Contribuitori, Actual

5 întreprinzători care au reușit în afaceri încă din facultate

Redacția CARIERE › Mar, 2017-11-14 12:05

Termină școala și abia apoi construiește-ți cariera. Asa ne învață părinții. Există, însă, oameni de afaceri care au succes fără să fi respectat această ordine. Dealtfel, orice întreprinzător experimentat îți poate spune: reușesc în afaceri nu oamenii cu cele mai multe diplome, ci aceia dispuși să se implice în proiecte mărețe.

 

Iată 5 personalități  cunoscute care au reușit în viață cu afaceri începute în vremea studenției:

  1. Bill Gates

Poate nu știai, dar compania Microsoft era una de succes încă de pe vremea când fondatorul ei, Bill Gates era la vârsta studenției.  

Gates fusese admis la Harvard în toamna anului 1973, dar a renunțat doi ani mai târziu la studii ca să se ocupe exclusiv de compania Microsoft, care avea să îi aducă miliarde de dolari,  în anii următori. Abia în 2007, la 30 de ani de la momentul în care ar fi trebuit să absolve, Gates a primit de la Harvard o diplomă onorifică.

În prezent, Bill Gates câștigă, anual, aproximativ 46 miliarde de dolari de pe urma companiei Microsoft. Mare parte din bani îi cheltuiește pe opere de caritate.

2. Mark Zuckerberg

Nu poți vorbi despre oameni care s-au îmbogățit în timpul facultății fără să îl menționezi pe Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei Facebook.

Acesta a creat platforma celei mai cunoscute rețele de socializare din lume în anul 2004, pe vremea când era încă student la Harvard și locuia la internat. Inițial, siteul „The Facebook” fusese creat pentru a fi folosit doar de studenții din campus. A devenit, însă, foarte repede apreciat la scară internațională, iar astăzi are peste 2 miliarde de utilizatori din întreaga lume.  

Averea lui Mark Zuckerberg a fost estimată, la începutul acestui an, la 50 de miliarde de dolari.  

3. Steve Wozniak

Inventatorul Steve Wozniak, cunoscut și sub numele de „The Woz”, și-a pus în valoarea pasiunea pentru electronică încă din timpul facultății. Studia la Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, la Universitatea din California când l-a cunoscut pe Steve Jobs. Împreună au fondat Apple. Înainte să ajungă, însă, să dea tonul pe piața tehnologiei, cei doi au inventat și vândut așa-zisele „cutii albastre”. Acestea erau dispozitive care le permiteau oamenilor să se racordeze ilegal la rețelele de telefonie și să vorbească gratuit.

În anul 1976, Wozniak a renunțat la facultate pentru a lucra, alături de Jobs, la ceea ce avea să devină primul computer Apple. Peste încă 9 ani, Wozniak a părăsit compania Apple și a creat o alta, numită CL 9. Următoarea invenție importantă a lui „The Woz” a fost telecomanda universală.

Averea co-fondatorului companiei Apple se ridică, astăzi, la circa 100 milioane de euro.

4. Sergey Brin

Împreună cu Larry Page, Sergey Brin este „părintele” unuia dintre cele mai cunoscute invenții din toate timpurile: motorul de căutare Google. Brin și Page s-au întâlnit, pentru prima oară, la începutul anilor 1990,  pe vremea când erau amândoi studenți la Standford.

Au colaborat la dezvoltarea unor noi motoare de căutare. Au venit cu ideea creării unui  motor care să ierarhizeze rezultatele în funcție de popularitatea lor. Așa a luat naștere Backrub, prima variantă a programului care mai târziu avea să se numească Google.

Averea lui Brin se ridică la aproape 48 miliarde de dolari.

5. Justin Paraschiv

Este America țara tuturor posibilităților, dar nu e necesar să  ajungi peste Ocean ca să îți poți construi o afacere solidă, în timpul facultății. Ai toate șansele să reușești și în România.

A demonstrat-o Iustin Paraschiv, cel mai tânăr om de afaceri din Top 300 Capital al celor mai bogați români. La doar 19 ani, Iustin Paraschiv și-a început afacerile, la Mizil, cu o investiție de numai 1.500 lei. Compania pe care a fondat-o atunci, Carmistin, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai cunoscute din domeniul distribuției de materie primă pentru industria cărnii din țară.

Acum, la doar 36 de ani, Iustin Paraschiv are un portofoliu de investiții divers și este unul dintre cei mai cunoscuți manageri din businessul românesc.

Mulți dintre oamenii care au succes astăzi și-au început afacerile încă din perioada studenției. E cazul unora dintre cei mai cunoscuți inventatori ai Planetei, care trăiesc în SUA, dar și al unor oameni de afaceri din țara noastră. Ai văzut în materialul de mai sus despre cine este vorba și cât de multe poți realiza, dacă te apuci de afaceri încă din timpul facultății.

Sursă foto: shutterstock

 
0 comentarii 1800 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter