Oameni care ne inspiră

Claudiu Ceia, co-fondator CivicTech: Românii sunt mai mult decât dispuși să își doneze timpul pentru a face bine

Constantin Pescaru › Mie, 2018-03-07 17:29
Românii sunt mai mult decât dispuși să își doneze timpul pentru a face bine, iar mulți chiar au făcut-o, susţine Claudiu Ceia, co-fondator al CivicTech Romania, care adună o comunitate de voluntari ce îşi propune să implementeze soluţii IT la problemele societăţii în care trăim.

CivicTech Romania este "un start-up non-guvernamental și non-profit" pornit în primavara lui 2017 de ex-bursieri ai programului guvernamental GovITHub, care își propune "să continue, alături de parteneri ai societății civile, proiecte care să aducă România mai aproape de viziunea care ne unește".

"Am început lucrul împreună cu o comunitate dedicată schimbării. Fără voi nu am fi reușit și de aici înainte aportul vostru este și mai important. Contăm pe sprijinul vostru în continuare", se arată în descrierea postată pe site.

Activitatea comunităţii urmărește "viziunea unei societăți românești deschise, transparente și conectate prin servicii publice digitale".

"Prin dialog cu cetățenii și parteneriate cu instituții publice, companii private și organizații non-profit vrem să definim, dezvoltăm și împreună cu voi să lansăm soluții digitale eficiente și prietenoase pentru serviciile publice românești, bazate pe interoperabilitate și tehnologii open source", mai povestesc cei de la CivicTech pe site-ul lor. Proiectele în lucru pot fi văzute aici.

L-am întrebat pe Claudiu Ceia dacă românii sunt dispuşi să îşi doneze din timpul lor liber pentru a face ceva care să vină în ajutorul celorlalţi.

"Dacă ar fi să analizăm ținând cont de GovITHub și CivicTech, cred că românii sunt mai mult decât dispuși să își doneze timpul pentru a face bine, adică mulți chiar au făcut-o. Dar pentru a valorifica disponibilitatea voluntarilor este necesară foarte multă muncă din partea membrilor fondatori, activi zilnic câte 4-8 ore.

Voluntarii noștri sunt majoritatea angajați cu normă întreagă, ceea ce le lasă foarte puțin timp pentru a se dedica în proiecte civice, iar noi trebuie să ne asigurăm, pentru proiectele CivicTech, că această resursă este folosită cât mai eficient, altfel ar putea fi un timp pe care l-ar putea petrece cu familia sau doar relaxându-se.

Asta presupune o întreagă "infrastructură", este necesar ca lucrurile să fie documentate într-un mod cât mai clar, să nu existe aceeași presiune a deadline-urilor care există probabil oricum la job-ul lor full-time, să ne asigurăm că avem procese și unelte digitale care să ajute în ceea ce își doresc să facă. 

Desigur, mereu e loc de mai bine. Cred că și noi mai avem de lucru aici, atât la modul de implicare al voluntarilor cât și la a face cunoscut faptul că există proiecte, unele chiar lansate, în care lumea se poate implica oricând, și sunt benefice pentru foarte mulți dintre noi", a declarat Claudiu Ceia pentru Revista CARIERE.

El este foarte optimist în legătură cu 2018 și crede că anul acesta va fi cel al maturizării lor ca și organizație. Tot legat de CivicTech și implicarea lui în organizație va vorbi și la TEDx Alba Iulia, pe data de 24 martie. 

0 comentarii 1086 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter