Contribuitori

Cum poți să lucrezi de acasă fără să o iei razna?

Nadia Gorduza › Mie, 2018-07-18 11:27
A munci singur, fără stresul politicilor de birou, fără nevoia de a participa la întâlnire după întâlnire sau fără nevoia de a le atrage atenția colegilor, pare să fie un lucru de neegalat privind creșterea productivității. Din păcate, nu este întotdeauna atât de simplu. Lucrul la domiciliu are o atracție incontestabilă, dar poate avea și unele dezavantaje serioase.
sursa: unsplash

Oamenii care lucrează singuri sunt expuși unui risc ridicat de depresie și anxietate. Lucrăm ore multe, creierul nostru nu se oprește și avem tendința să neglijăm necesitățile de bază. („Este ora 10 seara si nu am luat cina. Ar trebui sa fac asta”)

Depășirea impactului psihologic al muncii acasă, de unul singur, presupune organizarea și planificarea. Când știi care sunt capcanele, poți opri solicitarea mentală prea mare, înainte de a începe să cobori pe o spirală negativă.

Iată șapte moduri de a rămâne mai mult sau mai puțin cu mintea sănătoasă:

1. Izolarea

Lucrul de unul singur poate cauza depresie. Trăim într-o societate din ce în ce mai izolată. Ne cunoaștem prea puțin vecinii și mulți dintre noi trăiesc aproape în întregime singuri, fără a realiza vreodată cât de puțin contact uman avem într-adevăr.

Ce poți să faci: Ești online cu milioane de oameni. Construiește-ți o comunitate. Conectează-te cu colegii și influencer-ii de pe rețelele sociale. Caută persoane interesate de aceleași lucruri, care vor să vorbească despre munca ta, despre hobby-urile tale și despre obsesiile tale, persoane care te fac să râzi. Poți, de asemenea, să participi la anumite evenimente de business din zona ta. Nu uita să-ți aduci și cărțile de vizită.

2. Nesiguranța financiară

Dacă nu ești bogat sau un magnat al unui imperiu magnific, te îngrijorezi aproape zilnic de fluxul de numerar. Frica de a nu-ți pierde securitatea financiară îți afectează somnul, productivitatea și în general viața de zi cu zi.

Ce poți să faci: Setează de la început propriile condiții. Nu lăsa clientul să-ți spună cum va funcționa. Refuză clienții care nu sunt de acord să te plătească conform condițiilor și termenilor stabiliți. Știind la cât de mult să te aștepți și când vei fi plătit, te va face să fii mult mai puțin stresat legat de partea financiară.

3. Sedentarismul

Dacă stai mereu jos și te uiți la ecranul unui computer toată ziua, sănătatea îți va fi afectată: inima, sistemul circulator, sănătatea osoasă, poți dezvolta cancer și alte boli cronice și, pe lângă toate acestea,  poate apărea depresia.

Ce poți să faci: Nu este o filozofie. Ai nevoie de mișcare. Fii cinstit cu tine. Știi că stai multe ore jos cu ochii în computer. Beneficiile exercițiilor fizice sunt atât de mari și variate încât îți influențează fiecare aspect al vieții, inclusiv sănătatea mintală. Vei fi mai fericit, vei dormi mai bine și vei lucra mai productiv.

Nu ai timp pentru exerciții fizice? Încearcă o modalitate alternativă de a-ți activa circulația sângelui, ca de exemplu un birou reglabil la care poți sta în piciare. Simplul act de a te ridica în loc să stai toată ziua jos are multe beneficii pentru sănătate.

4. Mediul ambiant care nu te inspiră

Cercetările Universității din Texas sugerează că anumite culori neutre foarte comune, precum albul, bejul și griul nu arată doar deprimant - ele chiar sunt deprimante.

Ce poți să faci: Alege-ți culoarea și stilul. Vopsirea pereților este ieftină și are un impact imens asupra dispoziției. Alege o culoare pe care o iubești, dar cu un impact psihologic pozitiv.

Verdele și albastrul îmbunătățesc productivitatea și inspiră creativitatea atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Galbenul este pentru unii oameni optimist și energic, dar supărător pentru alții, deci folosește-l cu atenție. Femeile adoră violetul, bărbații nu. Iar culoarea maro face ca toată lumea să fie tristă.

Nu te opri la pereți. Adaugă accesorii de culoare care te înveselesc și te inspiră. Îți poți crea și propria ambianță virtuală, derulând pe ecranul TV imagini relaxante.

5. Poluarea aerului din interior

Aerul din interior poate fi mult mai poluat decât aerul din exterior. Calitatea slabă a acestuia poate duce la anxietate, dureri de cap, oboseală, simptome alergice și tulburări ale capacităților mentale, precum și o serie de tulburări psihologice.

Ce poți să faci: Deschide jaluzelele suficient pentru a lăsa soarele înăuntru. Lumina naturală este foarte bună. De asemenea, ai nevoie de aer proaspăt. Deschide ferestrele în mod regulat pentru a elimina aerul poluat din interior. Plantele interioare ajută la îmbunătățirea calității aerului și la creșterea stării de spirit.

6. Sindromul burnout

Problemele de la locul de muncă, cum ar fi lipsa de politețe și lipsa de sprijin, contribuie la apariția sindromului burnout, iar majoritatea dintre noi sunt afectați de acesta. Indiferent cât de mult faci, familia ta tot se gândește la "da, caută-ți o slujbă adevărată" atunci când îi ceri puțină intimitate pentru a-ți face treaba.

Ce poți să faci: Înconjoară-te cu un sunet care să te inspire. Zgomotul ambiental și familia îți pot distrage atenția foarte mult. Mereu se găsesc vecini care să tundă iarba sau să repare câte ceva. Întotdeauna există un autobuz sau un camion care să claxoneze, alarme, câini care latră și multe altele. Muzica este un egalizator minunat. Ascultă melodii care să-ți stimuleaze starea de spirit și productivitatea.

7. Lucrul la computer

Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Industrială din 2002, lucrul la un computer mai mult de cinci ore pe zi crește semnificativ riscul de depresie, insomnie și oboseală.

Ce poți să faci: Planifică-ți timpul mai bine. Începe-ți ziua cu cel puțin câteva minute de exerciții fizice. Lucrează în orele în care te afli la cel mai înalt nivel. Dacă se instalează ceața cerebrală, înțelege că îți pierzi timpul și plimbă-te puțin. Ia pauze regulate pentru a te întinde, respiră profund și relaxează-te și asta indiferent de termenele-limită, deoarece câteva minute de relaxare pe parcursul zilei te vor face mai productiv.

Unele lucruri sunt greu de schimbat sau de evitat. Când lucrezi acasă, o parte din creierul tău se gândește mereu la ceea ce ai de făcut în casă: copii, spălat rufe, mâncare, diferite plăți pentru utilități și lista nu se oprește aici. Lucruri care nu ți-ar trece prin minte dacă te afli într-un birou. De aceea este mai dificilă realizarea unui echilibru între viața profesională și cea privată.

Dar nu lăsa ca pericolele de a lucra la domiciliu să te doboare. Dacă ești proactiv cu privire la mediul înconjurător și la propriile obiceiuri, vei putea să elimini problemele de sănătate mintală care îți pot afecta productivitatea și îți pot distruge viața.


Nadia Gorduza, MD, EMBA Psihoterapeut & Coach www.idtherapy.ro

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti în 2000 şi EMBA ASEBUSS în 2007. Este certificată la nivel internaţional că trainer şi psihoterapeut  în Terapie de Expunere Virtuală, Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman şi Psihoterapie Scurtă Strategică. Reprezintă în România Gottman Institute Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu şi parenting. De asemenea este reprezentantă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare şi dezvoltare programe de "Virtual Exposure Therapy" pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness şi Relaxare. A absolvit High Clinical Master în Psihoterapie Strategică la Institutul de Psihoterapie Scurtă Strategică din Arezzo, Italia. Este specializată în Profiling prin Facereading ţinând cursuri pentru departamentele de resurse umane sau headhunting. A fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center(www.idtherapy.ro),  primul centru de soluţii psihoterapeutice personalizate, consultanţă psihologică şi corporate din România creat pe conceptul inovativ de "bespoke medicine". 


0 comentarii 1079 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter