Management

Cum a câștigat Warren Buffett un pariu cu Wall Street după 10 ani

Dana Badea › Mar, 2018-02-27 15:55
Warren Buffett în vârstă de 87 de ani, supranumit și „oracolul din Omaha”, acolo unde se află sediul central al companiei Berkshire Hathaway, este considerat un guru” al economiei mondiale. El tocmai a câștigat un pariu cu consilierii de pe Wall Street anul trecut, investind într-un portofoliu de acțiuni Standard & Poor's 500 pe care nu l-a atins timp de zece ani . 
sursa: cnbc.com

În fiecare an, la sfârșitul lunii februarie, investitorii din întreaga lume sunt cu ochii ațintiți pe scrisoarea anuală pe care Warren Buffett o adresează  acționarilor, pentru sfaturile de investiții dar și pentru comentariile asupra stării piețelor.
În acest an, oracolul din Omaha, și-a deschis scrisoarea cu date despre fondul Berkshire Hathaway:

  • De la preluarea controlului asupra Berkshire Hathaway în 1965, Buffett a produs un câștig anualizat de peste 19%.
  • O mare parte a câștigului net în valoare de 65 de miliarde de dolari din 2017 a fost rezultatul reducerilor fiscale federale.
  • Prețurile acțiunilor sunt foarte mari. Cu toate acestea, o "armată" de optimiști a provocat o "frenezie de cumpărare" anul trecut pe burse, în timp ce Buffett a ales să nu facă mari investiții.

La acest ultim punct, Buffett a explicat de ce prețurile ridicate l-au împiedicat să facă investiții majore în 2017: 
"În căutările noastre pentru noi afaceri, criteriile esențiale după care le selectăm sunt avantaje competitive durabile; calitatea înaltă a  managementului; randamente bune ale activelor nete; oportunități de creștere internă la randamente atractive, și, în final, prețul de achiziție. Această ultimă cerință s-a dovedit o barieră pentru aproape toate tranzacțiile pe care le-am revizuit în 2017, deoarece prețurile pentru afaceri decente, dar nu atât de spectaculoase, au atins niveluri record. "

Anul trecut a marcat și sfârșitul unui pariu pe 10 ani pe care Buffett l-a avut cu consilierii de pe Wall Street. Scopul pariului a fost de a vedea dacă fondurile gestionate de investitori ar putea, în general, să depășească valoarea unui fond de acțiuni S & P 500. Pentru pariu, Buffett a investit într-un fond de acțiuni S & P 500 pe care nu l-a atins timp de 10 ani.

În timp ce firma de investiții Protégé Partners împotriva cărora pariase, a ales cinci "fonduri ale  fondurilor" ale căror așteptări erau să depășească portofoliul lui Buffett. 

Acesta a scris: "În esență, Protégé, o firmă de consultanță care își cunoștea drumul pe Wall Street, a selectat cinci experți în investiții care, la rândul lor, au angajat mai multe sute de alți experți în investiții, fiecare gestionând propriul hedge fund. Aceasta era o echipă de elită încărcată cu creiere, adrenalină și încredere!” Și mai mult, managerii fondurilor au putut să schimbe componența portofoliilor lor pe durata celor 10 ani, în vreme ce Buffet nu s-a atins de el. În esență, acest avantaj nu a contat prea mult, întrucât cele cinci „fonduri ale fondurilor” nu au putut depăsi performanța fondului lui Buffet.

Buffett i-a mai sfătuit pe americani, în scrisoare, să folosească bani împrumutați pentru a cumpăra acțiuni.

Buffett, de asemenea, a scăpat de convingerea că obligațiunile reprezintă o investitie mai sigură decât acțiunile, pe termen lung.

" Recunosc că, în orice zi, săptămână sau chiar an, acțiunile vor fi mai riscante - mult mai riscante decât obligațiunile pe termen scurt din SUA. Dar, ca investitor pe termen lung, un portofoliu diversificat de acțiuni devine progresiv mai puțin riscant decât obligațiunile, presupunând că acțiunile sunt achiziționate printr-un multiplu al câștigurilor față de ratele dobânzilor predominante. Este o greșeală teribilă pentru investitorii cu orizonturi pe termen lung - printre care se numără fondurile de pensii, fondurile pentru colegii și persoanele fizice care economisesc - să-și măsoare riscul de investiții prin raportul dintre obligațiuni și acțiuni ale portofoliilor lor. Adesea, obligațiunile dintr-un portofoliu de investiții își măresc riscul. "

Planuri de succesiune 

Investitorul în vârstă de 87 de ani și-a încheiat scrisoarea anuală cu planurile de succesiune.
Buffett a menționat că obiectivul său este de a crește profiturile afacerilor prin intermediul achizițiilor. Aceste afaceri sunt conduse în prezent de Greg Abel, care a fost promovat la începutul lui 2018. În același timp, un alt director cu vechime din cadrul Berkshire, Ajit Jain, a fost însărcinat cu conducerea diviziei de asigurări. Ambii au fost promovați în consiliul de administrație al grupului, în cadrul planificării succesiunii la conducerea fondului Berkshire.

Veniturile pe anul trecut ale fondului de investiții Berkshire au fost de 65 miliarde dolari, dar se spune clar că numai 36 miliarde dolari provin ca urmare a operațiunilor realizate de companie. Restul de 29 miliarde dolari sunt “'un cadou” al schimbării legislației fiscale în Statele Unite, respectiv reducerea ratei de impozitare a companiilor de la 35% la 21%.

sursa: http://bigthink.com

0 comentarii 618 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter