Leadership

Cum să pui mâna pe un job acum!

Mirabela Stoica › Mar, 2014-07-01 14:43

Se mai fac sau nu angajări în aceste luni? Mai sunt companii care recrutează sau le spunem oamenilor care-și caută un job să ia o pauză pentru că tot efortul depus în această perioadă este în zadar? La aceaste întrebări și la multe altele despre cum poți să pui mâna pe un job în această perioadă a răspuns Ioana Mucenic – managing partner al agenţiei de comunicare Pastel.

Sursa:123rf.com

„Întotdeauna vara e un sezon mai slab pentru că e perioada concediilor, dar asta nu înseamnă că pozițiile sunt înghețate până în toamnă. De obicei, în septembrie reîncep proiectele și, de aceea, sunt mulți angajatori care recrutează acum. Aceștia vor să aibă un timp minim în care să-i formeze pe noii angajați, să-i introducă în echipă, până încep proiectele. Prin urmare, dacă august este o perioadă într-adevăr mai slabă, iunie și iulie, sunt luni în care, cu un pic de străduință și stăruință, ai putea să-ți găsești un loc de muncă″, spune Ioana Mucenic. 

Se inventează joburi noi

În general, vara este perioada schimbărilor în companie. Tocmai pentru că sunt luni mai liniștite și companiile au timp să-și găsească oameni buni, să-i pregătească și să le dea de lucru până intră cu adevărat în pâine. „Sunt puse la bătaie numeroase joburi în IT, dar sunt și destul de multe posturi scoase la concurs în zona de inovație. Am văzut că apar foarte multe joburi noi, numeroase titulaturi interesante pe care nu le vedeam acum câțiva ani. De exemplu, avem clienți care angajează specialiști în inovație ceea ce mi se pare foarte interesant. Sunt poziții dedicate oamenilor deschiși, care vor să caute și să găsească soluții. Trebuie să propună noi soluții de dezvoltare pentru clienți, fie că este vorba despre inovație în produs sau în business. Inovația a devenit un nou cuvânt cheie. În momentul în care ajungi să inovezi înseamnă că ai o anumită bază de cunoștințe și ceva experiență, astfel că și salariul este pe măsură”, afirmă Ioana.

Ce înseamnă cu adevărat un CV bun

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, în primul rând ar trebui să te gândești cum să faci un CV astfel încât să se deosebească de toate celelalte și să ai o șansă la o discuție față în față cu angajatorul. Știm foarte bine că pentru un singur post se depun și peste 1.000 de candidaturi și e nerealist să te gândești că recrutorul le va citi pe toate. Aș îndrăzni să spun că e aproape ca la loterie: poți spune că ai avut un noroc incredibil să-ți citească cineva CV-ul, dacă a fost unul banal. Nu din rea-voință nu sunt citite, dar timpul este limitat pentru toată lumea. Ce fac practic recrutorii? Le scanează! Și tocmai de aceea sunt câteva lucruri care, făcute bine, le vor atrage atenția angajatorilor. „În ultimii opt ani, de când am pus bazele Pastel, am angajat câțiva zeci de oameni și am citit mii de CV-uri, am văzut foarte mulți oameni și am avut numeroase probe de lucru. Partea de scanare a CV-urilor e foarte importantă  pentru că practic împarți CV-urile în oameni pe care vrei să-i vezi și oameni pe care-i lași deoparte... de tot”.

De aceea, chiar dacă din punct de vedere al conținutului putem să spunem că CV-ul, de foarte multe ori, nu este atât de important, când ne referim la felul în care arată, lucrurile stau fix pe dos. „E foarte importantă poza. Așa că, fără poză de la nuntă, fără poză de pe plajă, fără poze de la meciuri de fotbal. Este important să fii sportiv, să fii atletic, dar e mai important să vedem toată fața candidatului. În momentul în care te uiți la o poză, chiar și o poză de CV, omul respectiv transmite ceva. Dacă ai o poză frumoasă, în care zâmbești, ai deja un plus. Nu trebuie neapărat să fie gen poză de buletin, așa cum am văzut că fac toți. Poți să ai una plan american, astfel încât să înțelegem puțin din privirea și din zâmbetul persoanei”. De asemenea, e important ca înainte să începi să povestești prin ce joburi ai trecut să ai o mică descriere a ta. Acea bucată e una pe care angajatorul o citește. În plus, este bine să povestești doar lucrurile importante pe care le-ai făcut la locul de muncă anterior și nu să copiezi ce scria în fișa postului. „Când văd o pagină întreagă de descrieri cu ce a făcut cineva la locul de muncă anterior, închid CV-ul.  Înseamnă că ai copiat pur și simplu, iar în fișa de post sunt lucruri formale pe care le-ai făcut sau nu. Nu au o relevanță directă și, prin urmare, pentru angajatori înseamnă că nu acorzi importanță prezentării tale”.

Pe de altă parte, foarte mulți trec în CV doar ceea ce au făcut, nu și ceea ce au obținut. Rezultatele capătă o importanță din ce în ce mai mare în CV. „E mai important să scrii câteva proiecte la care ai lucrat și rezultatele pe care le-ai obținut decât să ai o pagină întreagă cu liniuțe în care să spui am făcut..., am făcut..., am făcut... Neapărat, la final e bine să adaugi dacă ai făcut anumite cursuri, dacă te-ai implicat în voluntariat, dacă ai anumite pasiuni care ar putea să fie mai specifice. Dacă nu ești un om care a dezvoltat o anumită pasiune e bine să nu scrii nimic. Nu spune că-ți place să călătorești dacă te duci în vacanța o dată pe an pentru că în momentul în care angajatorul stă de vorbă cu tine și a ajuns într-o etapă finală, o să te întrebe diferite lucruri. Este foarte dezamăgitor și e un mare dezavantaj pe care ți-l faci în momentul în care recrutorul te întreabă diferite aspecte specificate din CV și constată că nu sunt adevărate. Acest lucru te va face cu siguranță să pierzi postul oricât de aproape ai fi fost de el”, spune specialista.

0 comentarii 10967 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter