Oameni care ne inspiră

„Dacă vreau să mă ia danezii în seamă trebuie să fiu de cel puțin 10 ori mai bună decât ei”. O româncă se ocupă de finanțele televiziunii publice daneze

Dana Badea › Lun, 2018-03-26 18:03
Se ocupă de finanțele televiziunii publice daneze, iar în timpul liber încearcă să-i facă pe danezi să înțeleagă că România nu înseamnă doar hoți și cerșetori. Pe unul dintre judecătorii danezi care e obișnuit să aibă inculpați români în sala de judecată l-a ajutat să descopere o altă față a României, când a vizitat Transilvania. Aceasta și multe alte acțiuni i-au adus Mirellei Hansen în 2012 un premiu onorific de la Ministerul de Externe român pentru eforturile depuse pentru promovarea României în Danemarca.

Românca a povestit în exclusivitate pentru Revista CARIERE cum a reușit să-și construiască o carieră de succes într-o țară nordică. 

România, martie 2018. Țara cu cea mai mare crestere economică din Europa. O cifră care nu pare să  însemne prea multe în ochii cetățenilor danezi. „Românii nu sunt bine priviți în Danemarca. Danezul de rând asociază România cu hoți, cerșetori și romi. Nu e o imagine foarte bună și e foarte greu de schimbat”.

***
„Dacă vreau să mă ia danezii în seamă trebuie să fiu cel puțin de 10 ori mai bună decât ei” explică Mirella Hansen care trăiește în Danemarca de 24 de ani. „Ca străin este foarte important să ai o diplomă de la o specializare pe care danezii o recunosc, altfel nu ai nici o șansă. Iar dacă dorești să faci carieră ca lider, un EMBA (Executive MBA) este foarte recunoscut și «la modă»”.

Și a urmat și ea această „modă”. În momentul de față este pe punctul de a absolvi un EMBA (Master of Public Administration) la Henley Business School – London, una dintre cele mai cunoscute școli de afaceri din Europa. „Un EMBA de la Henley este evaluat în top 10 pe plan mondial la capitolul de dezvoltare personalå și de leadership. Pentru mine, Henley Business School a fost o călătorie foarte interesantă, care m-a dezvoltat și pe plan professional (ca lider) dar și pe plan personal. Am învățat să mă cunosc mai bine, să acord atenție interacțiunilor cu alți oameni (EQ emotional intelligence și SQ social intelligence) și să devin mai autentică atunci când conduc alți oameni”.

Cheia succesului: „Cea mai bună reclamă este atunci când cineva vorbește frumos despre tine”

Mirella povestește că pentru a te realiza profesional pe piața muncii daneze trebuie să ai foarte multă încredere în forțele proprii și să arăți că te-ai integrat în cultura lor. De aseamenea, trebuie să te pricepi la networking și să știi să îți dezvolți și să îți faci cunoscut brandul personal. „«Ce poți tu să faci unic în comparație cu concurenții tăi din același domeniu? De ce să te aleagă pe tine?» Și e bine să fii conștient de faptul că cea mai bună reclamă este atunci când cineva vorbește frumos de tine”.

În viața profesională, în ultimii 10 ani a avansat foarte mult pe plan profesional, a „zburat”, după cum povestește, de la un post de conducere la altul. „De câte ori urc o nouă treaptă în cariera mea profesională există și riscul că nu voi face față noilor cerințe, sau că noii colegi și angajati nu mă vor accepta. Dar eu am avut întodeauna încredere că cei care m-au ales, au evaluat că sunt persoana de care au nevoie pentru acel post, fiind convinși că voi demonstra că am fost alegerea potrivită. Am avut parte de șefi foarte buni, care m-au încurajat și m-au ajutat în perioadele de tranziție”.

De altfel mulți cred despre Mirella că este franțuzoaică, din cauza accentului. Dar nu se ascunde în spatele accentului. „Eu și soțul meu am încercat să prezentăm și alte aspecte ale României. Am învățat-o pe fata noastră să fie mândră că are și sânge românesc în vene. Am organizat concerte de colinde românești, la care am invitat oameni de afaceri danezi sau excursii în Transilvania unde am prezentat  concerte de muzică daneze.”

În România trăim într-o cultură a aşteptărilor pe care le avem de la oricine altcineva mai puțin de la propria persoană. Am întrebat-o pe Mirella Hansen ce putem face pentru ca mentalitatea aceasta să se schimbe. „Eu întodeauna mă gândesc ce pot EU să fac diferit, în loc să astept ca altcineva să facă ceva pentru mine. Din punctul acesta de vedere, Danemarca este un exemplu foarte bun, pentru că majoritatea cetățenilor gândesc așa. Cred că dacă această mentalitate va fi mai răspândită în România, de exemplu, prin tineri, vor ajunge și românii să gândească așa”.

Roboții vor lua locul contabililor. În Danemarca

Într-o perioadă în care este la modă să se discute despre inteligența artificială am întrebat-o pe Mirella dacă domeniul în care lucrează, cel al cifrelor contabile, va fi „atacat” de roboți. „Sunt convinsă că generația mea este ultima care va face rapoarte financiare așa cum am învățat eu la școală. Nu cred că acest tip de raport, care face bilanțul modului în care banii au fost folosiți în trecut, va mai exista peste 10 ani. Sunt convinsă că departamentul economic va lucra mult mai mult cu roboți care vor fi un «business partner» cu care conducerea firmei se va putea sfătui cum să obțină succes. Asta cere însă și noi competențe”.

Pentru Mirella Hansen o bătălie nu este niciodată pierdută. E doar un alt mod de a învăța ceva. Consideră că cea mai mare greșeală pe care a făcut-o după ce a început să urce în carieră a fost faptul că nu a fost suficient de atentă să își dea seama că poate fi atacată pe la spate de persoane care își doreau postul său. Dar aceste obstacole crede că au avut și o parte bună, pentru că au ajutat-o să se dezvolte ca lider, în special în domeniul change management și să facă față rezistenței la schimbare.
„Am devenit mult mai bună la psihologie, la comunicarea non-verbală și am învățat să recunosc și să comunic cu diferite tipuri de personalități”.

Importanţa muncii este apreciată diferit, în funcţie de cultură. Iar una dintre întrebările la care fiecare dintre noi ar trebui să răspundă pentru a evalua importanţa muncii sale este dacă «aţi continua să lucraţi și după ce ați câştiga o sumă mare de bani la loterie». Ce a răspuns Mirella la această întrebare?

„Pentru mine, munca este o parte din identitatea mea. Dacă aș câștiga la loterie cred că aș merge undeva într-o vacanță într-o destinație exotică, dar nu aș renunța la serviciu”.

***
A ajuns în Danemarca în 1994, când s-a căsătorit cu Hans Christian Hansen. L-a cunoscut pe soțul său cu doi ani înainte, la o conferință internațională, la Praga și amândoi sunt convinși că a fost dragoste la prima vedere. S-au căsătorit în august 1994, la Copenhaga, iar Mirella a început să învețe limba daneză. Când a hotărât să plece în Danemarca i-a spus familiei că vrea să își urmeze inima. „Părinții m-au înțeles, deși le-a fost greu să se împace cu ideea că singurul copil se va stabili în străinătate. Bunica mea a fost foarte supărată și îngrijorată,  mi-a spus că o să regret și că o să mă întorc acasă pe jos. Mulți prieteni ne-au spus că este o hotărîre nechibzuită. Astăzi, mulți dintre cei care ne sfătuiseră să nu ne căsătorim sunt divorțați, iar noi sărbătorim în curând nunta de argint”.

***
Primul job

„Când am ajuns în Danemarca, eram foarte mândră că am o diplomă de la ASE – REI (Relații Economice Internaționale) și mi-am imaginat că îmi va asigura viitorul profesional. Am început prin a-mi face reclamă la firme daneze, care în acel moment erau interesate de piața din România, dar nu cunoșteau deloc țara noastră. Am lucrat ca freelancer și am ajutat câteva firme să studieze piața româneascå și să ia decizia de a investi în România. Unul dintre directorii firmelor cu care lucram m-a sfătuit să fac și o specializare la Copenhagen Business School (CBS) dacă îmi doresc o carieră în Danemarca. Am fost norocoasă și am fost admisă în 1996 direct la nivel de masterat la Accounting & Auditing.
După ce am început această specializare, am primit o scrisoare de la Deloitte, una din cele mai mari firme de audit din Danemarca, care m-a invitat la un interviu și mi-a oferit o slujbă. Am făcut masteratul în paralel, și am obținut diploma.” 

***

Mirella Hansen - scurtă prezentare

Originară din Sibiu;
Absolventă ASE/ REI, promoția 1995;
Master - Copenhagen Business School - Accounting & Auditing;
EMBA - Henley Business School – London;
Căsătorită cu Hans Christian Hansen din august 1994;
Stabilită în Danemarca din 1994;
Au împreună o fată, Inger Margrete Hansen, născută în ianuarie 2003;

A lucrat în companii din Big Four din Danemarca, în audit și consultanță, iar din 2014 lucrează la televiziunea publică daneză (Danish Brodacasting Corporation) unde în prezent este șefa departamentului de contabilitate (Head of Group Financial Reporting).

Motto: „Soarta este scuza celor slabi și opera celor tari” (Nicolae Titulescu)

4 comentarii 3236 vizualizări

Comentarii

2018-03-28 21:55

STEFAN ALIN NICA

Imi caut de lucru urgent in

Imi caut de lucru urgent in zona Nordjurs ,sunt disperat si lefter ,am nevoie de ajutor va rog! Nr meu este 52766616 ,va multumesc anticipat!

2018-03-28 21:55

STEFAN ALIN NICA

Imi caut de lucru urgent in

Imi caut de lucru urgent in zona Nordjurs ,sunt disperat si lefter ,am nevoie de ajutor va rog! Nr meu este 52766616 ,va multumesc anticipat!

2018-03-28 07:53

ION DURCA

Prin anii ceea se lucra cu

Prin anii ceea se lucra cu 300 krona chiar cel mai rau job,se ruga toti sa lucrezi pentru ei comuna iti dadea si casa si masa si tot se rugai la turci sa vina la ei in tara nu aveau forta de munca )acuma e altceva cu integrarea si cu tot restu

2018-03-27 23:02

SILVIA IOANCEA

Mirella e verisoara mea. De

Mirella e verisoara mea. De cand o stiu e harnica, dornica de a evolua si pusa pe invatat, vesela si increzatoare in puterile proprii. Cand intra intr-o incapere, zambetul ei lumineaza si emana o stare de statornicie si incredere. Stiu ca nu se va opri aici! Sunt tare mandra de ea si apreciez dorinta ei de a face cunoscuta tara , Romania, la adevarata ei valoare!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter