Leadership

“Minorităţile naţionale sunt parte vie şi vibrantă a societăţii româneşti". Mesajul Președintelui României cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale

Roxana Roseti › Lun, 2017-12-18 12:30
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale din România, în care subliniază că respectarea drepturilor omului, acceptarea şi fructificarea diversităţii, consolidarea statului de drept şi a democraţiei liberale sunt garanţii ale dezvoltării umane şi ale păcii sociale.

"Ziua Minorităţilor Naţionale din România îmi oferă prilejul de a transmite consideraţia mea deosebită cetăţenilor români care aparţin minorităţilor naţionale. Le doresc să îşi împlinească aspiraţiile pentru o viaţă prosperă în cadrul naţiunii române, să păstreze şi să transmită generaţiilor viitoare identitatea culturală moştenită de la înaintaşi", afirmă şeful statului în mesaj.
El aminteşte că a promulgat recent legea care consacră 18 decembrie drept Ziua Minorităţilor Naţionale din România "ca expresie clară a faptului că statul român recunoaşte, respectă, protejează şi pune în valoare patrimoniul comun, cultural şi religios, de dialog şi bună convieţuire al întregii naţiuni".
 
"În România Centenarului Marii Uniri, acţiunea politică, demersurile cetăţeneşti, educaţia şi actele de cultură trebuie să rămână şi să se dezvolte sub egida toleranţei, a deschiderii, a acceptării diferenţei şi a respectului pentru celălalt. Nu ar fi firească celebrarea Centenarului Marii Uniri fără minorităţile naţionale, care au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României moderne", spune Iohannis.
Şeful statului menţionează că minorităţile naţionale sunt "parte vie şi vibrantă a societăţii româneşti", contribuind nu doar la prezervarea şi la dezvoltarea unei moşteniri proprii străvechi, ci şi la evoluţia societăţii în ansamblu.
"Sprijinul entuziast şi unanim dat parcursului euro-atlantic al ţării noastre este dovada cea mai bună a maturităţii unei naţiuni care îşi valorifică pe deplin bunele relaţii dintre majoritate şi minorităţile naţionale. Respectarea drepturilor omului, acceptarea şi fructificarea diversităţii, consolidarea statului de drept şi a democraţiei liberale sunt garanţii ale dezvoltării umane şi ale păcii sociale. Aceste valori şi principii dau conţinut acţiunii în spaţiul public. Vă chem, dragi concetăţeni, ca în ele să vedem profunzimea acestei zile dedicate minorităţilor naţionale şi sensul marcării sale ca sărbătoare naţională. Vă îndemn ca, împreună, în prag de Centenar, să ne unim eforturile pentru împlinirea năzuinţelor celor care acum 100 de ani au înfăptuit Marea Unire: o Românie modernă şi puternică, o Românie a tuturor", menţionează Iohannis.

Garanție a drepturilor

La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Documentul internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.
România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.
Potrivit Hotărârii de Guvern mai sus menţionate, în fiecare an, cu prilejul acestei zile, sunt organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, cu sprijinul Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi al Ministerului Culturii, împreună cu autorităţile administraţiei publice.
În anul 2017, cei 17 deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale au iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei tradiţii. Astfel, proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat la 23 octombrie 2017 şi de Camera Deputaţilor la 21 noiembrie 2017, iar decretul privind promulgarea Legii nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 7 decembrie 2017.
 
Potrivit prezentei legi, manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.
 

0 comentarii 1058 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter