Contribuitori

7 idei simple despre cum îți poți îmbunătăți stima de sine

Redacția CARIERE › Dum, 2018-06-24 14:50
Încrederea în sine poate fi învățată, antrenată, practicată. Atâta vreme cât o privim ca pe una dintre multe abilități pe care încercăm să le îmbunătățim și nu ca pe o trăsătură pe care o ai sau nu o ai, nu mai pare deloc greu de atins. Am pus cap la cap câteva dintre recomandările psihologilor și ale specialiștilor în probleme de leadership și iată ce idei despre îmbunătățirea imaginii de sine au rezultat: 

1. Încrederea în sine se construiește cu pași mici.
Încercarea de a ajunge rapid la un rezultat nu va crea decât frustrare. Privește lucrurile așa: nu există prea multe diferențe între antrenamentul la sală, care nu dă rezultate peste noapte, și antrenarea stimei de sine.

2. Spune-i nu criticului interior.
Va fi greu să-i “închizi gura” - chiar și cei mai încrezători oameni au momente când sunt critici față de propria persoană - dar îl poți contrazice hotărât de fiecare dată când exagerează. Obișnuiești să te autoevaluezi doar în termeni negativi? Este imposibil să faci totul greșit. Iată un moment când criticul interior exagerează.

3. Oferă-ți câteva complimente.
Odată vocea critică potolită, dă-i o replică pe măsură: ia-ți câteva minute ca să îți amintești care sunt punctele tale tari. Trece pe o foaie reușitele la examene, interviul care ți-a adus primul job, momentul în care ai primit mulțumiri din partea unui străin pe care l-ai ajutat și așa mai departe.

4. Nu face comparații între tine și alții.
De niciun fel. Fiecare persoană are un alt drum și un alt timing. Caută, însă, inspirație în poveștile altora, fără a te gândi că trebuie să le urmezi traseul, pas cu pas.

5. Înnoiește-ți garderoba.
Oricât de superficial ar părea acest sfat, el are efect garantat. Nu doar hainele, dar și sportul sau o simplă baie cu săruri ne face să ne simțim mai bine în pielea noastră și să transmitem asta lumii.

6. Ține pasul cu tot ce este nou.
Trăim într-o lume unde ce era valabil ieri nu mai este valabil și astăzi, așa că a fi deschis spre nou nu mai este optional. În plus, a fi la curent cu noutățile este și un mod de a câștiga încredere: ești prezent, conectat, tânăr. Ai putea înlocui, de exemplu, unele obiceiuri vechi cu altele pe care ni le-a adus tehnologia: un fumător poate înlocui țigările clasice cu IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul, fără să îl ardă, și face astfel uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut.

7. Înconjoară-te de oameni care te susțin.
Vor exista întotdeauna critici, hateri, colegul care nu te place, șeful care pare că are ceva cu tine. Criticii vor conta mai puțin, dacă între apropiații tăi se află oameni care te susțin atunci când ai cu adevărat nevoie și dacă privești către alții care au trecut prin aceleași situații ca și tine și au ieșit învingători.

Sursa foto: Shutterstock.com

0 comentarii 1882 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter