Leadership, Actual

Idei de afaceri eco-friendly. Rolul creativității în economia verde

Daniela Oancea › Joi, 2017-05-18 16:42
Dacă ai fost mereu pasionat de protejarea naturii și eşti gata să începi un business pe cont propriu, s-ar putea să te intereseze inițiativele antreprenoriale verzi existente. Pornirea unei afaceri eco-friendly este un pas sănătos; nu numai că produsele și serviciile tale îi vor ajuta pe clienți, dar și operațiunile tale vor proteja planeta. Dacă nu știi de unde să începi, următoarele idei de business îţi pot fi de folos, mai ales că acești români s-au folosit cu inteligență de granturile norvegiene – asistență financiară nermabursabilă – pentru a-și consolida afacerea.

Inspirați de casele cu vegetație pe acoperiș pe care le întâlnim în pliantele care au Norvegia ca destinație turistică, ideea dezvoltării unui acoperiș verde adaptat la condițiile climaterice din România le-a venit clujenilor de la Simacek Gardening nu atât pentru rolul lui decorativ și estetic, cât pentru a răspunde unei preocupări legate de resursa de apă.

„Ne-am dorit elaborarea unui sistem de acoperiș verde care să nu necesite altă sursă de irigare în afara apei provenite din precipitații. Soluții căutam încă de acum șase ani, dar bazele proiectului actual au fost puse în 2012”, explică ing. Marina Negura, Directorul executiv al Simacek Gardening.
Din colaborarea cu două companii norvegiene, partenere în acest proiect, clujenii de la Simacek au deprins know-how-ul asupra proceselor de retenție și drenaj al apei de pe acoperișuri și au efectuat testări asupra componentelor unui acoperiș verde, în paralel, atât în Norvegia, cât și România.


CITEȘTE ARTICOLE ALE ACELUIAȘI AUTOR: Creativitatea face Chef-ul

Leadership în vremea Generației Z

Comportamentul pasiv-agresiv este consecința experienței din copilărie

Cum scăpăm de cultura lui NU?


357.820 euro din granturi norvegiene

În 2014, tinerii de la Simacek Romania erau deja conștienți că orice proiect de cercetare necesită echipamente performante și, implicit, resurse financiare serioase. Compania era dispusă să aloce buget pentru cercetare, dar și-a dat seama că are nevoie nu doar de ajutor financiar, ci și de expertiza profesioniștilor din Norvegia – țara în care acoperișurile verzi reprezintă o tradiție. Așadar, când au aflat de programul granturilor norvegiene, s-au hotărât să aplice. Acest parcurs – de la pregătirea proiectului la aplicarea pentru fonduri, auditul, identificarea partenerilor și derularea efectivă –
a durat aproape patru ani. „Era un drum anevoios și cu multe necunoscute, deoarece nu aveam experiența lucrului cu fondurile norvegiene, însă am beneficiat de tot suportul echipei Innovation Norway Programme, care ne-a ajutat cu informații și cu răspunsuri prompte, de fiecare dată.”

Ecoavantajele acoperișurilor verzi

Printre avantajele ecologice pe care le aduc acoperișurile verzi extensive se numără crearea unui habitat pentru biodiversitate, curățarea aerului sau anularea efectului de seră, dar există și beneficii economice, precum: managementul eficient al precipitațiilor, reducerea poluării fonice (cu circa
8 decibeli), îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii (cu până la 50% la ultimul nivel al clădirii). La acestea se adaugă valoarea adăugată clădirii, precum și posibilitatea de a petrece timpul liber într-o oază de verdeață. Dacă e să ne referim la beneficiile aduse comunității, acestea sunt creșterea spațiului verde pe cap de locuitor, chiar și în contextul unei urbanizări expansive.

Costul unui acoperiș verde extensiv este dictat de configurația clădirii și de necesitatea aplicării
accesoriilor specifice, adică elemente de bordurare, rigole sau cămine de control filtrante, însă în general se poate lua în calcul un cost de aproximativ 35 €+TVA/mp de acoperiș verde în câmp. Printre condițiile indispensabile instalării unui sistem de acoperiș verde sunt hidroizolația, care trebuie să fie de tip antirădăcină și structura portantă care să reziste la o încărcătură minimă de 170 kg/mp plus încărcarea zăpezii.

Ideal este ca acoperișul verde să fie gândit încă din faza de proiectare a clădirii, deoarece aceasta reduce costurile ulterioare. Etapele instalării sunt ușor de urmat chiar și cu un aport minim de consultanță de specialitate. Există o succesiune de straturi care trebuie respectată, iar ulterior natura își face singură rolul și vegetația se instalează treptat. Dacă este executat corect, acoperișul verde este funcțional încă din prima zi de instalare.

„Adaptarea la piața și condițiile de climă din România s-a realizat prin utilizarea unei vegetații indigene – o selecție de plante care rezistă la condițiile întâlnite la noi în țară – și conceperea unui substrat de creștere specific, care susține ritmul și necesitățile de creștere a speciilor deja selectate”, explică Directorul executiv al Simacek Gardening.

Acoperișurile verzi reduc poluarea fonică și ajută la o mai bună izolare termică a clădirilor. Pe timp de vară, un acoperiș verde scade costurile cu funcționarea sistemului de aer condiționat cu până la 50% pentru ultimul etaj al construcției. În ultimii ani, în România, pentru acoperișurile verzi s-a înregistrat un interes crescut în zone precum: Cluj, Timișoara, București, Arad. De altfel, Cluj-Napoca este primul oraş care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% pentru persoanele fizice și aplicarea impozitului minim, de 25%, pentru persoanele juridice.

Marina Negura, Directorul executiv al Simacek Gardening, s-a format ca inginer peisagist în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, facultatea de Horticultură. Face parte din echipa SIMACEK Gardening încă din anul 2012. Are 27 de ani, iar colegii săi fac parte din aceeaşi generaţie de oameni curajoşi, motiv pentru care s-au şi aventurat într-un proiect de asemenea calibru.


Articol preluat din numărul 236/aprilie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici  


0 comentarii 1171 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter