Oameni care ne inspiră

Interviu cu Andrei Plesu - partea I: „Daca esti roman, te vei comporta romaneste si in somn”

Daniela Oancea › Joi, 2010-04-15 11:35

Dupa cum singur marturiseste, „patriotii de parada l-au trecut la tradatori, neoliberalii la conservatori, postmodernistii la elitisti. Batranilor le pare frivol, tinerilor - reactionar.” Andrei Plesu are luciditatea de a ne apostrofa cand ne pierdem in derizoriu si generozitatea de a ne calauzi atentia spre posibilitatea trairii unei vieti depline.

Daca s-ar afla in fata unui public din Alaska si ar trebui sa spuna doua vorbe despre tara sa, ar spune ca e o tara unica, la fel de fermecatoare, pe cat este de imposibila. Combinatia aceasta nu se regaseste prea des in lume si, prin urmare, merita o experienta.

Revista Cariere: Nu putem sti unde mergem, daca nu stim de unde venim. Altfel spus, nu ne vom intelege viitorul, daca nu ne cunoastem trecutul. Domnule Andrei Plesu, ce ar fi necesar sa ne asumam in legatura cu trecutul nostru ca sa putem privi, in ochi, viitorul?

Andrei Plesu: Aveti dreptate sa spuneti ca nu poti construi un viitor coerent si legitim fara sa ai idee de trecut. Asta nu inseamna ca daca nu esti expert in istoria nationala nu poti sa-ti vezi de treaba si nici ca, stiind tot ce trebuie despre trecut, ai garantia unei lansari ireprosabile spre viitor. Cand spun ca aveti dreptate, ma gandesc strict la faptul ca nu poti lucra bine in nici un domeniu fara sa fii situat, adica fara sa ai constiinta amplasamentului tau in timp si spatiu. Orice ai face, te afli in perimetrul unei traditii (fie ca o continui, fie ca o contesti), intr-un teritoriu de civilizatie care, vrei-nu vrei, te defineste. Si e preferabil sa fii in dialog cu acest teritoriu. Pe de alta parte, pe cat e de contraproductiv sa ignori fundalul istoric pe care se deseneaza ispravile tale, pe atat e de periculos sa abuzezi de retorica trecutului.

Voi aminti, rapid, doua specii ale acestui abuz: trecutul „glorios” si trecutul falsificat. Ideea curenta – ca meritele stramosilor se mostenesc de la sine, din generatie in generatie, ca a te trage din ostenii lui Decebal, ai lui Traian sau ai lui Stefan cel Mare inseamna automat a fi la inaltimea lor – este ridicola. Or, o multime de compatrioti par sa creada ca trecutul e un argument suficient pentru a crea prestigiu. Trecutul devine astfel un soi de fudulie, un atu de la sine inteles, o scuza pentru toate esecurile, demisiile si micimile contemporane. Tarat in apele tulburi ale discursului electoral, ale unui patriotism de parada sau ale netrebniciilor cotidiene, trecutul e iremediabil compromis. Nu ne vom salva niciodata invocand, pur si simplu, trecutul. Nu ne putem salva decat prin fapta noastra de astazi si prin proiectul nostru pentru viitor. Degeaba stii ce-ai fost, daca nu stii cine esti in clipa de fata si ce vrei. Asta cu privire la trecutul „glorios”, invocat ca alibi pentru indigenta prezentului.

Dar pomeneati si de trecutul falsificat...

A avea o imagine masluita despre trecut e aproape mai rau decat a nu avea nici o imagine. Trecutul legendarizat, eroizat, trecutul din care momentele discutabile, eventual penibile, sunt evacuate cosmetic nu educa, ci sminteste. Toate popoarele au caderile lor, derapajele lor, petele lor istorice. A le baga sub pres inseamna a intretine o iluzie. Exaltarea unui trecut neadevarat se transforma, de regula, intr-o toxina nationala.

«Daca vom avea insomnii intrebandu-ne ce e de facut ca nu cumva sa semanam cu altii, vom ajunge nevrotici. A fi roman nu e o optiune personala si nici o profesie care se invata si care se practica „in mod corespunzator"»

 

4 comentarii 27489 vizualizări

Comentarii

2014-12-09 18:54

POTECA

somn

oare cum se simte un neroman in somn ?...taica Plesu, vrei sa epatezi ?

2010-05-08 14:12

Eu nu vreau sa mai fiu roman,

Eu nu vreau sa mai fiu roman, mi-e rusine ca m-am nascut aici.

2010-05-08 16:08

2010-05-11 10:05

ma mir si eu

Andrei Plesu reuseste ceea ce nu le reuseste multora, si anume: sa penduleze intre cele doua lumii- a firii si a harului.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter