Work&life balance

De ce se tem companiile care restrictioneaza accesul angajatilor la Internet

Mihaela Feodorof › Mar, 2010-11-16 17:37

In spatele oricarui argument de ordin tehnic sau material pe care angajatorii il declara cand se discuta de accesul la net, stau fricile acestora.

1. Frica de a nu se pierde timpul

 

Fie ca angajatii se pierd in discutii pe retele sociale sau cauta resurse de informatii pe site-uri specializate in alte domenii decat cel in care lucreaza, aceste activitati conduc la distragerea atentiei de la obiectivele firmei si de la atributiile de serviciu. Angajatul nu da tot ce e mai bun angajatorului sau, mai bine zis nu este determinat sa ofere tot ce are mai bun firmei in care lucreaza. De ce insa nu se aloca timp identificarii surselor de nemultumire? Un survey sau un plan de comunicare cu salariatii pe aceasta tema ar mai linisti spiritele iar accesul la net ar ramane doar o resursa pozitiva pe care salariatul o poate accesa in vederea dezvoltarii profesionale.


2. Frica de a fi ales gresit

 

Un salariat motivat si care se simte “omul potrivit la locul potrivit”, nu are nicio scuza sa scormoneasca pe site-urile de recrutare sau ale concurentei detalii legate de oportunitati de angajare. Singura exceptie in acest caz sunt persoanele care lucreaza exclusiv in domeniul selectiei de personal, cu toate ca nici acestea nu sunt scutite de acumulari de frustrari in cazul in care descopera job-uri sau pachete mai atractive decat cele pe care le au. Libertatea salariatului de a se compara mi se pare un exercitiu foarte eficient. Cu atat mai mult cu cat indoielile pe care le poate avea in privinta actualului angajator pot fi discutate cu acesta si eliminate. Din pacate insa, nu de multe ori seful direct sau HR-ul nu isi fac timp pentru astfel de discutii iar susotelile de la o nevinovata cafea/tigara nu avantajeaza in niciun caz prestigiul firmei.

3. Frica de a fi defaimat

 

In spatele acestei temeri sta compromisul facut de oricare din parti, angajat sau angajator. O relatie care nu a pornit onest, in care salariatul a ales postul numai pentru ca nu era o alta oportunitate, iese repede la iveala. In egala masura cu aceleasi urmari este un demers de cunoastere in care angajatorul nu a chestionat decat competente tehnice si a lasat pe planul doi motivatiile si valorile personale ale salariatului, planul de dezvoltare sau integrarea sa. Toate aceste minusuri cu care, ce-i drept, se poate trai, adunate in timp, duc la discutii nepotrivite pe forumuri sau site-uri profesionale. Ex http://forum.banknews.ro/topic/ce-banca-isi-plateste-cel-mai-bine-angajatii

2 comentarii 12344 vizualizări

Comentarii

2010-11-18 00:36

TO YUGO FROM BELPHEG0R

Prietene, in toate tarile

Prietene, in toate tarile dezvoltate accesul angajatilor la internet este liber, in spate lucran un simplu programel care monitorizeaza in permanenta traficul pt fiecare utilizator in parte, ba mai mult, in Romania, in foarte multe companii (in general in companiile care au ca domeniu de activitate productia publicitara) nu fac o treaba buna tocmai din motiv ca nu au acces la internet (si resursele lui). 98% daca nu 100% C-level-ul din Romania acceseaza internetul de pe laptopurile personale (cu modem mobil) si "freaca menta" toata ziua stand pe messenger, facebook ... etc. Aici intervine civilizatia si educatia, romanul daca e sa fure informatii, o face cu lejeritate, cu toate restrictiile la internet. Tot romanul daca este puturos gaseste alta modalitate de a "freca menta" fara sa acceseze internetul. Am vazut foarte multe cazuri in care computerul era pornit in Safe Mode si bagau de mama focului Solitaire de le ieseau fum din creier ... Dupa parerea mea, restrictionarea angajatilor la internet nu este o solutie fiabila, mai bine il lasi liber, il monitorizezi si il sanctionezi daca foloseste internetul in alte scopuri decat cele necesare jobului. E mult mai fiabila acesta solutie, trust me..

2010-11-17 00:38

YUGO

Draga Mihaela. Ce spui tu

Draga Mihaela. Ce spui tu este pertinent si pot fi de acord mai putin cu sapoul. Un specialist in securitate IT ti-ar fi explicat cat de usor poti pune la pamant procese de business critice intr-o multi nationanala, pentru ca panselutza de la secretariat sau chiar C-level-ul nu se abtin sa accesese mailuri otravite cu troieni sau site-uri capcana. NU mai vorbesc ca nu au nici o preocupare fata de vulnerabilitati comune.

N-am nici un stress ca salariatii pierd vremea pe net. Pentru asta exista timesheet si indicatori de performanta care sa le monitorizeze activitatea. Ar fi bine ca lumea sa se obisnuiasca ca - “Internetul este primul lucru creat de om pe care acesta nu îl înţelege, e un experiment de anarhie la scară planetară” E.Schmidt CEO Google

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter