Contribuitori

Adolescenții și capacitatea de a lua și a-și asuma decizii importante

Ana Nicoleta Zafiu › Joi, 2018-01-11 18:41
În adolescență au loc o serie de schimbări esențiale, dintre care poate cea mai importantă este terminarea liceului și începerea unei noi etape în plan educațional.
Foto: Pixabay

Astfel, elevul este pus în situația de a alege care sunt studiile universitare pe care le va urma, ceea ce presupune în unele cazuri, de asemenea, mutarea într-un alt oraș sau chiar într-o altă țară.

Având în vedere acest context, este de la sine înțeles faptul că alegerea celei mai potrivite variante implică un proces de decizie complex.

Este fundamental ca adolescentul să analizeze corect fiecare opțiune educațională, întrucât alegerea facultății impacteaza în mod direct evoluția ulterioară în plan profesional.

Pentru ca alegerile să fie unele autentice, este important că adulții apropiați adolescentului să le ofere acestora sprijin necondiționat.

Câteva aspecte esențiale care facilitează luarea celor mai potrivite decizii sunt următoarele:

Imaginea de sine pozitivă

Pentru ca adolescenții să aibă o imagine de sine pozitivă este necesar ca persoanele importante din viața lor să comunice deschis cu ei și să le transmită feedback-uri constructive, evitând criticile sau etichetările de orice natură.

Autocunoașterea

Procesul de autocunoaștere din perspectiva abilităților, motivației, intereselor, tipului de personalitate, precum și din perspectiva nevoilor și obiectivelor, este fundamental în situația luării unei decizii în plan educațional.

Gândirea critică

Fiecare opțiune este necesar a fi evaluată cu atenție, astfel încât adolescentul să poată hotărî dacă este sau nu potrivită pentru el.

În multe cazuri, tendința de a lua decizii în concordanță cu factori extrinseci, cum sunt: grupul de prieteni, colegii de clasă, trend-urile educaționale, este mare.

Într-adevăr, este important că adolescentul să afle informații din cât mai multe surse, însă pentru că acestea să acționeze în favoarea sa, este necesar să le analizeze și să le confrunte cu propria sa viziune.

Ieșirea din zona de confort

Orice schimbare importantă presupune ieșirea din zona de confort. În contextul unei alegeri cu privire la traseul educațional, adolescenții sunt puși în situația de a gestiona toate aspectele implicate, cum ar putea fi: schimbarea colectivului de colegi și a profesorilor; distanța de casă, de familie și de prieteni.

Așa încât, este posibil să se manifeste tendința de a evita cât mai mult aceste schimbări, făcând o alegere care este mai apropiată de zona lor de confort.

Drept urmare, este esențial să le fie consolidată încredere în sine, transmițându-li-se că au resursele necesare astfel încât să facă față schimbărilor.

Totodată, este necesar să fie ajutați să vadă beneficiile acestor schimbări: cunoașterea unor oameni noi, lărgirea grupului de prieteni, experiențe noi, studierea domeniului care le place, ş.a.m.d.


Capacitatea de a lua decizii este necesar a fi dezvoltată de la vârste foarte mici, astfel încât, în momente cheie, acest aspect să nu se transforme într-un blocaj dificil de gestionat.

De asemenea, este esențial că adolescenții să înțeleagă care este importanța deciziilor pe care le iau, precum și impactul acestora în timp.

În momentul în care este aleasă varianta cea mai potrivită, în mod natural vor fi asumate atât beneficiile, cât și potențialele neajunsuri ale respectivei decizii.


 

Ana Nicoleta Zafiu
Consilier în carieră
CareerInvest.ro

0 comentarii 760 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter