Leadership

Harta managementului intercultural: cum depășești granițele invizibile ale globalizării în business

Daniela Palade Teodorescu › Joi, 2017-10-05 10:55
Erin Meyer, profesor INSEAD şi expert în management intercultural, a susținut la High Future Conference, organizată de HR Club Romania,  o prezentare care arată unde apar diferenţele culturale în business și cum pot fi acestea depășite.

Din experiența personală de lucru cu diverse echipe multi-culturale din toate zonele geografice ale lumii, doamna Meyer a prezentat un model cu opt dimensiuni care integrează şi pune în context mai multe elemente ce determină comunicarea interpersonală.

Contexte culturale de tip low și high

În ceea ce privește comunicarea verbală, felul în care vorbesc membrii unor culturi diferite se poate caracteriza ca explicit sau implicit. Sunt culturi unde comunicarea este precisă, simplă şi clară, iar aici intră mai toate statele anglo-saxone (low context), şi ţări unde felul de a vorbi al oamenilor este mai sofisticat, mai nuanţat, unde mesajele sunt de obicei sugerate şi nu spuse explicit (high context), iar aici putem da ca exemple ţările arabe sau cele din Extremul Orient (Japonia, China, Coreea de Sud).
Echipele multi-culturale necesită de regulă un context de lucru de tip low, în care mesajele sunt formulate direct, explicit, précis. Lucrul în context de tip high necesită cunoașterea profundă a contextului cultural în care au loc discuțiile, negocierile de business, pentru a se crea punți de comunicare între actorii care fac parte din culturi foarte diferite.

Intuiția, socializarea și cunoașterea contextului cultural sunt esențiale

Intuiția și conectarea la backgroundul cultural al participanților sunt esențiale în astfel de procese. Socializarea în afara contextului de business e un element esențial pentru ca reprezentanții diferitelor culturi să se cunoască și să se înțeleagă mai bine. În țările aparținând culturilor orientale, ieșirile la masă și împărtășirea obiceiurilor cultural sunt de nelipsit pentru o bună negociere ulterioară în business.

0 comentarii 1219 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter