Leadership, Contribuitori

Dragi femei, acceptați-vă slăbiciunile!!

Toine Kets › Mar, 2017-03-07 18:07
Femeile se simt deseori mai nesigure decât barbații și acest lucru reprezintă un mare avantaj. Faptul că ele reflectează mai des asupra propriei persoane decât o fac bărbații. Și mai înseamnă și că pot face ceva în legătură cu asta, deoarece au reflectat deja asupra problemei.

Când mi s-a cerut să scriu un articol special dedicat zilei de 8 Martie, am avut în minte câteva opțiuni. Aș putea să scriu despre un subiect la modă în lumea afacerilor: Diversitatea de gen. Dar aș prefera ca firmele să fie interesate mai mult de Diversitatea minții.

Un subiect mult mai interesant și mai util decât să vorbesc despre diferențele dintre bărbați și femei. Aș putea să scriu despre barierele cu care femeile se confruntă, despre prejudecățile bărbaților. Aș putea să scriu despre femei în calitate de lideri dacă sunt îndeajuns de îndrăznețe în comparație cu colegii lor bărbați (de fapt, sunt chiar mai îndrăznețe).

Destul material despre care să scriu, dar acest lucru nu înseamnă că ceva se va schimba. Acestea sunt doar reflecții. Dar Diana, cu care fac coaching, mi-a dat o idee mai bună. Ea mi-a spus că s-a simțit deseori nesigură în timpul ședințelor de management. Era înconjurată de manageri-bărbați care arătau  o încredere de sine ridicată și luau deciziile fără să ezite. Îi lăsau impresia că ei nu au puncte slabe.

Fac coaching cu o mulțime de lideri și manageri bărbați și aș putea să o asigur că aproape niciunul nu are atâta încredere de sine pe cât arată și chiar și ei au punctele lor slabe. Dar în „lumea bărbaților” nu arăți acest lucru. Aș putea să-i spun că aproape toți managerii (femei și bărbați) îți pot spune imediat care sunt punctele lor slabe. Aceasta este tot o reflecție și dacă i-o mărturisesc nu înseamnă că o poate face să se simtă mai bine la locul de muncă.

Totuşi reprezintă un mare avantaj faptul că femeile se simt deseori mai nesigure decât barbații. Acest lucru înseamnă că ele reflectează mai des asupra propriei persoane decât o fac bărbații. Și mai înseamnă și că pot face ceva în legătură cu asta, deoarece au reflectat deja asupra problemei.

Așa cum am menționat, majoritatea oamenilor este conștientă de punctele slabe pe care le are. Cercetările arată că 97% dintre oameni pot identifica cu promptitudine un obicei propriu care le limitează cariera.

Nu inspirăm suficientă încredere, nu arătăm empatie, ne temem de riscuri și de incertitudini, vrem prea mult control, evităm confictele etc. etc. Știm că punctele noastre slabe ne limitează pe noi ca indivizi și în profesia noastră. Dar doar câțiva dintre noi fac ceva progrese în eliminarea acestora. Însă, cum am spus mai înainte, nu trebuie să se întâmple așa. Iată ce puteți face. Doar 3 pași de urmat.

Pasul 1: Momentele Cruciale
Diana trebuia să facă o prezentare și să o susțină în fața șefului ei și a întregii conduceri. Era un subiect destul de important și avea la dispoziție doar 15 minute alocate prezentării. Ea știa că trebuia să înceapă prezentarea, dar... Era ocupată să răspundă la e-mail-uri, la telefoane, făcea orice altceva în afară de a lucra la prezentare.

Prioritizarea proastă nu era punctul ei slab. Ea se confrunta însă cu propriile sentimente. Astfel de sentimente pot fi cele de anxietate, frica de a nu face greșeli, inadecvare sau altele. Fiți conștiente de faptul că majoritatea acestor obiceiuri proaste sunt de aceeași natură. Deci, nu vă limitați la suprafață, săpați în profunzime. Când veți fi făcut asta, identificați momentele care provoacă aceste răspunsuri. Sunt momentele cruciale. Încercați să fiți cât mai precise posibil referitor la când și unde au loc, care este starea voastră, cine le provoacă, circumstanțele etc. etc. Făcând asta, lucru care nu consumă de fapt atât de mult timp, deja aţi limitat problema. Veți realiza repede că doar în anumite situații vă simțiți inconfortabil.

Diana s-a simțit foarte inconfortabil din cauza faptului că trebuia să susţină o prezentare în fața șefului și a întregii conduceri, avea o limită de timp și un subiect dificil. Dianei nu îi plăcea să susțină prezentări niciodată, ea se simțea inconfortabil chiar și atunci când trebuia să prezinte ceva în fața echipei ei. Când am analizat momentele critice, am văzut că ea se simțea inconfortabil doar în situația pe care tocmai am descris-o. Aşadar, de atunci, ea a fost conștientă de faptul că aceasta nu era zona ei de confort și a devenit mai relaxată la toate celelalte prezentări.

Pasul 2: Practica deliberată
Psihologul Anders Ericsson a descoperit că puteți accelera curba învățării atunci când combinați siguranța și provocarea. El a numit-o practică deliberată. Metaforic vorbind, putem spune că nu începeți practicarea înotului din capătul adânc al bazinului. Nu, începeți în siguranță în acea parte a bazinului unde știți că puteți sta în picioare, dacă e nevoie. Ca să exersați, aveți nevoie, de asemenea, de momentele voastre cruciale. Deoarece acestea reprezintă provocările voastre.

Diana a început să facă practică cu prezentări ”ușoare”. Acest lucru a însemnat în cazul Dianei că a ales să prezinte subiecte care îi erau familiare. După aceea, și-a stabilit un termen limită și apoi a trecut la prezentarea subiectelor mai complexe. După fiecare prezentare, Diana și-a acordat timp de reflecţie asupra eficienței prezentării sale și asupra nivelului de stress. Primul indicator a urcat, în timp ce al doilea a scăzut.

Pasul 3: Cunoaște-ți emoțiile
Puteți face progrese reale atunci când acționați știind că este o provocare și că, totuși, încă simțiţi emoții o dată cu această provocare. Nu faceți pași prea mari. Posibilitatea de a vă simți din nou inconfortabil vă poate face să bateți în retragere. Iar acest lucru nu vă ajută deloc. Este în regulă să simțiți un nivel „sănătos” al stresului atunci când acționați, acest lucru vă îndârjește în momentele pline de provocări.

Atunci când aveți în minte aceste trei etape, vă puteți schimba punctele slabe și vă puteți simți mai puternice în această lume a bărbaților. Vă doresc o zi de 8 Martie minunată!Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor umane și Psihologie) și a lucrat timp de 12 ani în cadrul companiei Royal Philips Electronics. A urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive (REBT, la Institutul Albert Ellis din New York), studiile de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și a devenit trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator). În 2007, Toine a fondat în România compania Actinote International, specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări. Toine folosește și crede în metoda ”vezi – simți – schimbi”. Este fondatorul proiectului Horse Connection, alături de Helga Meurs, instructor de cai, cei doi aducând în România un concept mai puțin întâlnit: programe de coaching cu cai dedicate liderilor. Este trainer internațional și călătorește frecvent în Polonia, Rusia, Ucraina, Serbia, Germania, Balcani. 
0 comentarii 5295 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter