Contribuitori

Cum să păstrezi vii cunoștințele dobândite într-o limbă străină?

Delia Dragomir › Vin, 2017-09-01 10:46
Învățăm o limbă străină pentru că ne este necesară în activitatea zilnică de la job și pentru că ne dorim să avansăm în carieră, sau, poate, angajatorul ne oferă, ca bonus, șansa unui training lingvistic pentru a ne dezvolta pe plan personal și a ne bucura de noi experiențe culturale. Însă învățarea unei limbi străine este o investiție pe termen lung și nu se încheie odată cu ultima sesiune de curs. 

Fiecare proiect de training lingvistic trebuie să răspundă unor nevoi și obiective precise ale participanților. Un aport cu totul special îl are trainerul care trebuie să găsească de ce- ul cursantului, mecanismele prin care să îi stimuleze implicarea și, mai ales, interesul în a utiliza limba străină țintă. Apoi, cursantul nu trebuie să grăbească procesul de învățare, ci să profite de imersiunea temporară în studiul limbii străine; nu în ultimul rând, cursantul are datoria de a ficonsecvent în comunicarea într-o limbă străină pentru a minimiza șansele de a o uita.
 
Desigur, persoanelor care au atins un nivel lingvistic foarte bun (C1, conform CEFR), le va fi ușorsă își mențină cunoștințele de limbă străină – ei comunică în limba țintă la job, urmăresc filme ori emisiuni, înțeleg cu ușurință știri și cărți într-o limbă străină. Însă celor care nu au atins un nivel avansat li se întâmplă mult mai des să uite limba străină învățată; poate pentru că întrerup studiul limbii sau, așa cum auzim adesea, pentru că nu mai păstrează deloc contactul cu limba țintă.
 
Cum poți menține o limbă străină activă, indiferent de nivelul dobândit?
 
Pentru început, este nevoie să dai dovadă de pasiune și interes pentru limba străină pe care ai studiat-o. Apoi, poți pune în aplicare câteva din strategiile de mai jos:
 
·         Citeşte cărţi, ziare ori articole în limbă străină!Vei asimila noţiuni gramaticale şi de vocabular noi, îţi vei rafina accentul sau poate pur și simplu vei rămâne în contact cu lumea și cu satul global;
 
·         Caută materiale audio şi/ sau video în limbă străină! Filme, muzică, show-uri, alte videoclipuri ca exerciții de înțelegere orală dificile sau accesibile, toate acestea cu scopul de a fixa structura limbii străine;
 
·         Scrie în fiecare zi în limba străină ţintă! Comunică în permanență cu partenerii ori clienții tăi din străinătate, scriind un email, un mesaj ori o invitaţie în limba străină studiată;
 
·         Acceptă provocarea unui job rotation la nivel internațional! Dacă lucrezi într-o companie multinațională, ai șansa unui schimb cultural și profesional cu unul din colegii tăi din străinătate. Conversaţia cu vorbitorii nativi te va ajuta să acumulezi noi cunoștințe, să îţi îmbunătățești sau să îți menții fluența;
 
·         Participă la evenimente unde se comunică în limba țintă!Implică-te activ în discuții și adresează întrebări, socializează cu invitații străini, ba chiar îndrăznește să ții un discurs.
 
Indiferent ce strategie funcționează mai bine pentru tine, este important să o incluzi în activitățile recurente. Așadar, creează-ți oportunități pentru a comunica în limba străină pe care ai studiat-o, maximizând, astfel, rezultatele obținute de-a lungul procesului de studiu.
 

Delia Dragomir, Managing Partner Eucom

În 2002, Delia Dragomir a înfiinţat Eucom Business Language cu obiectivul de a aduce inovaţie în aria trainingului lingvistic din România.
Are experienţă în management organizaţional şi cunoştinţe de leadership şi motivare; este consultant în programe de training dedicate corporate, implicându-se de la stadiul de design şi adaptare la specificul companiei până la stadiul de implementare.
Cu Delia ca Managing Partner, Eucom a devenit unul dintre cei mai importanţi facilitatori de servicii lingvistice, reunind peste 200 de traineri la nivel naţional şi livrând, în 2016, peste 170.000 de ore de curs.
 

0 comentarii 1307 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter