Contribuitori

5 piese din garderoba ta de business care nu se vor demoda niciodată

Redacția CARIERE › Joi, 2018-05-17 09:46
E de ajuns să vedem câteva dintre creațiile designerilor contemporani pentru a înțelege că anumite piese din garderobă nu se demodează niciodată, ci doar se reinventează. Același lucru e valabil și în ceea ce privește garderoba de business, unde minimalismul și discreția sunt încă „de rigueur”, dintr-un motiv psihologic simplu: pentru a nu trimite mesaje nepotrivite. 

Deși generația Millennials pare să schimbe regulile în moda de business, se poate vorbi mai degrabă despre o relaxare a atitudinii al birou. Cel mai probabil ei vor alege să poarte doar un sacou în loc de costum deux pieces, un ceas digital în loc de analog, și o geantă de designer în loc de clasica servietă din piele.

Așadar, câteva dintre piesele asociate cu ținuta de business se vor regăsi întotdeauna în garderoba oamenilor de afaceri, indiferent de generație, doar că în diferite forme. Este și cazul regulilor legate de modul în care privești hainele de birou.

Rămâne valabilă zicala „îmbracă-te pentru jobul pe care ți-l dorești nu pentru jobul pe care-l ai”, însă cei ce caută succes profesional se pot abate de la liniile clasice ale codului vestimentar business, pentru a fi ei înșiși.

Cămașa

Cămașa albă este poate una dintre cele mai longevive piese vestimentare din istoria modei și de nelipsit din orice garderobă de business, indiferent de funcție, vârstă, sex,  sau domeniu de activitate. Ea a dat și numele de „white collars” profesioniștilor ce lucrează în corporații, așa cum precizează cei de la Investopedia . 

Cămașa bărbătească nu s-a schimbat foarte mult în ultimul secol, însă modelele de damă au fost regândite în sute de variante. Având în vedere că sezonul toamnă-iarnă 2017 de pe podiumurile internaționale de modă a fost dedicat chiar reinventării cămășii de business, acum există zeci de modele hibride ale stilului clasic, de la cămăși cu manșete brodate și gulere dintre cele mai diferite, până la cămăși cu siluete slim fit, lungi sau baggy.

Ceasul de la mână

Ceasul rămâne un accesoriu de neînlocuit în moda de business și în general, după cum arată și eforturilor marilor case de orologerie de a lansa modele tot mai complicate și mai scumpe, dar și creșterea pieței de ceasuri smart care lansează frecvent modele digitale upgradate.

Pe lângă faptul că este un accesoriu care îți completează cu succes ținuta, ceasul te ajută să nu pierzi minute prețioase verificând ora pe telefon, unde te poți bloca printre notificări și mesaje de Facebook. Telefonul nu te ajută să fii punctual, ceasul, în schimb, face asta. Este cea mai practică metodă de verificare a timpului și de a ține pasul în mod eficient cu toate activitățile de zi cu zi.

Accesoriile din piele

Deși laptopul a înlocuit în mare parte agenda și documentele necesare pentru o zi de muncă, servieta de birou este încă un accesoriu popular atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind și unul din detaliile prin care oricine își poate afișa personalitatea fără să afecteze mult aspectul general.

Servieta clasică a fost înlocuită de mult însă cu genți de designer, personalizate sau cu detalii handmade. Trendul accesoriilor de designer a apărut deja de câțiva ani și în România, iar artiști precum Gabriel Geller, Mihaela Zvinca sau Daniel Savu sunt doar câțiva dintre cei care realizează serviete din piele reinterpretate, în forme minimaliste sau cu asocieri inedite de materiale precum piele și lemn.

Mai mult, te poți diferenția în mediul de business internațional și cu o geantă cu însemne românești reinterpretate, precum cele realizate de brandul Iutta. În afară de serviete, designerii români creează și portofele, huse pentru iPad, serviete de laptop sau portochelari, toate în serie limitată și lucrate în mare parte manual.   

Sacoul

Un sacou clasic din stofă, tweed sau in, pentru vară, este un element care dă prestanță unei ținute, indiferent dacă e purtat elegant sau mai casual, cu un tricou și o pereche de jeans, sau chiar șapcă, în spiritul contrastelor apreciate de generația Millennials. 

Contează bineînțeles cusăturile, materialul și cum se potrivește pe silueta purtătorului sau a purtătoarei. Un bon viveur va ști să aprecieze un sacou de calitate, iar în mediile aspiraționale de business, aceste detalii sunt de obicei remarcate.

Un sacou bine făcut poate șterge orice decizie vestimentară greșită pe care ai putea să o iei la o întâlnire de business. 

Pantofii potriviți

O pereche de pantofi Oxford este pentru bărbați echivalentul perechii de stiletto cu toc mediu, din garderoba de business a doamnelor, și nu ar trebuie să lipsească din ținuta de business, conform careeraddict.com. Pantofii în genul celor mai sus menționați fac parte din lista pieselor care nu se vor demoda niciodată din mai multe motive: sunt practici, se asortează ușor cu multe ținute și pot fi purtați în diferite ocazii. 

Nu epatează prin nimic însă nu sunt nici de ignorat. Cu alte cuvinte, sunt cartea de vizită perfectă pentru o primă întâlnire de business.

Dacă lucrezi într-un mediu de business, ai cu siguranță unul dintre aceste 5 piese în garderoba ta. Rămâne doar să le porți cu încredere și succesul nu va întârzia să apară.  

Surse foto:

Shutterstock.com
pexels.com
gabrielgeller.com

0 comentarii 1976 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter