Oameni care ne inspiră

Lucian Boia: Ne-ar placea sa primim o infuzie de spirit organizatoric nemtesc

Catalin Pruteanu › Mar, 2010-05-18 16:02

Este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si a publicat zeci de carti in Romania si in strainatate, mai ales in Franta, tara in a carei limba scrie la fel de bine ca in romana. Dupa aparitia volumului “Istorie si mit in constiinta romaneasca” (1997), a dobandit reputatia unui istoric care abordeaza fara menajamente miturile trecutului si ale prezentului. In interviul acordat Revistei Cariere, Lucian Boia vorbeste despre neputinta oamenilor de a invata din istorie, despre imposibilitatea cunoasterii viitorului si despre problemele de mentalitate pe care le are societatea romaneasca azi.

Lucian Boia

Revista Cariere: Vor invata generatiile viitoare din actuala criza economica?

Lucian Boia: Oamenii nu invata din istorie. Stiti in principal de ce nu invata? Nu fiindca omul e refractar sa invete din istorie, ci si din cauza ca istoria nu se repeta, asta-i problema. Deci, ce sa invat din istorie? Pentru ca nici criza asta n-a fost la fel cum a fost criza din ‘29-‘33. Vor mai fi si alte crize, vor mai fi si dezastre de tot felul, ca doar nu s-a incheiat istoria. Dar de fiecare data vor fi altfel. Oamenii se vor gasi de fiecare data in fata altor sfidari. Societatea insasi va fi alta. Nu se reia aceeasi piesa. Se joaca mereu piese diferite pe scena lumii.

Romanii nu exceleaza in spiritul de organizare

Muncesc romanii mai putin sau mai mult ca altii?

Nu poti sa generalizezi si sa spui ca romanii sunt asa si asa. Dar daca incercam o generalizare, totusi, printre calitatile si defectele romanesti, la rubrica “defecte” sau “lacune” se afla si lipsa de spirit de organizare. E clar ca romanii nu exceleaza in organizare. Toate lucrurile acestea au o explicatie istorica, pentru ca eu nu cred in “psihologia popoarelor”.

Lucrurile nu s-au legat atat de bine la romanii, din cauza ca au trait multa vreme intr-o societate traditionala, taraneasca si au intrat imperfect intr-o societate de tip modern. Cert e ca sunt opusul nemtilor in privinta asta. De asta s-a reactivat la noi o anumita mitologie pro-germana, vezi si revenirea in memoria istorica a lui Carol I, vezi si povestea mai recenta cu primarul Sibiului. Adica ne-ar placea sa primim o infuzie nemteasca tocmai pentru ca suntem constienti ca tocmai asta ne lipseste, ce au nemtii intr-un grad destul de inalt, adica disciplina, organizare, asta lipseste in cazul romanilor. Uneori ne si laudam indirect cu treaba asta, spunand ca suntem inteligenti, poate mai inteligenti decat altii. Si asta e o mitologie, bineinteles. Nu suntem nici mai inteligenti, nici mai putin inteligenti decat altii. Suntem, fiecare dintre noi, de diverse niveluri de inteligenta. In schimb, daca ne laudam uneori cu inteligenta, recunoastem ca nu stam deloc bine cu spiritul de organizare.

Credeti ca felul de a organiza munca al companiilor multinationale ne va influenta pozitiv?

Cred ca pana la urma istoria ne va obliga. Nu stiu care e rolul fiecarei companii internationale in crearea unui nou spirit romanesc, dar, peste toate, istoria merge intr-o anumita directie si oamenii se adapteaza istoriei. Sunt convins ca, peste cateva decenii, societatea romaneasca nu va mai semana deloc cu societatea de astazi. Nu stiu daca va fi mai bine sau mai rau. Nu stiu in Occident daca va fi mai bine sau mai rau. Viitorul nu-l cunoastem. Eu ce stiu cu siguranta, sau cred ca stiu cu siguranta, este ca, peste 50 de ani, lumea nu va mai semana aproape de loc cu lumea de astazi, dar nu stiu cu ce va semana.

Audio: Lucian Boia despre spiritul de organizare al romanilor

Problema mentalitatilor

Ce inseamna modernizarea statului azi?

Sigur ca se poate imbunatati constitutia, si inca substantial, se pot restructura institutiile si asa mai departe, dar cred ca, in primul rand, noi avem o problema cu mentalitatile, deoarece constitutia, asa cum e ea, ar functiona mult mai bine daca si oamenii ar functiona mai bine. Noi avem o problema de cultura in sensul larg al termenului, mai mult decat o problema de constitutie sau de institutii ale statului.

Cum ar trebui imbunatatita aceasta mentalitate?

Aici nu exista retete. Pana la urma, mediul social conteaza si istoria ne va obliga sa mergem in directia in care merge ea.

Eu n-am nici entuziasme fata de Romania de astazi, dar n-am nici o reactie de respingere. Asta tine si de firea omului si de psihologia fiecaruia. Pe mine nu ma deranjeaza ca traiesc in Romania, nici nu ma umple de satisfactie. “Traim in Romania” – asta e o vorba mare! Fiecare dintre noi traim acasa in primul rand, traim intr-un cerc de prieteni, de cunostinte, si apoi e si cercul cel mare ca traim in Romania. Cred ca marile satisfactii sau insatisfactii le are fiecare din cercul mai ingust in care traieste. Eu ma simt bine la mine acasa, printre lucrurile si cartile mele si ma simt normal in viata sociala pe care o duc in Romania. In rest, stim cu totii ca Romania nu arata chiar foarte bine.

4 comentarii 11767 vizualizări

Comentarii

2013-02-02 09:50

COGETOERGOSUM

Pentru L.Boia

Vom fi un POPOR civilizat,prosper si fericit cand toti vom trai ca danezii,elvetienii,norvegienii si vom implementa modelele lor.Fara PUTERE DE CUMPARARE nu pot exista:economie performanta,
cultura,justitie sociala,buget generos,etc.Este criza si austeritate acolo unde este criza de idei benefice,eficienta,contributie,performanta si respnsabilitate.

2012-12-07 16:01

MARCEL

[email protected]

pENTRU dZEU TERMINATI ODATA PENTRU TOTDEAUNA CU NATIA GERMANA CA PUR SI SIMPLU VA BATETI JOC DE ACEST POPOR nu PUNETI ANUMITE SUCCESE ALE LOR STRICT PE SEAMA ETNOGENEZEI LOR.aLTELE SUNT CAUZELE PENTRU CARE AU UN OARECARE AVANS FATA DE NOI Am auzit in una din campanii pe un idiot de cetatean roman dar nu roman ca pana nu -l punem pe Iohanis premier sau precis "pana nu vom avea un cap de neamt' romania e vai de ea .Dlor din presa nu mai promovati asemenea tampenii ca a-ti vazut capul de neamt in alte perioade ale istoriei ce a putut sa faca si nu-l gasiti vinovat numai pe unul cum incearca unii sa gandeasca ca la aceste idei au aderat in intregime toata natia germana.Imaginati-va daca le-ar fi reusit ce ar fi insemnat de dezastru european era .Au gandit la unison despre lume in mod patologic.Romani nu apelati la inteligenta altora ca aveti voi destula numai ca alegeti-va bine conducatorii.Acestia trebuie sa fie destepti si plini de calitati morale,in rest nu va trebuie nimic,aveti de toate.Strainii de interesul national nu au ce cauta in fruntea natiei romane nu-i promovati in functii de decizie la varf ca acestia nici-odata nu pot gandi romaneste.Noi avem o identitate de milenii nu ca altii care sau costituit ca stat de cateva sute de ani dintr-un amalgam de etnii si care-si spun acum untr-un anumit fel .Sa fim seriosi.

2011-11-01 21:34

DECEBAL

pt L. Boia

1.Daca vrei sa stii ORGANIZAREA din Ro, discuta cu un director din fosta industrie.ACOLO era organizare,fara politica,fara sindicat;acolo era numai competenta,organizare si rezultate financiare.Strinii erau uimiti ,dupa 89, cum 5 directori pot conduce 5000 de salariati./2-DACA te simti bine in mediul restrans-familial,prieteni,etc- de ce mai scrii carti?.

2011-04-04 17:07

GROPşIAN IOAN

L. Goia

În trimiterea pe care o faceţi Dl. prof. Goia are dreptate. Evident că avem nevoie de germani.Totuşi problema infuziei germane nu cred că a aprofundat-o prea mult, în sensul că în lucrarea sa intitulată chiar "Filogermanii", analiza se focalizează mai mult pe personalităţile de acest fel din Regat. Ori toţi aceştia evită dintr-o teamă ancestrală ideea că filogermanii ar putea fi şi cei care sunt pro Austria.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter