Management

Ce faci cu timpii morţi din CV

Magda Gheorghiţă › Lun, 2015-05-18 16:42Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să avem un CV liniar, în care să nu apară întreruperi în carieră. Doar că piaţa muncii instabilă şi problemele personale fac să apară "găuri" în CV. Este asta o problemă în ochii angajatorului? Uite ce faci cu timpii morţi din CV.


Un angajator citeşte un CV nu doar prin prisma aptitudinilor profesionale, ci şi a continuităţii carierei, pentru a vedea cum şi-a croit drumul cel pe care vrea să îl angajeze. O parte dintre candidaţi au perioade de mai mult de şase luni între două locuri de muncă, ceea ce poate fi considerată o problemă. Depinde însă de fiecare în parte să ştie să transforme aceşti timpi morţi într-un avantaj.

Pentru a crea o continuitate în CV, unii candidaţi la un job aleg să lungească din condei durata unui loc de muncă, adăugând câteva luni pe ici pe colo. Ştii însă că nu este recomandat să pui minciuni în CV, căci, dacă se află, acest lucru te va penaliza grav. Toată credibilitatea ta şi toate realizările profesionale vor fi puse la îndoială dacă se descoperă chiar şi cea mai mică minciună în CV. Nu este obligatoriu să scrii în CV care au fost motivele întreruperilor tale în carieră, le poţi explica la un interviu.

Fie că perioadele de pauză în cămpul muncii au fost decise de tine (demisie, proiecte personale, concediu de maternitate, educaţia copiilior), fie că ţi-au fost impuse (concediere, boală, probleme personale care te împiedicau să îţi defăşori activitatea), pentru angajator contează sensul pe care l-ai dat acestor experienţe şi ce învăţăminte ai tras. Prezintă timpii morţi din carieră de manieră pozitivă, astfel încât angajatorul să înţeleagă că îţi asumi în totalitate deciziile şi că poţi digera chiar şi o concediere.

Dacă ţi se cere, dă explicaţii, dar nu te justifica. Deşi este doar o difernţă de nuanţă, în primul caz îţi asumi responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat, iar în al doilea te prezinţi drept o victimă a unei situaţii, care se scuză. Şi nu da prea multe detalii, decât dacă acest lucru este pozitiv pentru cariera ta.

Ca să nu fii stresat, gândeşte-te că rolul angajatorului este să îţi identifice competenţele pe baza experienţei profesionale şi a meritelor, nu să îţi caute nod în papură şi să insite asupra punctelor slabe din CV, cum ar fi timpii morţi.

0 comentarii 2695 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter