Work&life balance

Cum resimte familia schimbările majore în viața profesională

Mirela Retegan › Mie, 2018-01-03 13:04
Sunt un om pozitiv şi accept, cu destul de multă uşurinţă, provocările vieţii. Așa că știu că, atunci când se închide o uşă, se deschide o fereastră.
Nu mi-am încărcat niciodată copilul cu problemele mele. Nu l-am minţit, dar am avut grijă să împachetez frumos, în poveşti pe care ea să le înţeleagă, orice eveniment nou din viaţa noastră.

Însă, oricât de mult te-ai pregăti, tot vine ziua aceea în care, de nicăieri, cade întrebarea care şuieră în urechi, ca o frână ce face şoseaua să tremure sub scrâşnetul roţilor.

Cum reacționezi când pierderea jobului e iminentă?

Într-o zi, Maya mi-a adresat o întrebare care mi-a tăiat respiraţia. Nu eram deloc într-un moment bun al vieţii mele. Făcusem nişte alegeri mai puţin potrivite, şi plata facturilor era grija care îmi ocupa gândurile în cea mai mare parte din timp. Când copilul tău se uită în ochii tăi, iscoditor, şi întreabă ceva ce nici măcar tu n-ai îndrăznit să te întrebi, te opreşti din tot ce faci şi cauţi un răspuns pentru tine, în primul rând, şi apoi pentru el. „Ce se întâmplă dacă tu rămâi fără serviciu?” Nu cred că avea mai mult de şase ani. M-am oprit din ce făceam, m-am aplecat la nivelul ei, i-am prins braţele în mâini şi am răspuns:
„Cum, nu ţi-am povestit ce aş face dacă aş rămâne fără serviciu? Dacă într-o zi s-ar întâmpla asta, deşi nu cred, pentru că ştiu să fac foarte multe lucruri, dar, dacă totuşi s-ar întâmpla, eu ştiu că nu sunt singură. Aş face cu tine o supertrupă! Ne-am îmbrăca în trening, am lua o găleată cu apă şi doi bureţi şi ne-am duce într-o intersecţie. Am învăţa nişte răpăieli, am face un cântec hip-hop şi, cu şepcile într-o parte, am face supershow pentru cei care aşteaptă în trafic”.

„Mama, îţi dai seama că noi am lua bani şi pentru spălat parbrizul, şi pentru spectacol!”
Din acel moment, se uita mereu la cei care spălau parbrize în intersecţii şi îmi zâmbea, complice, la amintirea unui plan de rezervă, numai de noi două ştiut.

Transmite copilului tău că orice lucru neplăcut poate fi întors în favoarea lui

Fermitatea cu care eu am făcut-o să înţeleagă că nu mă tem de nimic, povestea în care am inclus-o şi pe ea, ideea de a avea un plan B ne-au adus liniştea şi niciodată nu şi-a mai făcut griji. Cred că, atunci, am sădit în ea şi încrederea că orice lucru neplăcut poate fi întors în favoarea ei.
Nu ştiu ce va alege să facă în viaţă, spre ce carieră se va îndrepta, însă știu că poate să facă multe şi am certitudinea că niciodată nu se va teme să facă o schimbare, indiferent dacă e alegerea ei sau e determinată de conjunctură.
 
Fricile și nesiguranța copiilor sunt, de fapt, ale voastre, ca părinți

Le recomand părinţilor să vorbească deschis şi onest cu copiii lor despre schimbările profesionale. Să îmbrace în poveşti frumoase lucrurile noi care apar în viaţa lor. Să nu facă din asta o dramă şi să nu le prezinte ca pe întâmplări neplăcute sau, și mai rău, ca pe niște obstacole de nedepășit. Dacă ei îşi vor crea un scenariu optimist, indiferent de cum stau lucrurile în realitate, cei mici se vor poziţiona corect faţă de noua situaţie.
Din fericire, trăim într-o lume într-o continuă mişcare. Tot ce facem stă sub semnul schimbării. Lucrăm pe proiecte – mai mari, mai mici. Unele durează mai mult, altele mai puţin. Nu suntem angajaţi pe viaţă nicăieri și nimeni şi nimic nu ne dă certitudinea că putem să rămânem până la pensie într-un anumit loc. Vorbiţi deschis cu copiii voştri despre asta. Ajutaţi-i să înţeleagă inclusiv faptul că uneori trebuie să ne oprim din ceva, pentru că alţii au pus stop activităţii noastre. Că unele lucruri le putem controla, altele nu ţin de noi.

Nu vă temeţi că nu vor înţelege. Ei înţeleg mult mai mult decât credem. Iar liniştea şi pacea cu care noi relatăm o stare de fapt se transmit în siguranţa sau nesiguranța lor. E în puterea noastră să le comunicăm despre schimbările din viața noastră – corect, onest, dar mai ales cu grija ca ei să înţeleagă situaţia potrivit vârstei şi experienţei pe care o au.


Mirela Retegan, fondatoarea trupei Zurli, şi-a dorit să fie educatoare, apoi actriţă. A făcut o carieră de excepţie în jurnalism, iar acum le combină pe toate într-un antreprenoriat inedit. Ea însăși s-a reinventat profesional și a creat un business solid pornind de la ideea că ceea ce știe să facă cel mai bine în viață e să se joace cu copiii.
Maya, fiica ei de 16 ani, a fost motorul și inspirația pentru Zurli, trupa de animație și spectacole pentru copii, și Antrenorul Părinților, programul care îi reînvață pe părinți cât de importantă e joaca pentru copiii lor.


Articol preluat din numărul 241/octombrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici 

0 comentarii 1280 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter