Oameni care ne inspiră

Jurnalist în România, creator de “poveşti dulci” în Olanda

Dana Badea › Mie, 2016-02-03 12:56
În România era jurnalist de televiziune, premiat de APTR şi mamă. În Olanda este mamă full time, antreprenor şi profesor de limba română pentru copiii proveniţi din familii mixte, româno-olandeze. Doamnelor şi Domnilor în exclusivitate, Revista CARIERE vă prezintă povestea Laviniei Tănase, românca ce i-a dat gata pe olandezi cu preparatele sale culinare.  
Lavinia Tănase

 A plecat la dorinţa soţului său, pentru a le oferi o viaţă mai bună copiilor. Nu aveau în Olanda nici rude şi nici vreo ofertă de muncă. Au avut doar nişte economii şi curajul de a lua-o de la capăt, pentru copiii lor.

“ Copiii erau mici”, ne povesteşte Lavinia Tănase. “Unul avea opt luni, celălalt doi ani şi jumătate. Au deschis, practic, ochii în societatea olandeză, dar am avut grijă permanent să-şi amintească cine sunt şi de unde vin. Rădăcinile sunt cele care ne ţin prinsi de ceea ce numim identitate. De aceea îmi port iile cum prind ocazia, sunt cartea mea de vizită în lumea olandeză”. “ De unde vii ? ”, e întrebată deseori iar ea abia aşteaptă să le povestească.

“Am găsit în mine forţe nebănuite, legate direct de identitatea mea românească, de străbuni, de credinţa lor, de ce-am învăţat de la ei. Forţe din structura mea interioară. Am învăţat, de fapt, să văd frumuseţea lumii şi mai ales, s-o admir cu ochiul minţii, cum spunea Platon”.
Lavinia crează « poveşti dulci » dar viaţa lor în Olanda nu a fost de la început numai lapte şi miere. Poate şi pentru faptul că ea nu îşi găsea locul.

“A fost un refuz din partea mea, un refuz de a mă adapta, care m-a ţinut vreme îndelungată într-un fel de capsulă a timpului. Însă, fără să-mi dau seama, vrând-nevrând, cu paşi mici, nesiguri, aşa cum un copil păşeste în viaţă, am început să asimilez elemente din cultura olandeză, am interacţionat cu oamenii de aici, am învăţat de la ei. Lucrul cel mai minunat care mi s-a întamplat a fost să mă RE-GĂSESC”,  spune Lavinia.

Aşa a luat naştere Cakes‘n Buttons, un proiect inedit. Pentru că iubeşte mâncarea în toate formele ei. Găteşte şi-i învaţă pe alţii, să gătească. Este ambasador al unui stil de viaţă sănătos, acreditat de Primaria Haga şi GGD (Municipal Health Department Community Health Services).

Da, în Romania a trăit mirajul succesului, a avut un job frumos, a făcut lucruri care-i plăceau, a luat un premiu APTR pentru reportaj şi părea că acela este drumul, dar n-a fost aşa. Lavinia Tănase trăieşte împreună cu familia ei departe de o Românie tumultoasă şi plină de neprevăzut. În Olanda a găsit răgazul şi liniştea să-şi descopere pasiunea care i-a schimbat viaţa.
“Îmi place să gătesc, în aceeaşi măsură în care îmi plac fotografia şi cărţile. Activitatea mea e de fapt, o îmbinare a tuturor elementelor acestora. Şi îmi place să cred că am un produs autentic”. 
 
În momentul de faţă Lavinia îşi scrie lucrarea de doctorat.
“ Acum sunt cu un picior în Olanda şi cu celălalt în Franţa. Îmi scriu lucrarea de doctorat în comunicare, cu un subiect legat de istoria gastronomiei. Spuneam la un moment dat că sunt un creator de poveşti dulci, vând dulciuri şi povestea lor transpusă într-un mod foarte personal. Pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama că, de fapt, mă îndrept spre un produs cultural. Veţi vedea în ce sens ! ”, afirmă Lavinia. 

Oportunităţile de dezvoltare, carieră şi afaceri în Olanda

“Eu nu-ţi pot spune decât subiectiv cum văd lucrurile, în funcţie de experienţa personală de până acum, ca locuitor al Olandei. Îmi place să trăiesc aici ! Depinde foarte mult de tine. Dacă îţi vezi de treaba ta, pe care o faci bine, îţi merge bine. Soţul meu se ocupă de o galerie de artă în Amsterdam. Eu fac ce-mi place, pe cont propriu. Da, am plecat de la un Răsărit paternalist (mi-a plăcut termenul ăsta, abia l-am învăţat de la unul dintre prietenii mei buni din România cu care vorbesc adesea) pentru a trăi într-un Apus ce încurajează antreprenoriatul şi libera iniţiavă ”.

Ceea ce i se pare minunat Laviniei în Olanda este încurajarea cetăţeanului.
“ Ai idei frumoase ? Te sprijinim ! Ăsta-i spiritul olandez aşa cum l-am întâlnit eu. Ok, daca te temi de excesul de reglementare, de legi clare şi bine aplicate, atunci nu-i locul potrivit să traieşti aici. Oportunităţile ţi le faci tu, statul te ajută ! ” spune fosta jurnalistă.

Lavinia spune că trebuie să arăţi că ştii să faci ceva, pentru ca ei să te ajute. Creativitatea este un atu.
“Acum doi ani îmi ofereau 10.000 de euro nerambursabili pentru deschidere. Vorbesc de cei care se ocupă de cartierul în care locuiesc. Poţi cere şi mai departe sprijin şi poţi primi şi mai multi bani în funcţie de viabilitatea proiectului”.

1 comentariu 7072 vizualizări

Comentarii

2018-01-12 19:09

X

Adevarul

Talentul de a mutila adevarul ne insoteste oriunde ne-am muta. Doamna a uitat sa spuna cat de prost vorbesc copiii ei Limba romana, asta doar ca un amanunt!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter