Oameni care ne inspiră

Antreprenorul român care a plonjat în apele de la Polul Nord: „Întreaga lume e un tărâm de joacă și experimentări!”

Constantin Pescaru › Lun, 2018-07-02 13:36
Ai făcut ceva care să te ajute să explorezi senzația de necunoscut, de adrenalină şi să-ţi învingi temerile ori preconcepțiile? Sau un lucru care îţi pare nebunesc la început, dar care te face să te simţi extrem de bine după aceea?

Revista CARIERE a stat de vorbă cu Ancu Radu, care a plonjat în apele de la Polul Nord. Este român, are 30 de ani şi a visat încă din copilărie să ajungă la capătul lumii, pe când citea romanele lui Jules Verne. Iar saltul în oceanul ingheţat a fost ca o ştampilă imprimată pe creier şi suflet care a marcat împlinirea acestui vis.

Zilele trecute am dat în feed-ul de Facebook peste clipul de mai jos. Protagonist este antreprenorul Ancu Radu, în vârstă de 30 de ani, care este Fondator & Co-Owner al Adonis Software, în prezent în topul companiilor româneşti focusate pe dezvoltarea de aplicaţii mobile iOS şi Android.

Anul trecut, el a plonjat în apele de la Polul Nord. 

Când am văzut clipul, am fost extrem de curios să aflu mai multe despre motivaţia sa din spatele acestui salt în necunoscut.


 
"Mă așteptam ca momentul dinainte de a mă arunca să fie unul dificil, în care să am îndoieli asupra a ceea ce fac și cât de sigur este. Nu a fost deloc așa. Cumva, adrenalina în acele momente își face treaba și te pregătește fizic și psihic pentru ceea ce urmează să faci. În primele 2-3 secunde de la contactul cu apă se întâmplă multe. Totul trece pe slow-motion. Când prima parte a corpului a intrat în contact cu apă, prin minte mi-a trecut un surprinzător nu e chiar atât de rău. Dar asta doar până când legile termodinamicii au intrat în acțiune, iar corpul și apa înghețată au început să negocieze aceeași temperatură la care să ajungă, negocieri care se îndreptau rapid în favoarea apei înghețate.

Abia când capul îmi era și el scufundat complet am înțeles la propriu semnificația expresiei brain freeze, iar instinctul de supraviețuire te face să îți spui pe repeat în cap: ieși afară, ieși afară acum, idiotule! Dar undeva între aceste clipe, e un moment în care pare că timpul se oprește, un moment în care corpul tău se scufundă. Lumea de la suprafață dispare și ești acolo singur. Iar sub tine sunt doar kilometri de apă rece ai Oceanului Arctic. În mod ciudat nu ești speriat, ești doar tu cu tine și atât", mărturiseşte Ancu Radu.

Dar ce se întâmplă după aceste momente?

El explică faptul că, cinci secunde mai târziu, chiar când să iasă din apă, fericit că e încă întreg, a realizat că degetele i-au rămas încleștate, iar mâinile nu mai puteau fi folosite decât pe post de cârlige, pentru a se cățăra pe scara improvizată.

"Odată ajuns afară, m-am încălzit repede, și asta pentru că temperatura în aer era de 2 grade Celsius, deci mai crescută decât cea a apei, lucru extraordinar de neobișnuit pentru Polul Nord, semn mare de avertizare în ceea ce privește încălzirea globală. Bine, poate și shot-ul de vodka pregătit m-a ajutat să îmi revin mai repede. A urmat dușul cu apă rece. Da, apă rece, pentru că orice urmă de apă caldă pe pielea înghețată te-ar fi făcut să simți că o mie de ace ce te străpung simultan", rememorează Ancu Radu.

Dar care a fost motivația pentru care a făcut acest salt în apa înghețată? Cum a fost să exploreze ceva ce nu făcuse până atunci şi ceva ce nu a fost experimentat de mulți? 

"Pentru mine, motivația a fost să ajung la Polul Nord, în vârful planetei, un vis al copilăriei pe când citeam cărțile lui Jules Verne. Saltul în apa înghețată a venit natural, ca un lucru ce îmi va țintui mai bine în memorie acel moment petrecut în punctul unde se întâlnesc toate meridianele", spune Ancu Radu.

Saltul în acest necunoscut nu doar că i-a rămas întipărit în minte şi suflet ca o ştampilă a călătoriei la capătul lumii, ci l-a ajutat şi într-un alt mod. Drept urmare, el îi încurajează și pe alții să exploreze senzația de necunoscut, de adrenalină, de a-şi învinge temerile/preconcepțiile.

"Genul ăsta de momente îmi dau încredere. Îmi dau încredere că pot reuși orice îmi propun. Mă ajută să sparg bariere și limite pe care alții sau noi înșine ni le punem de-a lungul vieții. Cu cât mai multe și asta se poate cu atât ești mai aproape de totul se poate, și, prin urmare, cu atât ești mai liber. E vorba despre libertate. Credința mea e că întreaga lume e un tărâm de joacă și experimentări. Deseori luăm lucrurile mult prea în serios, așa că recomand oricui să încerce, să experimenteze, să fie liber, să se gândească la ceva aproape imposibil și apoi să își spargă acea convingere pentru că și asta se poate", explică Ancu Radu. 

0 comentarii 1034 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter