Leadership

Helmut Kohl, mentorul Angelei Merkel, și-a încheiat socotelile cu viața

Roxana Roseti › Sâm, 2017-06-17 00:57
Cancelarul german care a stat cel mai mult în funcție în perioada postbelică, între 1982 și 1998…Artizan al reunificării țării, pe care a obținut-o după căderea Zidului Berlinului în 1989… Motorul din spatele introducerii monedei euro, convingându-i pe sceptici să renunțe la marca germană…

Fostul cancelar Helmut Kohl, artizanul reunificării germane, a murit vineri la vârsta de 87 de ani, relatează cotidianul Bild, a cărui conducere era extrem de apropiată de această mare personalitate a istoriei recente a Germaniei, potrivit AFP și Reuters.

Figură impunătoare, Kohl a avut o relație foarte strânsă cu fostul președinte francez Francois Mitterrand în promovarea unei mai mari integrări europene.
Kohl a decedat "în această dimineață (n.r.- vineri, 16 iunie) în locuința sa din Ludwigshafen", în sud-vestul țării, a precizat Bild. Starea sa de sănătate era extrem de fragilă, fiind imobilizat într-un scaun cu rotile după ce în 2008 a suferit o căzătură și un atac vascular cerebral.
El a câștigat voturile cetățenilor din fosta Germania de Est comunistă promițându-le ''peisaje înfloritoare''. La scurt timp după ce și-a încheiat ultimul mandat, reputația lui Kohl a fost afectată de un scandal financiar care a vizat CDU, condus acum de cancelarul Angela Merkel. Kohl a fost mentorul Angelei Merkel la începutul carierei acesteia, numind-o în primul său post ministerial.
"Aș sfătui întreaga Europă să fie mai unită. Nu există o alternativă la Europa pentru noi. Europa este viitorul și ar trebui să ne aducem mereu aminte de acest lucru", spunea Kohl, într-un interviu acordat cotidianului Bild, cu ocazia celei de-a 80-a zile sale de naștere.

De altfel, fostul cancelar german este responsabil nu doar pentru reunificarea Germaniei: a jucat un rol foarte important și în unificarea Europei.
Dacă vă întrebați ce regreta Helmut Kohl, răspunsul este surprinzator: stabilirea zilei naționale a Germaniei pe 3 octombrie. "Dacă ar fi să o iau de la capăt, toate deciziile mari ar fi exact la fel. Însă aș decide o modalitate diferită de a sărbători ziua națională. Atunci, am ales 3 octombrie drept ziua unificării Germaniei gândindu-ma la vreme. Voiam ca și noi, germanii, să ne putem sărbători ziua națională cât mai era vreme frumoasă. I-am admirat întotdeauna pe francezi, cu ziua lor națională pe 14 iulie, în mijlocul verii, cea mai frumoasă perioadă din an. Este o zi pe care toți francezii o sărbătoresc cu bucurie. Asta voiam și pentru germani"...

0 comentarii 1063 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter