Oameni care ne inspiră

Căpitanul naţionalei de fotbal a Croaţiei, lăudat pentru abilităţile sale de lider: Războiul m-a făcut mai puternic

Constantin Pescaru › Lun, 2018-07-16 17:51
Luka Modrić, căpitanul naţionalei de fotbal a Croaţiei, este lăudat de presa internaţională pentru modul în care şi-a condus echipa până în finala Cupei Mondiale din acest an. El susţine că tăria de caracter reprezintă principalul său atu, dezvoltat încă din copilăria-i marcată de un război.

La vârsta de şase ani, Modrić şi familia sa au fost nevoiţi să fugă din calea ororilor aduse de război. Yahoo Sports menţionează că militanţii sârbi au atacat oraşul în care acesta s-a născut pe 8 decembrie 1991. Bunicul său a fost ucis, iar casa în care locuia împreună cu rudele sale a ars până la temelii.

Prin urmare, au fost nevoiţi să fugă din calea războiului pentru a se salva.

"Au fost nişte vremuri foarte dificile pentru noi. Aveam doar şase ani. Aminitirile încă sunt vii. Şi sunt dureroase", a mărturisit acesta, potrivit The Sun.

El şi familia sa au ajuns în Zadar, Croaţia, unde s-au chinuit să supravieţuiască. "Am locuit într-un hotel mulţi ani şi am avut mult timp probleme cu banii", rememorează acesta. Nu aveau electricitate şi nici apă curentă.

Dar pasiunea pentru fotbal i-a rămas amprentată în suflet, un sport pe care iubea să-l practice oriunde. The Loop scrie că Modrić se antrena în parcări goale, iar pe fundal se auzeau grenadele cum explodează.

Însă toate aceste dificultăţi prin care a trecut l-au făcut să fie omul - şi profesionistul - care este astăzi.

"Războiul m-a făcut mai puternic, a fost o perioadă foarte grea pentru mine şi familia mea", a mai spus acesta.

Potrivit Digi Sport, pasiunea pentru fotbal și talentul l-au făcut să răzbească în viață, însă a întâmpinat tot felul de obstacole. Antrenorii spuneau că e prea slab și prea timid pentru a juca fotbal, dar micuțul Luka nu s-a lăsat descurajat și a început să joace cu o pereche de apărători din lemn, făcute de tatăl său. "Prima mea pereche de apărători avea o poză cu Ronaldo pe ele", a spus Luka.

Modric a fost format la Dinamo Zagreb încă de la copii și juniori, din 1996, anul în care s-a apucat practic de fotbal. A fost împrumutat apoi la Zrinjski și Inter Zapresic, înainte de a reveni la Dinamo Zagreb, de unde a fost apoi transferat de Tottenham în 2008, pentru 21 de milioane de euro. După patru ani pe White Hart Lane, mijlocașul a ajuns la Real Madrid în schimbul a 30 de milioane de euro.

La echipa națională a Croației a debutat în 2006, sub comanda lui Slaven Bilic. De atunci a adunat 111 selecții și a marcat de 14 ori. Ajuns căpitan al Croației, mijlocașul de 32 de ani și-a condus naționala spre prima finală din istoria sa la Cupa Mondială, pierdută în faţa Franţei. A primit Balonul de Aur, astfel fiind desemnat drept cel mai bun jucător la această ediţie a competiţiei.

0 comentarii 490 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter