Contribuitori

Oare chiar putem fi fericiți la job?

Ana Nicoleta Zafiu › Mie, 2018-03-21 16:41
Angajații care apelează la consiliere în carieră au un obiectiv comun: își doresc să fie împliniți și fericiți la locul de muncă, își doresc să-și înceapă ziua de lucru cu entuziasm și să plece de la job încărcați cu energie pozitivă.

Însă, deși își doresc toate aceste lucruri, unii dintre ei nu sunt convinși că acest “tablou” este posibil.

Așadar, chiar putem fi fericiți la job?
Foto: Pixabay

Răspunsul este cu siguranță afirmativ, însă este important de punctat faptul că această stare de bine este în exclusivitate responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Cu alte cuvinte, este necesar să nu așteptăm că lucrurile să vină de la sine, ci să acționăm în direcția propusă.

Din experiența mea pe zona de consiliere în carieră, pot spune că există două categorii principale de condiții care asigură satisfacția profesională.

Acestea sunt: compatibilitatea cu activitatea desfășurată și compatibilitatea cu valorile organizaționale.

Compatibilitatea cu activitatea este în strânsă legătură cu motivația intrinsecă; cu alte cuvinte, dacă îți place ceea ce faci, vei reuși să fii motivat pe o perioadă lungă de timp. Tocmai din acest motiv, este esențial să stabilim într-un mod obiectiv în ce măsură suntem potriviți pentru job-ul pe care îl avem.

Compatibilitatea cu valorile organizaționale face referire la tipul de motivație extrinsecă, care deși are un impact pe termen scurt, este totuși importantă.

Fiecare dintre noi are un set de valori raportate la muncă: autonomia, relațiile sociale, provocarea, siguranța, investiția în oameni, atmosfera de lucru, recunoașterea și validarea meritelor, posibilitățile de dezvoltare profesională, transparență, ș.a.m.d.

Astfel, este necesar să stabilim care sunt valorile noastre în plan profesional și să ne asigurăm că acestea se regăsesc în organizația în care ne desfășurăm activitatea.

Dacă există o discrepanța majoră între valorile profesionale ale angajatului și cele existente în companie, există riscul că respectivul angajat să nu se simtă mulțumit în plan profesional.

Așadar, este recomandat că persoanele care se simt demotivate, lipsite de energie și care nu mai găsesc motive de bucurie la locul de muncă, să facă o analiză a vieții lor profesionale, astfel încât să își dea seama dacă aceste stări au legătură cu job-ul în sine, cu mediul de lucru sau cu ambele.

Numai în acest fel, vor putea ști care sunt zonele care necesită o schimbare și vor putea stabili soluțiile.

Deși schimbările nu sunt întotdeauna ușor de gestionat, ele sunt esențiale în procesul nostru de evoluție atât personală, cât și profesională. În acest context, conștientizarea resurselor: abilități, competențe, trăsături de personalitate și consolidarea încrederii în forțele proprii, sunt esențiale.

În concluzie, fericirea la job este o opțiune de care fiecare dispune, dar care presupune responsabilizare, efort și perseverență.


Ana Nicoleta Zafiu
Consilier în carieră
Psiholog organizaţional
CareerInvest.ro

0 comentarii 1308 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter