ei la ei acasă, la birou, la cafenea, la mall, unde voiau ei. Când mă întrebau unde e biroul, spuneam că e în construcţie”, povesteşte tânărul medic.

După un an în care îşi petrecea trei săptămâni dintr-o lună alături de pacienţi, în Germania, Dan Mitrea a transformat biroul mobil într-unul stabil, din beton armat. Clinica Intermedicas se află în zona Aviatorilor. În doar un an de la fondare, compania a avut un sediu discret, elegant, graţie unui investitor care a crezut în tânărul medic antreprenor. Este vorba despre un fost trader pe Wall-Street, român de origine, pe care norocul sau providenţa l-au scos în calea lui Dan Mitrea.

9 comentarii 13760 vizualizări

Comentarii

2016-12-20 01:10

TANASELEA IONUT CLAUDIU

Vreau Si eu

Vreau Si eu

2015-11-17 01:39

COSTI GEORGIAN

Un individ ingrat care,

Un individ ingrat care, realizând ca nu este capabil sa susțină o munca reala, ca majoritatea colegilor lui, a decis sa profite de lacunele dragii noastre societăți romane! Încă o lipitoare a oamenilor, încă un grețos care va manca o pâine alba pe înșelătorii.

2015-11-20 21:57

COLEGA DE GRUPA

Cata dreptate aveti!

Cata dreptate aveti!

2015-11-17 01:38

MEDIC REAL

Un individ ingrat care,

Un individ ingrat care, realizând ca nu este capabil sa susțină o munca reala, ca majoritatea colegilor lui, a decis sa profite de lacunele dragii noastre societăți romane! Încă o lipitoare a oamenilor, încă un grețos care va manca o pâine alba pe înșelătorii.

2015-11-16 23:03

ZOTA CORNELIU

Felicitări ținere pentru

Felicitări ținere pentru alegere.
România are nevoi de tineri specialisti.
Tara aceasta are mare viitor iar acesta se va realiza numai cu oameni curajosi, elite si specialiști patrioți așa cum s-a intâmplat și după 1848 personalități pe care Tara le venerează și acum

2015-11-20 22:13

MARIA CONSTACHE

Cariera se construieste in centru universitar

Domnule Zota,tara are nevoie de elite,dar Dan Mitrea este departe de a fi numit elita.Adevaratele elite,colegii de promotie 2011 ai lui Dan Mitrea isi construiesc cariera prin mult studiu si cercetare in mari centre universitare din tara si din lume.Haideti sa nu exageram si sa aruncam cu atribute unei cariere inca neconfirmate.
Colegii de promotie cand citesc aceasta nominalizare se umfla ras si se minuneaza.

2015-11-20 21:55

COLEGA DE GRUPA

De une ati scos-o cu elita?O

De une ati scos-o cu elita?O parte din elite au plecat,dar nu 80%cum afirma "don'doctor",iar adevaratele valori lucreaza si isi pregatesc cariera inca in anonimat.Despre devaratele valori ale promotiei 2011 se poate scrie cu litere f mari in scurt timp,iar acest no name ramane acolo la firma creata de cele trei generatii din spaguta zilnica.

2015-11-16 22:26

UN OM

strainatatea arunca cu sutele

strainatatea arunca cu sutele de mii de euro pe doctori romani,ei nu mai au valori,exact Dan Mitrea e cel mai bun

2015-07-13 00:27

COLEGUL DE LA SERIA 2

cariera si valoare

Un submediocru,care a tratat scoala cu indiferenta,care a ratat examenul de rezidentiat in primul an,a ajuns un om de cariera dar lasati-o cu un medic de mana 1,sunteti comici.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter