Management

Antreprenorii și managerii din Moldova nu mai așteaptă ajutor de la București

Adriana Toma › Vin, 2015-06-19 09:27
Mai puțin de 30% dintre antreprenorii și managerii din regiunea Moldova mai au așteptări foarte mari și mari că administrația centrală va sprijini economia locală, potrivit studiului „Nevoi, probleme și provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României”, realizat de Business Days România.
Sursă foto: Shutterstock.com

Datele aceluiași studiu arată că un om de afaceri din cinci (echivalentul unui procent de peste 22%) are așteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel național.

Infrastructura din Moldova, cel mai mare obstacol în calea investitorilor

Lipsa infrastructurii de transport și logistice reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru peste 63% dintre cei care investesc în regiunea Moldova.

Astfel, studiul a scos la iveală că potențialii investitori din regiunea Moldova sunt ținuți la distanță de lipsa infrastructurii, a unor rute de transport rutier, feroviar și aerian menite să conecteze această zonă de restul țării, dar și al Europei, lipsa unei deschideri la nivel național față de afacerile din estul României, precum și inexistența unor politici naționale și a unor măsuri adecvate care ar putea să stimuleze în mod real investițiile, susținute de factorii de decizie locali.

Citește și De la un hobby de weekend, la o afacere cu „happy-end”

Alte provocări indicate de investitorii din Moldova sunt concurența din domeniu (pentru 7% dintre cei chestionați), termenele de plată strânse oferite de furnizori (12%) și  neseriozitatea partenerilor de afaceri (17%).

Citește și MIRA Rehab, antreprenorul lunii mai premiat de Ambasada SUA

Potrivit antreprenorilor și managerilor care au participat la studiu, Moldova pate performa în domenii precum IT-ul (74), agricultura (64%), software-ul (48%), turismul (47%) și serviciile (45%).

Studiul „Nevoi, probleme și provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României” a fost realizat în luna mai, pe un eșantion reprezentativ de 156 de antreprenori și manageri din zona Moldovei. Oamenii de afaceri chestionați care au dorit să participe la studiu provin din județele Iași, Neamț, Suceava, Bacău și Galați, 60% având companii cu o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, iar 22% - între 1 și 10 milioane de euro.

0 comentarii 841 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter