Management

Fereastră spre viitor

Irina Doiciu › Mie, 2013-11-13 14:02

Acum douăzeci de ani, nu aveam internet. În urmă cu zece ani, nu existau rețele de socializare sau lumi virtuale cu impactul pe care îl au cele de astăzi. Pentru cei din domeniul IT, marketing sau telecomunicații, multe dintre joburile actuale nu existau pe atunci. Gândindu-ne la cât de rapid se schimbă lucrurile în prezent este foarte greu să anticipăm ce va fi peste încă zece sau douăzeci de ani. De fapt, spre ce ne îndreptăm?

Sursa: 123rf.com

„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc!, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!” Caragiale, prin intermediul lui Farfuridi, enunţa în secolul trecut, cu un întortocheat umor, o mentalitate ce persistă şi astăzi.

Prima pornire este de a opta pentru ceea ce ne este familiar sau care sună cunoscut. Este vorba despre acel „ceva” care ne-ar oferi sentimentul de siguranță, tot mai greu de găsit în ultima vreme, atât acasă, cât și la locul de muncă. Poate că încă ne este greu să ieşim din obişnuinţe, din zona de confort...

S-au schimbat aşteptările

În trecut, erai considerat expert după mulți ani de muncă și abia atunci căpătai respect și încredere din partea colegilor. Era un mers clar al lucrurilor: te angajai ca începător, învățai de la experți, apoi, încet-încet, ajungeai şi tu un senior în domeniu. Puteai să înveți repede, însă nu puteai să treci peste etape. Nu erai recunoscut decât după timp și rezultate (în această ordine). Astăzi, nu mai contează câți ani ai și prin ce etape ai trecut. Se așteaptă de la tine valoare, adaptare, curiozitate.

Statisticile sunt clare: numărul șomerilor a fost și încă este în creștere în majoritatea țărilor dezvoltate. Acești oameni își vor găsi totuşi un loc de muncă, la un moment dat. Cel mai probabil însă, este ca ei să fie nevoiţi să învețe să facă altceva, complet diferit faţă de ceea ce au făcut sau de ceea ce au învăţat să facă până atunci. Au nevoie de noi abilități.

Acum douăzeci de ani, unii oameni încă se angajau plecând de la ideea că vor ieși la pensie din același loc de muncă. În prezent, un CV cu mai puţin de un an petrecut în diverse companii ridică semne de întrebare. Cerem deschidere, adaptare şi creativitate, însă evaluăm după valori depăşite.

0 comentarii 3423 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter