Oameni care ne inspiră

Gabriel Liiceanu - Conducatorul seducator

Daniela Oancea › Joi, 2008-12-11 01:58

Un conducator-seducator are o uriasa responsabilitate: el raspunde in fata celorlalti pentru felul in care-si foloseste lumina interioara si carisma si pentru drumul pe care ii duce pe ceilalti. O radiografiere a actului conducerii si a artei de a ne lasa condusi, intr-o sfera a libertatii. O iscodire a magnetismului pe care il exercita liderii. Un indemn la introspectie si luare-aminte de la Gabriel LIICEANU.

Gabriel Liiceanu

Domnule Liiceanu, cu ce virtuti s-ar cuveni sa fie inzestrat un bun conducator?

Ma bucur ca vorbiti de "conducator", si nu de "lider", cum se spune astazi. Ma bucur deoarece cuvantul romanesc - "conducator" -, venit din latina (con-ducere), ma ajuta sa va raspund la intrebare. Conducere inseamna "a duce cu (sine)". Un conducator, un bun conducator, un "lider" bun, daca vreti, este unul care are capacitatea de a-i antrena pe ceilalti in directia in care crede el de cuviinta. Va dati seama ce lucru extraordinar e asta? Fiecare om are orgoliul lui, punctul lui de vedere, vointa de a-l afirma si de a-si afirma astfel eul propriu. Ce forta trebuie, oare, sa ai ca sa poti clinti nu un om, ci zeci, sute, mii si, la limita, milioane de oameni catre ceea ce vrei tu? Si asta, facandu-l pe fiecare in parte sa renunte la ceea ce crede sau vrea el. Facandu-l sa renunte la ceea ce are el in cap, la "incapatanarea" lui.

Cum poate face cineva un asemenea lucru? Ce calitati trebuie sa aiba? Poate oricine sa si le cultive, devenind conducator?

Daca o sa deschideti un manual de leadership american, primul lucru pe care il veti afla este ca oricine poate, cu stradanie - adica prin vointa si munca -, sa ajunga lider. E in spiritul civilizatiei americane sa ti se spuna "si tu poti asta", "poti orice, numai incearca". E frumos sa crezi ca poti sadi in fiecare increderea in el insusi, dar e si periculos, in masura in care un astfel de slogan poate umple lumea de veleitari. Bineinteles ca e bine sa incerci, si chiar in diferite directii, dar orice incercare a sanselor proprii trebuie sa se faca, totusi, in limitele unui bun- simt si sa aiba o doza minima de realism. Vreau, cu asta, sa spun ca nu oricine poate fi conducator.

De ce? Oamenii nu sunt egali? Egali, macar, in aspiratiile lor?

Nu, oamenii nu sunt egali. E o proasta intelegere a democratiei sa afirmi ca oamenii sunt, in general, egali. Ei sunt egali ca cetateni, sunt egali in drepturi si obligatii, dar nu sunt egali ca indivizi, nu sunt egali ca dotare. Dimpotriva, oamenii sunt profund inegali. Vorba lui Tutea: intr-o familie se pot naste un geniu, un idiot si un mediocru. Intr-o societate civilizata sansele indivizilor la pornirea in viata trebuie sa fie egale, dar membrii unei societati nu sunt niciodata egali. Indivizii n-au cum sa fie egali. Ei se cern pe drum. Intr-o clasa, la scoala, elevii nu sunt egali. O scoala buna, o educatie buna sau niste parinti buni ii ajuta, doar, sa se cunoasca mai bine, sa descopere in ei ce pot face mai bine. In nici un caz nu-i invata pe toti cum se devine conducator. O scoala de leadership (pentru ca exista cateva pe lume) se face cu indivizi selectionati in prealabil ca fiind cei mai buni.

Vorbind despre conducator ati folosit cuvantul "forta": sa ai forta de a-i face pe ceilalti sa te urmeze, sa mearga cu tine. Dar, daca autoritatea se impune prin forta, ce valoare mai are ea?

Ati sesizat corect: conducerea este o forma de putere. Ceea ce inseamna ca ea imprumuta forma de ambiguitate a puterii, adica ea poate fi ori acceptata ori impusa. Este o mare diferenta intre a urma pe cineva de bunavoie si a-l urma pentru ca n-ai incotro, pentru ca te obliga s-o faci. A avea autoritate, in sensul bun (si etimologic) al cuvantului, inseamna a avea puterea de a-l spori pe altul, de a-l face mai bun, mai priceput intr-un domeniu, iar pe un plan mai inalt, mai liber, mai el insusi. Un bun conducator este un maestru, unul care ii face pe ceilalti sa-si sporeasca, in contact cu el, fiinta. Un bun conducator politic, de pilda, este unul care-i face pe conationalii sai sa se realizeze ca cetateni si oameni liberi. Un bun meserias e cel care-si sporeste ucenicul si-l aduce pana in punctul in care-i poate lua locul. Adevaratii conducatori sunt cei recunoscuti ca avand capacitatea de a-i "spori" pe ceilalti si de a-i impinge catre punctul de implinire a fiintei lor. De aici mandria cu care poti spune: "eu am fost elevul lui...", "am lucrat cu...".

Si totusi, prin ce calitati se impune (fiind acceptat de ceilalti) un bun conducator?

Sigur, pot sa va insir rapid cateva calitati pe care le veti gasi in orice manual: autoritate epistemica (sa fie un expert in domeniul in care conduce), inteligenta, viziune (sa vada, ca la rugby, culoarul care nu s-a nascut inca). Dar am sa va spun ca un mare conducator, avand toate aceste calitati, trebuie sa aiba, mai presus de toate, credinta. Credinta in ce?, o sa va grabiti sa ma intrebati. Pai, in lucrul pe care-l face. El trebuie sa faca din lucrul acela cauza vietii lui si sa creada ca acela e lucrul cel mai important din lume. Cand ma duc la facultate sa-mi tin cursul, eu cred in momentul acela ca a preda unor tineri tratatul lui Heidegger despre conditia umana este lucrul cel mai important din lume, asa cum la editura cred ca a scoate carti bune e lucrul cel mai important din lume, iar atunci cand scriu cred ca filozofia sau literatura sunt lucrurile cele mai importante din lume.

Nu toti oamenii au darul sa creada ca ceea ce fac ei poate schimba lumea si doar cei care cred asta ii pot magnetiza pe altii, ii pot trage dupa ei, ii pot contamina de entuziasmul lor. In lumina credintei lor si a fortei lor de iradiere, ceilalti se lasa con-dusi, manati spre un tel care devine si al lor.

4 comentarii 16401 vizualizări

Comentarii

2017-02-13 23:30

FăNICă MARIN.

Da,foarte bine conturat acest

Da,foarte bine conturat acest articol.

2014-11-15 17:48

HOMOROCEANUNADRIAN CAMIL

LUPTA INTRE BINE SI RAU

15.XI.2014

“FIUL OMULUI N-A VENIT SA I SE SLUJEASCA ,CI EL SA SLUJEASCA SI SA-SI DEA VIATA CA RASCUMPARARE PENTRU CEI MULTI”(MATEI 20:28)

<<< NE CONDUCE LA O RELATIE PERSONALA
DE IMPREUNA – SIMTIRE CU EL.
FIECARE SACRIFICIU DE SINE
PENTRU BINELE ALTORA
IL APROPIE TOT MAI MULT
DE RASCUMPARATORUL LUMII >>>

IAR VOI MEREU NECURATI
FUNCTIONARI PUBLICI
VA CONSIDERATI NESCHIMBABILI
SUB UMBRELA POLITICULUI MAFIOT
CREZANDU-VA PERMANENTII STAPANI AI COLECTIVITATII LOCALE-CENTRALE,
INCALCAND JURAMANTUL
CONSTITUTIONAL CE –L SFIDATI
SI-N CARE
NU CREDETI DIN MOMENT CE NU-L STITI!

SA NU NE PIERDEM SIMTAMANTUL NEVOII DE RUGACIUNE,
SA NU NE RUGAM INDIVIDUALIST SI EGOIST,
SA NE RUGAM SI PENTRU NEVOILE OMENIRII.

NE DEZVOLTAM IN SLUJBA LUI DUMNEZEU DACA SUNTEM CAPABILI
SA SIMTIM CU ALTII SI NU DACA TRAIM DOAR PENTRU SINE!

CINE GANDESTE SI VORBESTE
MAI INTENS SI MAI DES
DESPRE DOMNUL HRISTOS,
UITAND PANA LA RENUNTARE
PUTIN DE SINE,
NU ARE CUM SA NU SE-NCONJUARE
DE PREZENTA SA OMNIPREZENTA!

“CAND VA VENI MANGAIETORUL,
DUHUL ADEVARULUI
ARE SA VA CALAUZEASCA
IN TOT ADEVARUL PENTRU CA
VA VA LUA DIN CE ESTE AL MEU
SI VA VA DESCOPERI.(IOAN 16 :13 14)”
<<

CAND SUFLETELE CURAJOASE
IN LUPTA CEA GREA ,
ASALTATE DE PUTERILE RAULUI –
SUNT PE PUNCTUL DE-A SE PRABUSI,
<<>>

<<< PE CARE O EXERCITAM FARA SA NE DAM SEAMA,
CEILALTI POT FI INTARITI SAU POT FI INDEPARTATI DE LA DOMNUL
SI DE LA ADEVAR>>>

”NICI UNUL DIN NOI NU TRAIESTE PENTRU SINE “(ROMANI 14:7)
SPIRITUL MANTUITORULUI NU A FOST NICIODATA ZDROBIT
IN CIUDA INIMII DESCHISE
PENTRU TOATE DURERILE OAMENILOR ,
VIETII UMBRITE DE DURERI SI GRIJI.

VRAND SA LOVEASCA IN BASESCU
PE CALEA ACCESARII FILMULETULUI POSTAT VINERI
PE FACEBOOK]”CATINDATUL” PONTA
A IRONIZAT DE FAPT OBICEIURILE ETNIEI ROMME (TIGANESTI)
ATUNCI FOLOSITE INSCENATOR
PENTRU-A PRINDE IN CAPCANA
PE FRATELE SEFULUI STATULUI
MOMIT CU TENTANTE PROMISIUNI.

REALIZAND INCA DIN 2010
FORTA DE PENETRARE A INFORMATIEI MELE IN SPATIUL CYBERNETIC,
GEORGE MAIOR A RECOMANDAT FINULUI SAU POLITICA PASILOR MARUNTI
SPERANDU-SE CA ACESTIA VOR FI
MAI GREU OBSERVABILI
DE CATRE UN EXTRASENZORIAL .

PE 1 APRILE 2013 PONTA A SOLICITAT NASULUI SAU DIRECTOR S.R.I-IST SA-MI INVALIDEZE ADRESA DE E-MAIL PENTRU A NU MAI PUTEA AVEA CONT PE FACEBOOK.
AM DOVEDIT DE NENUMARATE TOATE
INDELETNICIRILE SECURISTE ALE RESPECTIVULUI TANDEM INCRUSCRIT
INSA OFICIALII OCCIDENTALI AU FOST MITUITI DE CATRE MAFIA SECURITATII
PE RELATIA N.A.T.O.-U.E.-M.A.E. .

DIN MOMENT CE DUPA 5 ANI DE ZILE PREMIERUL PONTA RIDICULIZEAZA DANSUL TIGANESC ,
INSEAMNA CA ACUM LA PUTERE FIIND, PONTA NU MAI ARE NEVOIE
DE ACEASTA ETNIE
CONSIDERAND AROGANT
CA ARE DESTULE VOTURI PROMISE PENTRU ALEGERILE PREZIDENTIALE
DIN ACEASTA DUMINICA 16.XI.!

DUPA APARITIA LEGII DIN 1999PRIVIND DECONSPIRAREA SECURITATII STATULUI, PUTINII DINTRE CEI CARE
AU FOST SUSPICIONATI
CA AU FOST OFITERI SAU INFORMATORI/COLABORATORI AI SECURITATII ,
SI-AU JUSTIFICAT ACOPERITA APARTENENTA LA POLITIA POLITICA ,
INVOCAND PRECUM CIRIPITORUL PONTA CA “SI-A(U) SERVIT TARA ”NERECUNOSCAND CA EI STAPANII DESTINELOR NOASTRE
AU FOST BENEFICIARII INCREDIBILELOR PRIVILEGILEGII
IN SCHIMBUL INCALCARII DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI NECOLABORATIONIST.

IN FILMUL DOCUMENTAR “DOI PENTRU ROMANIA “,P.S.D.-ISTUL AGATON(FOST MINISTRU AL TURISMULUI IN GUVERNUL CONDUS DE ADRIAN NASTASE) DEZVALUIA CA VICTOR VIOREL PONTA NU AR FI AJUNS IN ECHIPA DE BASCHET NATIONALA DACA …” <<<<>>>(CITIRE DE GANDURI)
VA DATI SEAMA CAT DE TRADATOR POATE FI PONTA DACA EL DUPA ATATA TIMP NU A PUTUT RETINE MEMORIAL NICI MACAR PRIMA STROFA
A IMNULUI NATIONAL.

TRADANDU-SI SEMENII
A REUSIT SA-SI ACHIZITIONEZE 7 CASE “CATINDATUL “007 IN PREZENT CU FUNCTIE DE COLONEL SI GRAD DE MAIOR.

PENTRU CA EU A INCEPAND DIN 2001,
AM CUTREMURAT
DIN TEMELII SISTEMUL JUDICIAR PUTRED DE CORUPT,
IN 2012 PONTA SI-A ADUS PE COLEGUL R.CAZANCIUC IN FUNCTIA DE MINISTRU AL JUSTITIEI SI PE ALT FOST COLEG TIBERIU NITU IN FUNCTIA DE PROCUROR GENERAL AL ROMANIEI.
S-A MUTAT DIN CE IN CE MAI MULT
PE TABLA DE SAH .

APOI PENTRU A INCHIDE GURA
IN RAPORT DE CUM A FOST AVANSAT DOAR EL DE LA PARCHETUL DE PE LANGA O JUDECATORIE DE SECTOR DIRECT LA PARCHETUL DE PE LANGA I.C.C.J.,
A PROPUS 36 DE FOSTI COLEGI-PLASANDU-I IN
TOATA TARA IN FUNCTIILE DE PRIM -PROCURORI GENERALI DE PE LANGA CURTILE DE APEL DIN ROMANIA,
IAR ACESTIA LA RANDU-L LOR
AU MULTIPLICAT NUMARUL FOSTILOR COLEGI, ADUCAND ALTI COLEGI
PE ACELASI SISTEM TIP MATROSCA.
INCA DIN 1993MAFIOTUL NASTASE ADRIAN A CONCEPUT
ACEST SISTEM MALEFIC IN CARE
SA NU MAI EVENTUALE DISCORDANTE
DINTRE SOLUTIILE CE LE-AR PUTEA DA SEFII SI SUBALTERNII,
DIN MOMENT CE SUNT DOAR COLABORATORI
FOSTI SI ACTUALI COLEGI,
N-AR MAI PUTEA EXISTA POSIBILITATEA
CA REZOLUTIILE… (IUP,NUP ,SUP)
SA NU MAI FIE DATE DECAT IN BAZA
CELOR DINAINTE STABILITE LA PARTID.

IATA DE CE PESTE 2 ANI DE ZILE A FOST ZADARNICITA AFLAREA ADEVARULUI LA VOTUL FRAUDAT DE LA REFERENDUMUL DIN 2012PENTRU DEMITEREA SEFULUI STATULUI,DRAGNEA FIIND SALVAT DE PEDEAPSA INCHISORII DIN CONSIDERENTUL UTILITATII
IN CAMPANIA PREZIDENTIALA.

<>>>
<< CA O GARANTIE A CRESTERII PUTERII NOASTRE >>>>
<<< ACUM CUNOSC IN PARTE,
DAR ATUNCI VOI CUNOASTE DEPLIN>>..

<< SA I SE SLUJEASCA DE CATRE CREDINCIOSI,
CI EL SA LE
SLUJEASCA ALTORA,
ASA SI VIATA CELOR CARE
II URMEAZA EXEMPLUL
TREBUIE SA FIE SERIOSI SI HOTARATI,
CU SIMTAMANTUL INTELEGERII PROFUNDE A RASPUNDERII PERSONALE. >>>

<< A-I PRIMI PE COPIII LUI DUMNEZEU .

>>>>”VENITI,BINECUVANTATII TATALUI MEU,DE MOSTENITI IMPARATIA
CE VA FOST PREGATITA
DE LA INTEMEIEREA LUMII”(MATEI 25:34)
ACOLO,NU VOR MAI FI INCONJURATI DE OAMENI RAI DE PE PAMANT,
DE MINCINOSI, IDOLATRI,NECURATI,NECREDINCIOSI.>>>

TERMINAT 15.XI.2014 MAAT HAC

2012-02-28 08:37

VAICAR CONSTANTA

A te lasa condus

Poate fiind inv (Instit.I/gr I ) puteam totul//?

2012-02-28 08:01

VAICAR CONSTANTA

Prosperitate

Sunt momente cand trebuie sa salvam persoana!Cu cele mai bune asteptari legate de prosperitatea Dv./personala! C.V.( la lectura Apostrof II/2012 )

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter