Contribuitori

Teambuilding-ul nu funcționează. „Acum” înseamnă să progresezi în fiecare zi

Toine Kets › Mie, 2018-07-04 17:21
De câteva ori pe an ni se solicită să organizăm un eveniment de teambuilding pentru vreo echipă de management. Liderul  acesteia propune una-două zile la munte sau în pădure, ca să se cunoască mai bine. Noi în genul ăsta de teambuilding nu credem. De ce?
sursa: pixabay

Munca în echipă este foarte importantă, esențială chiar pentru succesul unei companii. Clienții cer din ce mai mult. Dacă au o întrebare sau o problemă, se așteaptă la o reacție imediată. Activitatea devine din ce în ce mai complexă și este din ce în ce mai greu pentru angajați să țină pasul cu toate progresele (tehnologice). Acesta este motivul pentru care munca în echipă este crucială: o echipă poate realiza mai mult decât pot membrii săi, individual. De aceea managerii se străduiesc atât de mult să își creeze o echipă puternică. Prin urmare, nu este nimic neobișnuit să te duci undeva ”în afară” pentru a descoperi care sunt talentele, ambițiile și experiențele membrilor echipei. Există suficienți consultanți care vă pot ajuta cu o evaluare a echipei și cu elaborarea unei sarcini complexe de îndeplinit în echipă, de exemplu, construirea unei piramide. Însă toate aceste acțiuni sunt direcționate către interiorul companiei. Sigur, echipa a vorbit despre clienți și piețe, dar toate obiectivele au fost orientate spre interior. Și acolo, afară, pe piață, se întâmplă totul!

Iar această “orientare spre interior” sufocă sentimentul urgenței legat de ceea ce este necesar în aceste vremuri! Un adevărat simț al urgențe constă în faptul că oamenii acționează în cazul aspectelor critice privind spre exterior: piața și clienții. Persoanele cu un simț real al urgenței cred că acum trebuie să acționeze pentru rezolvarea acelor aspecte critice, nu la un moment dat, nu conform unei date când îi pot face loc în agendă. Acum înseamnă să progresezi în fiecare zi. Importanță critică înseamnă provocări esențiale pentru succes sau supraviețuire, câștigi sau pierzi. Simțul urgenței nu înseamnă că «trebuie să fac ședința aia azi», înseamnă că acea ședință «trebuie să ducă la un rezultat important azi». Comportamentul acesta nu este determinat de convingerea că toate merg bine sau că totul este un dezastru, ci dimpotrivă, că lumea cuprinde oportunități neașteptate și pericole uriașe. Iar o echipă puternică, cu un simț al urgenței autentic, vrea să se miște și să câștige acum!

Apoi, dacă vă gândiți în urmă, la toate activitățile de teambuilding la care ați participat... De câte ori și-au propus ele să construiască o echipă cu un adevărat simț al urgenței? Crearea unei echipe extraordinare începe cu obiective clare, o țintă comună și implicarea tuturor membrilor echipei. Asta înseamnă că se începe cu conștientizarea simțului urgenței. Și echipele  vor descoperi că asta este cu adevărat muncă în echipă și că este și distractiv!!  Iar atunci când veți decide să ieșiți undeva „afară” pentru a pune la lucru acest simț al urgenței, activitățile de teambuilding vor capăta logică și își vor merita banii.

Despre Toine Kets

Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor umane și Psihologie) și a lucrat timp de 12 ani în cadrul companiei Royal Philips Electronics. A urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive (REBT, la Institutul Albert Ellis din New York), studiile de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și a devenit trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator). În 2007, Toine a fondat în România compania Actinote International, specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări. Toine folosește și crede în metoda ”vezi – simți – schimbi”. Este fondatorul proiectului Horse Connection, alături de Helga Meurs, instructor de cai, cei doi aducând în România un concept mai puțin întâlnit: programe de coaching cu cai dedicate liderilor. Este trainer internațional și călătorește frecvent în Polonia, Rusia, Ucraina, Serbia, Germania, Balcani.  

0 comentarii 865 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter