Oameni care ne inspiră

Andrei Ţărnea: Leadershipul înseamnă succes cu semnificaţie

Magda Gheorghiţă › Mar, 2016-04-12 08:18
Nu orice personalitate, din orice domeniu ar fi ea, este un lider. Asta crede Andrei Ţărnea, directorul executiv al Institutului Aspen din România, care ne-a povestit într-un interviu în exclusivitate pentru Revista CARIERE ce înseamnă pentru el, dar şi pentru organizaţia pe care o conduce conceptul de leadership. 

Andrei Ţărnea mi-a spus că nu a moştenit talentul pentru poezie de la tatăl său, poetul George Ţărnea. Dar provine dintr-o familie de artişti, iar sensibilitatea sa artistică a ieşit la iveală pe tot parcursul interviului, presărat cu metafore şi exemple de leadership cu totul şi cu totul particulare.

De la ambii părinţi, Andrei Ţărnea a moştenit aplecarea spre artele frumoase, însă de la mama sa, chimist, a avut şi un exemplu de curiozitate foarte epistemică, foarte aplicată, foarte minuţioasă, care e mai degrabă specifică unui om de ştiinţă sau cercetător. Cele două laturi au evoluat în paralel în toată perioada formării sale, şi în timpul studiilor superioare şi în timpul carierei.Iar traseul său nu a fost unul standard.

„Primul meu job a fost în politică, lucrând ca asistent parlamentar şi o vreme pentru Comisia Juridică a Senatului României. Luam enorm de în serios munca aia. Nu regret lucrul ăsta şi mi-am dat seama că putea să pară o naivitate şi un fel de entuziasm al tinereţii, aveam în jur de 20 de ani, dar cumva exerciţiul ăsta de politică şi de funcţionare în instituţiile politice ale României a fost unul interesant, o deschidere interesantă de ochi”, ne povesteşte Andrei.

Experienţa în politică a fost pentru tânărul Andrei Ţărnea a rude awakening. Venea cu o perspectivă mult influenţată de cărţi şi fusese protejat de familie de realitatea directă a comunismului, regim extrem de toxic în ceea ce priveşte minţile: Familia m-a ajutat să-mi păstrez o anumită libertate, dar şi inocenţă. Şi asta venea cu o doză de naivitate şi un tip de naivitate şi un tip de citire a restului societăţii care nu era neapărat ancorată în realitate. Nu am descoperit oameni care erau în esenţă răi sau că toată lumea era coruptă sau că lumea avea altfel de interese decât cele ale jobului. Era clar că pentru foarte mulţi acesta era un instrument, nu un obiect.

Cariera din mediul politic a lui Andrei Ţărnea a dus şi la o lucrare de licenţă cu titlul "Status politic şi profil atitudinal – studiu comparativ între liderii politici şi publicul general, studiu metodologic şi demonstrativ". L-am întrebat pe Andrei, la 20 de ani de la susţinerea tezei, la ce concluzii a ajuns şi dacă ele s-au suţinut în timp.

„Mi s-a părut cumva că această fractură care se întâmplă între lideri politici şi publicul general trebuie să aibă şi o altă explicaţie. Era, până la urmă, o teză de facultate, nu era ceva foarte sofisticat, dar în care am dezvoltat un instrument de studiu atitudinal în care ne uitam dacă există diferenţe de atitudine, de manifestare şi de raportare la un set de valori între noi toţi şi cei care sunt lideri politici. Am făcut sondaje, am făcut interviuri cu un număr de lideri politici din partide mari, dar dacă mă întrebi astăzi, mă îndoiesc că metodologic ar sta în picioare acea cercetare. Nu e relevant, nu cred că ăsta e elementul relevant, ci relevant este că în epoca aia exista enorm de mult apetit pentru orice încerca să dea explicaţii ştiinţifice, să crească nivelul de abordare, dar iarăşi, într-un dialog paralel între noi ăştia care eram naivi şi ne imaginam că asta poate să schimbe în bine lucrurile şi alţii care erau mult mult mai pragmatici şi care vedeau în acel lucru un instrument fie politic, fie economic, extrem de bine clarificat deja la mijlocul anilor 90, în care se împărţea putere şi se împărţeau resurse”, ne-a mai spus Andrei.

După o scurtă trecere prin industria tipografică, Andrei Ţărnea s-a înscris la un concurs de admitere în Ministerul Afacerilor Externe. A fost o conjunctură fericită, pentru că la sfârşitul anilor 90 a avut loc un schimb de generaţii în diplomaţia română şi au fost admişi mai mulţi tineri fără a avea Academia Diplomatică: Am decis că o carieră care ar îmbina componenta de interes pentru guvernanţă, pentru sectorul public şi fascinaţia, pentru orice tânăr la vârsta aceea, a Ministerului de Externe şi a activităţii de politică externă s-ar îmbina fericit.

Andrei a ajuns la minister într-o perioadă de efervescenţă diplomatică, cea a preaderării la NATO şi la Uniunea Europeană. A fost o perioadă în care tinerii nu îşi numărau orele la MAE, totul se făcea cu extrem de multă pasiune, iar el a lucrat la un dosar sensibil, dar care i-a adus imense satisfacţii, cel cu Ungaria.

“Relaţiile româno-ungare erau extrem de sensibile, erau perspective juridice, legislative, interne diferite între cele două ţări pe subiecte diferite şi am avut plăcerea şi fascinaţia să văd cu am trecut de la o relaţie dificilă înspre o relaţie de bună vecinătate, de prietenie şi sprijin reciproc între România şi Republica Ungară, într-o perioadă fericită”, ne-a explicat fostul diplomat.

Îmediat după războiul din Balkani şi perioada destul de dramtică a crizei din Kosovo, perioadă în care lucra deja la cabinetul purtătorului de cuvânt al ministerului a plecat la studii şi a fost o decizie dificilă, pentru că i se propusese o poziţie interesantă la ambasada de la Budapesta: Într-o perioadă în care jobul ăla îl cunoşteam foarte bine, aveam deja vechime pe el, mi-ar fi fost uşor şi interesant şi un pas important în carieră, dar ştiam că academic nu am destul sub centură pentru a performa vis-a-vis de ceea ce aşteptam eu de la nivelul meu de carieră.

0 comentarii 8434 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter