Contribuitori

Ce am învățat după (alte) 30 de zile de deconectare de la Facebook, LinkedIn și Instagram

Costin Ciora › Lun, 2018-02-05 18:31
Îmi aduc aminte când am ajuns prima dată în Bucureșți (adică în 2004) și mergeam cu metroul. Se auzeau zeci de conversații, iar oamenii își zambeau. Pe atunci nu doar că nu aveai telefoane inteligente sau internet nelimitat ori vreo rețea de socializare disponibilă non-stop, dar nu aveai nici semnal la telefon la metrou. Oamenii discutau, citeau o carte sau popularele ziare disponibile gratuit pe acea vreme.

Acum, dacă mergi cu metroul, te șochează liniștea de acolo. Zeci de călători care intră, se așează sau ies din metrou cu ochii ațintiți de telefonul mobil, făcând un simplu gest la câteva secunde: acel scroll-down cu degetul mare. Nu cred că ar trebui să ne întoarcem la o eră în care tehnologia era inexistentă. Avansul tehnologic ne-a adus mai aproape de cunoaștere și putem comunica cu persoane din celălalt capăt al lumii. Însă în timp ce glorificăm importanța acestor instrumente, uităm de comunicarea cu persoana de lângă noi.
Foto: Unsplash

Anul trecut, în iunie, mi-am propus să mă deconectez de la rețelele de socializare - în special Facebook, Linkedin și Instagram - pentru 30 de zile.

Ca să înțelegi argumentul principal, îți spun câteva lucruri despre ce fac. În primul rând, sunt lector universitar, iar concentrarea mea este direcționată pe realizarea cursurilor și seminariilor, precum și pe teme de cercetare ce în final se transformă în prezentări la conferințe științifice sau articole științifice.

Cel de-al doilea rol al meu este acela de consultant în productivitate. Concret, scriu articole și organizez traininguri pentru angajații companiilor ce își doresc creșterea productivității individuale.

Anul trecut, după o primăvară cu multă interacțiune și postări în mediul online și articole publicate, rămăsesem în urmă cu finalul cărții mele. Așadar, nevoia de a mă concentra pe un obiectiv final m-a dus la acel prim experiment. Am reușit să-mi finalizez cartea în perioada de 30 de zile fără rețele de socializare,  pe care am și publicat-o în toamna trecută ("12 ingrediente pentru productivitate. Rezultate mai bune și mai mult timp liber").

În ianuarie m-am decis să pornesc din nou acest experiment de deconectare, însă de dată această fără un obiectiv clar. Profitând de perioada sărbătorilor, mi-am propus ca pentru ianuarie să fiu deconectat. Aș putea spune că un motiv de genul relaxare, o nevoie mai mare de liniște și o nevoie de a înțelege imaginea de ansamblu a activității mele din acest an, a reprezentat o bază pentru acest experiment.

Nu vreau să te plictisesc în acest articol cu argumente pentru care și tu ar trebui să faci acest lucru. De altfel, prin tot ceea ce fac, nu transmit ideea de "rețete", adică de a face strict într-un anume mod un lucru, ci mai degrabă, ideea de "ingrediente". Adică vreau să-ți transmit un ingredient ce a funcționat pentru mine, lăsându-te pe ține să decizi dacă îți este util, și dacă da, să-ți setezi cantitățile necesare.

În acest mod, vei avea parte de schimbări personalizate și nu de ceva pe care să copiezi în încercarea de a ajunge la rezultate similare, pe care apoi să le abandonezi în favoarea obiceiurilor adânc înrădăcitate. Imaginează-ți că în cele ce urmează vizionezi o emisiune în care un Chef îți spune despre un nou preparat. Poate îți place, poate nu. Poate îți vine o idee vizionând sau poate crezi că ar fi util un ingredient. Nu cred în abordările de tip binar "0" sau "1".

Așadar, ce am învățat după (alte) 30 de zile de deconectare de la Facebook, LinkedIn și Instagram:

- Primul lucru care te marchează după o perioada deconectată de la rețelele de socializare este fluxul de informații, imagini, link-uri care-ți solicită atenția (în special Facebook). În general, găsirea concentrării este o provocare, dar atunci când ai alternative de genul rețelelor de socializare, misiunea pare imposibilă. Suntem atât de obișnuiți cu "normalul" dat de aceste rețele încât uităm că se poate și altfel. Dacă ești genul care se poate concentra la capacitate maximă butonând și schimbând ferestrele laptopului la câteva secunde, te felicit. Probabil că ai descoperit ceva ce eu nu știu și sincer ai putea să te oprești din citit chiar... acum, reluându-ți ferestrele înghesuite în partea de sus a ecranului. Dacă ai nevoie însă de un pic de "liniște" de la zgomotul aplicațiilor, te invit să citești în continuare.

- Un alt lucru învățat a fost că în perioada de deconectare am conștientizat mai bine timpul pe care îl utilizăm în trecut pe rețelele de socializare și o parte din comportamentul "normal" pe rețele de socializare (de tip Like, Share), a devenit la o analiză mai atentă, destul de comic. Vrem să fim apropiați și ne lăudăm cu numărul de prieteni și mesaje transmise, însă de câte ori interacțiunea directă (chiar și telefonică) a generat "prietenia". Dacă primești un Like, nu înseamnă că e același lucru cu o discuție cu un prieten. Îți recomand pe această cale filmul "The Circle" și episodul 1 din sezonul 3 din Black Mirror pentru a vedea, într-o temă extremă, unde ar putea duce conectivitatea ridicată în viitor.

- În perioada aceasta am dezinstalat aplicația de email de pe telefon. Nu s-a întâmplat nimic negativ, ci am profitat mai bine de timpul de verificare al emailului pe laptop. Atunci când ai acces la aplicații de oriunde și oricând, acel "oriunde" devine "nu în locurile potrivite", și oricând devine "nu atunci când trebuie" (ex. ești pe telefon atunci când ar trebui să socializezi în oraș cu prietenii). Utilizarea telefonului atunci când câțiva prieteni se întâlnesc a ajuns atât de normală, încât dacă ești fără telefon și încerci să legi o "conversație" în afară timeline-ului începi să pari dubios...și probabil devii tu cel nesociabil.

- Sunt convins că în perioada această pe toate rețelele de socializare s-au postat lucruri interesante, însă senzația este că nu am pierdut mare lucru. În schimb, am câștigat concentrare pe lucrurile care contează pentru mine.

- După acest experiment, m-am decis să fiu deconectat 6 zile pe săptămână, lăsând o singură zi de verificare și postări de articole (sper eu utile) pe rețelele de socializare.

Prin ceea ce fac, nu cred în ideea că cel care strigă mai tare și mai mult este cel care este auzit, ci mai degrabă cel care aduce ceva util celor care-l citesc.

Care sunt ideile tale despre conectare și deconectare? Cum integrezi tu technologia în viață ta? Ce soluții ai aplicat pentru a menține echilibrul personal și profesional? Ai încercat să te deconectezi complet?

Te așteptăm cu comentarii la acest articol. De ce? Pentru că în fiecare zi învățăm din experiențe, iar experiența ta sau experimentele tale pot reprezenta puncte de schimbare pentru alte persoane. Totodată, te aștept cu mesaje și la [email protected].

Productivitate ridicată!Costin Ciora
este consultant în productivitate și lector universitar doctor la ASE București.

Este autor şi vorbitor în public pe subiectul creşterii productivităţii. 

2 comentarii 3581 vizualizări

Comentarii

2018-02-06 22:56

CRăCIUNESCU CRIZANTEMA

Aveți dreptate,am vizitat

Aveți dreptate,am vizitat Bucureștiul în luna decembrie a anului ce tocmai a trecut.In metrou sunt că roboței... înfricoșător ce am ajuns!

2018-02-06 15:59

LILIANA A.

Idee practicata cu succes

Buna treaba...
Idee practicata cu succes ...si de mine din cand in cand.....si de tot curand ...:) ...insa cati constientizeaza acest aspect??
E ca atunci cand mamele se uita la telenovele si cand pierd cate un episod sau doua sau trei .....de fapt lucrurile raman in loc ... nu se intampla nimic....si chiar daca se intampla...nu te afecteaza pe tine in mod direct...ba din contra starea ta de bine incepe sa prinda un contur mai frumos :) si chiar sa fie mai eficient in ceea ce faci zi de zi, incepi sa iubesti rutina de odinioara ...ba chiar sa devii mai constructiv :)

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter