Contribuitori

Dependenţa de muncă sau workaholism. Perfecționiștii sunt cel mai adesea afectați

Nadia Gorduza › Dum, 2018-06-17 12:33
Dependența de muncă (workaholism) este o condiție reală de sănătate mintală. Ca orice altă dependență, aceasta reprezintă incapacitatea de a opri un anumit comportament. Ea se datorează adesea nevoii compulsive de a obține succesul și un anumit statut social sau de a scăpa de stresul emoțional. Dependența de muncă este adesea determinată de succesul la locul de muncă. Și este ceva obișnuit la oamenii descriși ca fiind perfecționiști.
sursa: pixabay

Cauze

Ca și în cazul dependenței de droguri, o persoană cu dependență de muncă atinge un "maxim" atunci când muncește. Acest lucru o determină pe aceasta să repete comportamentul care îi oferă acest maxim. Persoanele cu dependență de muncă nu își pot opri comportamentul, chiar dacă le sunt afectate viața personală și sănătatea fizică sau psihică.

Simptome

Într-o cultură în care munca grea este lăudată și se așteaptă adesea ore suplimentare, dependența de muncă poate fi dificil de recunoscut. Persoanele cu această adicție își justifică adesea comportamentul, motivând că este un lucru bun care îi poate ajuta să obțină succes. Ele pot pur și simplu să pară angajate în jobul lor sau în succesul proiectelor lor. Cu toate acestea, ambiția și dependența sunt destul de diferite.

O persoană cu dependență de muncă se poate angaja într-o muncă compulsivă pentru a evita alte aspecte ale vieții sale, cum ar fi tulburările emoționale sau crizele personale. Și, similar cu alte dependențe, persoana se poate angaja într-un anumit comportament nefiind conștientă de efectele negative pe care le provoacă dependența.

Simptomele unei persoane cu dependență de muncă includ:

Stă ore multe la birou, chiar dacă nu este necesar;
Are lipsă de somn, deoarece se angajează în mai multe proiecte la locul de muncă sau are de terminat mai multe sarcini;
Este obsedată de a avea succes la locul de muncă;
Are o teamă intensă de eșec;
Este paranoică cu privire la performanțele legate de muncă;
Relațiile personale se dezintegrează din cauza muncii;
Are o atitudine defensivă față de ceilalți în legătură cu munca depusă;
Se folosește de muncă pentru a evita relaționarea cu ceilalți;
Muncește pentru a putea face față sentimentelor de vinovăție sau depresiei|;
Muncește pentru a evita rezolvarea crizelor precum moartea, divorțul sau problemele financiare. 

Ce tratament există pentru această problemă

Dacă aveți dependență de muncă, este posibil să nu aveți nevoie de același tratament ca și în cazul dependenței de droguri. Cu toate acestea, este posibil ca inițial să aveți nevoie de un program de reabilitare cu internare sau în ambulatoriu pentru a gestiona comportamentul.

Deși un program de reabilitare este mai frecvent în cazul dependenței de droguri și alcool, dependența de muncă severă poate fi și ea tratată prin această abordare intensivă. Tratamentul cu internare necesită să rămâneți într-o instituție de profil pe durata recuperării. Tratamentul în ambulatoriu vă permite să rămâneți acasă și să participați la cursuri și consiliere în timpul zilei.

Multe persoane cu dependență de muncă găsesc ajutor în psihoterapia de grup și în alte programe de psihoterapie. Psihoterapia de grup vă permite să vă conectați cu alți oameni care trec prin probleme similare și oferă o sursă sănătoasă de sprijin.

Dependența de muncă poate rezulta dintr-o stare de sănătate mintală coexistentă, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau tulburarea bipolară. Dependența ar putea provoca, de asemenea, probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Din aceste motive, un expert în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta la evaluarea stării de sănătate și la elaborarea unui plan de tratament. Planul va aborda dependența și orice probleme care stau la baza acesteia. Psihoterapia individuală, și chiar și medicamentele, ar putea ajuta la controlul impulsurilor, anxietății și stresului.

Perspective

Ca majoritatea dependențelor, dependența de muncă se va înrăutăți în timp, dacă nu se caută ajutor. Oamenii pot experimenta "burnout" dacă lucrează până la punctul de epuizare fizică și psihică.

Acesta este un rezultat comun al dependenței de muncă. Burnout-ul poate duce la stres extrem, relații deteriorate cu ceilalți și chiar abuz de droguri. Excesul de muncă poate duce la un sistem imunitar slăbit și la un risc crescut de îmbolnăvire.

Ar putea fi util să vă luați câteva zile libere pentru a vă da seama că viața va continua și fără o muncă constantă. O schimbare de carieră poate, de asemenea, ajuta la gestionarea dependenței.

Ca și condiție psihosocială, dependența de muncă este de obicei mult mai ușor de controlat decât dependența de droguri sau de alcool. Schimbați-vă stilul de viață, echilibrați-vă activitățile zilnice și evitați factorii de stres.


Nadia Gorduza, MD, EMBA Psihoterapeut & Coach www.idtherapy.ro A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti în 2000 şi EMBA ASEBUSS în 2007. Este certificată la nivel internaţional că trainer şi psihoterapeut  în Terapie de Expunere Virtuală, Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman şi Psihoterapie Scurtă Strategică. Reprezintă în România Gottman Institute Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu şi parenting.
De asemenea este reprezentantă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare şi dezvoltare programe de "Virtual Exposure Therapy" pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness şi Relaxare.

A absolvit High Clinical Master în Psihoterapie Strategică la Institutul de Psihoterapie Scurtă Strategică din Arezzo, Italia. Este specializată în Profiling prin Facereading ţinând cursuri pentru departamentele de resurse umane sau headhunting. A fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center(www.idtherapy.ro),  primul centru de soluţii psihoterapeutice personalizate, consultanţă psihologică şi corporate din România creat pe conceptul inovativ de "bespoke medicine". 


0 comentarii 1178 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter