Contribuitori

Supramotivarea sau disperarea de a obține job-ul

Ana Nicoleta Zafiu › Mie, 2018-03-07 17:04
Pe parcursul experienței de psiholog organizațional am constatat cât de importantă este motivația în obținerea unui job. Însă există unele cazuri în care ce e prea mult strică.
Foto: Unsplash

De ce este importantă motivaţia la job? Pentru că un candidat motivat reușește să-și evidențieze potențialul și să expună cu ușurință cum îl va folosi, astfel încât să gestioneze job-ul cu succes. Mai mult decât atât, motivația este fundamentală în momentul începerii efective a activității.

Însă, în egală măsură, am observat că motivația în exces îi face pe candidați să pară disperați în obținerea poziției. În termeni tehnici, această “disperare” este numită supramotivare.

Cauze

Disperarea unui candidat de a obține job-ul este de obicei determinată de o situație de criză în care se află. Cele mai frecvente astfel de situații sunt pierderea locului de muncă sau insatisfacția financiară.

Într-un astfel de context, persoana în cauza nu poate privi cu obiectivitate poziția pentru care candidează, ceea ce înseamnă că nu reușește să își dea seama dacă i se potrivește într-adevăr.

Ce se întâmplă dacă un candidat supramotivat obține job-ul?

În majoritatea cazurilor, candidații supramotivati care sunt recrutați, la scurt timp după angajare ajung să se relaxeze pentru că au ieșit din criză. Acum este momentul în care își dau seama de incompatibilitatea cu job-ul și, de cele mai multe ori, aleg să se implice în alte procese de recrutare, adică să îşi caute altceva de muncă.

O astfel de situație este dezavantajoasă atât pentru compania angajatoare, cât și pentru candidați.

Compania este nevoită să investească atât resurse de timp, cât și financiare în recrutarea și integrarea unui nou angajat. În tot acest timp, sarcinile aferente respectivei poziții fie rămân neîndeplinite, fie sunt gestionate de alți angajați, ceea ce poate implică o suprasolicitare a acestora.

Candidatul, de asemenea, pierde resurse de timp și energie într-o experiență profesională care în realitate nu i se potrivește. Pe de altă parte, această situație poate fi evaluată negativ de un viitor angajator.

Cum pot fi abordați în interviu candidații supramotivaţi?

În primul rând, este important să se verifice și să se valideze dacă este vorba într-adevăr despre supramotivare.

Dacă această ipoteza este validată, atunci este eficient să i se comunice candidatului în mod deschis cele observate. De obicei, aceștia admit că sunt într-o criză profesională și devin mai critici în raport cu informațiile pe care le primesc despre job, ceea ce îi ajută să ia la rândul lor o decizie corectă.

Motivația este un criteriu esențial de evaluare a candidaților, însă este necesar să ne asigurăm că este autentică.Ana Nicoleta Zafiu
Consilier în carieră
Psiholog organizaţional
CareerInvest.ro

 
0 comentarii 1045 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter