Management

România este pe locul 9 în lume la antreprenoriatul feminin

Constantin Pescaru › Mie, 2018-03-07 15:34
România se află pe locul 9 în clasamentul țărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deținute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018, lansat astăzi.

Studiul, care a ajuns în acest an la a doua ediție, analizează progresul și realizările antreprenorilor de sex feminin din 57 de țări care acoperă 5 regiuni geografice – Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa și America de Nord.

Astfel, din totalul afacerilor din România, 28,9% sunt deținute de femei. Ţara noastră a înregistrat o creștere la această categorie, în contextul în care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numărului total de afaceri deținute de femei.

Din top 10 al țărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor înființate și conduse de femei fac parte Ghana (unde 46,4% din totalul afacerilor sunt deținute de femei), pe primul loc, urmată de Rusia - 34,6%, Uganda - 33,8%, Noua Zeelandă - 33%, Australia - 32,1%, Vietnam - 31,3%, Polonia - 30,3%, Spania - 29,4%, România - 28,9% și Portugalia - 28,7%.

În ceea ce privește condițiile de sprijin și oportunitățile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, România ocupă locul 32 din 57, cu un procent de 61,9%. Clasamentul ia în calcul rezultatele progresului înregistrat de femei (categorie la care România se află pe locul 33), cunoștințele și accesul la resurse financiare (România se află pe locul 24) și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale (România se află pe locul 29).

Față de anul trecut, ţara noastră a înregistrat o ușoară scădere: în 2017, se afla pe locul 29 din 54 de țări, cu un procent de 62,1%. Pe primele locuri se află Noua Zeelandă - 74,2%, Suedia - 71,3%, Canada - 70,9%, Statele Unite ale Americii - 70,8%, Singapore - 69,2%, Portugalia - 69,1%, Australia - 68,9%, Belgia - 68,7% și Filipine - 68%.

Prejudecățile de gen, prezente atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate

Datele la nivel global ale studiului arată că antreprenoriatul feminin pare să prospere în economiile mai dezvoltate. În comparație cu femeile antreprenor din piețele emergente, femeile care au înființat și care dețin afaceri în țările dezvoltate au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă mai largă de resurse și oportunități, ce le permit inclusiv accesul la capital, la servicii financiare și la programe academice.

În ansamblu, studiul indică faptul că, în ciuda prejudecăților culturale de gen, care pot crea blocaje semnificative și care le pot împiedica pe femeile antreprenor să avanseze și să își atingă adevăratul potențial, antreprenoriatul feminin din întreaga lume continuă să facă progrese.

Piețele dezvoltate nu sunt imune la prejudecățile culturale față de antreprenoriatul feminin. În Noua Zeelandă, studiul a scos la iveală că societatea este mai puțin receptivă în ceea ce le privește pe femeile antreprenor. În ciuda acestor circumstanțe, femeile neo-zeelandeze care dețin afaceri au depășit această provocare și, pentru al doilea an consecutiv, au pus ţara pe primul loc în top.

Studiul mai sugerează, totodată, că oportunitățile de dezvoltare ale antreprenoriatului feminin nu sunt neapărat aliniate la ritmul dezvoltării economice a pieței. În economiile emergente, cum sunt Ghana (una dintre celei trei piețe incluse în studiul Mastercard în acest an, alături de Malawi și Nigeria), Uganda și Vietnam, rata femeilor antreprenor este mai mare decât în cazul țărilor mai dezvoltate.

Femeile din aceste piețe sunt considerate antreprenori de necesitate, pentru că, în ciuda lipsei de capital financiar și a accesului la servicii de asistență, cea care le stimulează să reușească este nevoia de supraviețuire.

Pe de altă parte, țările care au înregistrat cele mai mari scoruri – Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Statele Unite ale Americii și Singapore - au în comun 4 factori-cheie ce permit afacerilor să aibă succes: accesul la servicii financiare, ușurința de a face business, sprijinul puternic acordat IMM-urilor și o guvernare de calitate.

În piețe precum Filipine, Botswana, Thailanda, Polonia și Costa Rica, antreprenoriatul este considerat un bilet al oportunității pentru femei, așa cum arată concluziile studiului.

Deși condițiile de susținere ale antreprenorilor din aceste piețe nu sunt la fel de favorabile ca în alte state, acestea sunt puternic reprezentate de liderii de afaceri de sex feminin, de profesioniști și de lucrători tehnici, de un peisaj vibrant al antreprenoriatului local și de o atenție deosebită pentru statutul de antreprenor de succes.

0 comentarii 442 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter