Contribuitori, Actual

Eşti anxios? 13 joburi potrivite persoanelor anxioase

Nadia Gorduza › Joi, 2017-07-27 11:46
Când ai anxietate, e destul de important să îţi găseşti o slujbă care să nu îţi agraveze starea şi unde să te simţi confortabil. Din păcate, nu toţi cei care suferă de această afecţiune reuşesc să evite interacţiunile sociale şi alţi factori de stres care vin la pachet cu anumite locuri de muncă.
Munca ajunge să îi afecteze pe toţi la un moment dat, dar când anxietatea se declanşează la serviciu, lucrurile devin într-adevăr groaznice. De aceea, este important să te documentezi despre ce job-uri ţi s-ar potrivi dacă ai anxietate.
sursa:123rf

Ce să analizezi pentru un job non-anxios?

Sunt anumite criterii pe care un loc de muncă potrivit pentru cineva cu anxietate trebuie să le îndeplinească: 
1). Niveluri scăzute de stres— Mulţi oameni care suferă de anxietate nu se descurcă în medii cu mai multă presiune, aşa că un serviciu nu foarte stresant e cel mai potrivit.
2). Liniştea— Poţi deveni foarte uşor stresat de zgomotele puternice. Pentru că declanşează anxietatea, e mai bine să iei în calcul şi sensibilitatea la zgomote atunci când îţi cauţi un loc de muncă.
3). Lipsa elementelor care să distragă/întrerupă— Multi-tasking-ul nu este chiar punctul tău forte? Dacă te simţi copleşit când se întâmplă prea multe lucruri în jurul tău, e bine să cauţi un job unde să nu fie nevoie să te concentrezi pe mai mult de o singură sarcina deodată, fără întreruperi.
4). Cât mai puţină socializare— S-ar putea să te streseze prezenţa prea multor oameni la locul de muncă. Mai ales dacă ai anxietate socială, vei vrea ca interacţiunile cu şeful, colegii sau clienţii să fie cât mai limitate.


CITEȘTE ȘI: La doar 21 de ani vrea să dea lovitura cu vinul de mure "made in Ţicleni"
Cele mai potrivite locuri de muncă dacă eşti anxios:

1. Programator: Vei petrece mult timp în faţă calculatorului, aşadar vei avea parte de spaţiu şi timp doar pentru ţine. Partea cea mai complicată este pregătirea, pentru că ai nevoie să studiezi serios înainte să te angajezi că programator. Chiar dacă s-ar putea să lucrezi peste program şi să trebuiască să respecţi termene limita, acest serviciu îţi oferă acele condiţii de care ai nevoie pentru a limita anxietatea.
2. Freelancer: E bine să fii propriul tău şef, pentru că ai mai multă libertate.  Pe de altă parte, stabilitatea financiară poate fi o problema, mai ales până reuşeşti să te pui pe picioare.
3. Antreprenor: Îţi faci propriul program şi îţi setezi singur sarcinile. Când tu eşti şeful, nu te supui presiunilor de a da socoteală cuiva, dar trebuie, totuşi, să interacţionezi cu clienţii.
4. Scriitor: Mulţi consideră scriitură un job perfect, mai ales că internetul îţi permite acum să lucrezi de acasă pentru diferite site-uri şi să faci destui bani, în timp ce reuşeşti să îţi păstrezi libertatea. Asta înseamnă mai puţine interacţiuni cu oamenii, deci lipsa anxietăţii sociale.


CITEȘTE ȘI: Cinci sfaturi pentru cei care își caută job. Ce vor să audă angajatorii în timpul unui interviu 
5. Contabil: Trebuie să ţii evidenţă unor registre şi aspecte financiare. Există o doză de interacţiune cu alţi oameni pe care nu o poţi evita, dar trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut şi să îţi oferi timp să te acomodezi.
6. Dresor de câini: Dacă iubeşti câinii, ştii deja că acest loc de muncă este pentru ţine, mai ales că ai ocazia să oferi îngrijire altui suflet. Câinii nu îţi provoacă anxietate la fel că oamenii, iar în plus există şi alte oportunităţi de dezvoltare în domeniul lucrului cu animalele, că doctor veterinar sau îngrijitor la zoo. Un dezavantaj ar fi cursurile şi trainingurile serioase pe care trebuie să le faci pentru a putea profesa, dar banii vor compensa mai târziu toate aceste ore de studiu. 
7. Educator: Copiii fac într-adevăr mult zgomot şi necesită multă interacţiune, dar sunt mai puţin intimidanti că adulţii, nu?
CITEȘTE ȘI: Staţia de metrou Aurel Vlaicu se inchide: Ce alternative de transport au cei care lucrează în zonă
8. Meditator: De multe ori, când dai meditaţii, interacţionezi cu un număr limitat de persoane, iar mediul în care lucrezi îţi permite să te concentrezi în linişte.
9. Bonă: Chiar dacă la prima vedere pare o alegere profesională destul de nepotrivită, există şi motive pentru care o poţi încerca. Este uşor să ai grijă de copii când ai planificat tot programul dinainte, iar în plus de asta, ai şansă de a petrece timp singur cu cei mici. Totuşi, trebuie să ai grijă să nu te izolezi prea mult sau să încerci să le strici distracţia copiilor din cauza temerilor cu care te confrunţi.
10. Infirmieră: Deşi domeniul medical ajunge să fie foarte stresant, slujba de infirmieră nu implică aceleaşi obligaţii şi decizii cruciale. În mare parte, este vorba despre muncă fizică, precum aranjarea paturilor şi servirea mesei, iar tură de noapte este cea mai liniştită. 
11. Ajutor de bucătar: Muncă de fundal, să fii ajutor de bucătar implică, în general, primul nivel în prepararea mâncărurilor- tăierea legumelor şi asortarea salatelor, sosuri şi aranjarea coşurilor cu fructe. Socializarea este limitată, pentru că lucrezi mai mult de unul singur.
12. Ajutor în fabrică: Dacă eşti prea anxios sau stresat, acest job este ideal pentru ţine. Nu trebuie să interacţionezi cu clienţii, iar pe măsură ce avansezi vei putea alege din mai multe tipuri de posturi potrivite pentru ţine. Ai destuI timp pentru ţine şi nici nu vei fi presat să faci anumite lucruri care îţi pot genera anxietate.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
13. Responsabil de curăţenie: Un loc de muncă destul de uşor, având în vedere că tot ce trebuie să faci este să cureţi şi să aranjezi lucruri. Pui aspiratorul, goleşti coşurile de gunoi, faci curat în băi şi bucătării, totul pe timpul nopţii sau dimineaţă foarte devreme, când nu e nimeni altcineva în clădire. E potrivită pentru cei foarte anxioşi, deoarece îi ţine departe de interacţiunea cu alţi oameni şi nici nu îi expune la presiunea pe care o întâlneşti la un job obişnuit.

Există câte ceva pentru fiecare, aşa că nu-ţi pierde speranţa! Continuă să lucrezi la obiectivele tale şi caută mai departe, sigur vei găsi o slujba care să ţi se potrivească.


Nadia Gorduza, MD, EMBA
Psihoterapeut & Coach
www.idtherapy.ro

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti în 2000 şi EMBA ASEBUSS în 2007.

Este certificată la nivel internaţional că trainer şi psihoterapeut  în Terapie de Expunere Virtuală, Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman şi Psihoterapie Scurtă Strategică.

Reprezintă în România Gottman Institute Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu şi parenting.
De asemenea este reprezentantă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare şi dezvoltare programe de "Virtual Exposure Therapy" pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness şi Relaxare.

A absolvit High Clinical Master în Psihoterapie Strategică la Institutul de Psihoterapie Scurtă Strategică din Arezzo, Italia.

Este specializată în Profiling prin Facereading ţinând cursuri pentru departamentele de resurse umane sau headhunting.

A fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center(www.idtherapy.ro),  primul centru de soluţii psihoterapeutice personalizate, consultanţă psihologică şi corporate din România creat pe conceptul inovativ de "bespoke medicine".

0 comentarii 4461 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter