Management

Onestitatea se învață în familie și se dă mai departe

Luiza Gireadă › Mar, 2015-11-03 14:07


Dan Ștefan a învățat din copilărie că munca aduce satisfacții și că trebuie să fii chibzuit. La 13-14 ani vindea cărți la o tonetă în Piatra Neamț, împreună cu fratele său, Marius, ca să-și ajute părinții proaspăt lansați în afaceri, după Revoluție. La 20 venea la București, la studii, și își găsea simultan, de lucru. După două mastere în Franța, se angaja la o firmă de consultanță în management, pentru care a lucrat câțiva ani, 16 ore pe zi. S-a întors în țară la 28 de ani pentru ca împreună cu fratele său să pună pe picioare o firmă care a devenit, în zece ani, lider pe piața sa și s-a extins în Ungaria. Peste toate, Dan Ștefan își face timp pentru a fi mentorul altor antreprenori aflați la început de drum și a-și ajuta angajații să se dezvolte. 

„Onestitatea și integritatea sunt fundamentale pentru dezvoltarea companiei noastre./ Suntem o echipă. Respectul, bunul simț și zâmbetul sunt secretele noastre./ Evoluăm în fiecare zi”. Sunt afirmații pe care le găsesc afișate în sala de ședințe unde îl aștept pe Dan Ștefan pentru un interviu. Sunt înșirate, alături de alte câteva, sub titlul „Valorile companiei noastre”. Alături, tot înrămat, stă scris „Autonom este o companie de familie care gândește pe termen lung”. Altfel, sala de ședințe e austeră ca etica protestantă, dar prin pereții din sticlă vezi aproape toată incinta unde angajații Autonom Rent a Car negociază contracte cu clienții.

Familie, valori, echipă sunt cuvintele pe care le aud în mod repetat în timpul discuției. Susținute de exemple și argumente. Cu date și fapte. Uneori cu umor. Fapte: în zece ani Autonom Rent a Car a devenit lider de piață, s-a extins în Ungaria și a fost mereu pe profit. Cifre: în 2014, compania a avut o cifră de afaceri de 12,5 milioane de euro, iar în 2015 este estimată o creștere de 30%. Are 175 de angajați și o flotă de 2000 de mașini.

Argumente: acționarii n-au luat niciun leu din dividende în cei zece ani, nu își plătesc oamenii de vânzări prin comision și vor să facă profit sharing în acest an. Adică să împartă o parte din profit, ce rămâne după scăderea investițiilor pentru dezvoltare, cu angajații care au o vechime mai mare de un an. Altfel, angajații care nu sunt onești, înșală sau mint sunt concediați. Alt exemplu: firma și-a făcut raport financiar de activitate din primul an de funcționare, deși nimeni nu-i cerea. Și o glumă primită ca răspuns la întrebarea referitoare la clienții rău-platnici: „Care e primul lucru pe care îl faci ca să ieși din groapă? Te oprești din săpat!”

Cum se leagă toate aceste cifre, fapte și argumente? Iată una dintre explicațiile lui Dan Ștefan, antreprenorul de 37 de ani: „Companiile în care directorul general câștigă de 300 de ori mai mult decât angajații sunt nocive. Suntem capitaliști, dar încercăm să păstrăm lucrurile bune, nu ne plac extremele. Și e vorba și de puterea exemplului. Noi am încercat împreună cu colegii noștri o cultură mai deosebită. Există un management bazat pe valori. Nu poți să vorbești de așa ceva, nu poți să construiești un sistem bazat pe valori, în momentul în care tu nu ești un exemplu și nu practici ceea ce încerci să educi”.

Dan Ștefan nu are mașină personală și locuiește în chirie, chiar dacă este căsătorit și are doi copii, de trei și cinci ani. „Suntem într-o economie a abundenței în care faptul că deținem lucruri, mai mult ne încurcă. Lucruri de-astea foarte valoroase pentru care te îndatorezi, gen o casă. Locuiesc cu chirie, am o mașină pe care mi-o pune la dispoziție firma. Mașina am ales-o pentru siguranță, confort și performanțe, pentru că am copii mici și călătoresc mult. Să stai în chirie înseamnă să faci un angajament mai mic. O casă cumpărată pe credit îți dă o falsă siguranță. De fapt, nu deții nimic. După 2009-2010 s-a văzut mai bine ce înseamnă să te angajezi într-o chestie peste puterile tale. Nu poți anticipa ce se întâmplă în 30-35 de ani. Eu nu știu unde o să fiu peste cinci sau peste zece. În ce oraș, în ce țară. Noi avem o obsesie națională cu proprietatea. În Franța, peste 50% dintre oameni stau cu chirie. La fel, în Germania”. Exemplul țărilor occidentale unde a trăit, dar și cel din familie a funcționat și în acest caz. Dan își amintește că deși aveau afaceri de cel puțin șapte ani, părinții lui locuiau în același apartament de la etajul zece, când el a plecat la facultate. Nici mașină nouă nu și-au luat pentru că li se părea scumpă. Au preferat să își folosească banii pentru a-și crește afacere. „Ei foarte greu și-au construit o casă. S-au mutat prin 2004-2005. Au avut o abordare graduală, prudentă. Pe care o recomand oricui: să nu ai costuri fixe prea mari. La noi e multă mândrie, fudulie, mult «ce zice lumea». E bine să te uiți la lucruri mai concrete, mai puțin la imagine, mai mult la cifre”.

0 comentarii 5717 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter