Wellbeing

Demontăm un mit: Oamenii de succes nu dorm puţin, ci atunci când simt nevoia de odihnă

Constantin Pescaru › Mar, 2017-09-19 18:00
Ca să poţi funcţiona cum trebuie, corpul tău are nevoie - printre altele - şi de odihnă suficientă. Însă în cultura urbană există mitul liderului care doarme puţin pentru a avea timp să termine multele task-uri pe care le are. Totuşi, în ultima vreme, din ce în ce mai mulţi executivi ies în faţă şi pledează pentru un somn sănătos.

Este şi cazul lui Eric Schmidt, care conduce grupul Alphabet, din care face parte Google, potrivit Thrive Global

Cu toate că el nu doarme între şapte şi nouă ore pe noapte, aşa cum ne recomandă specialiştii, omul de afaceri recunoaşte importanţa somnului.

Schmidt spune că, în niciun caz, odihna nu trebuie să fie ignorată de liderii organizaţiilor.

"Am citit poveşti despre faptul că oamenii de succes dorm puţin. Însă adevăratul secret este că aceştia îşi cunosc foarte bine corpul şi dorm atunci când simt nevoia", spune CEO-ul Alphabet, care adaugă că privarea de somn e la ordinea zilei în societatea modernă. "Cel mai probabil, nici tu, cel care citeşti aceste rânduri, nu te odhineşti suficient", punctează Schmidt.

Este deja un lucru știut că Richard Branson, fondatorul Virgin Group, doarme șase ore pe noapte.Iar cu un program similar se laudă mulți alți CEO americani, în special din Silicon Valley.

Ideea este că privarea de somn are efecte nefaste.

Un studiu recent arată că odihna insuficientă afectează creierul, care se "mănâncă" singur. Cercetarea a fost realizată de o echipă condusă de doctorul Michele Bellesi de la Marche Polytechnic University din Italia și publicată în Journal of Neuroscience. 

De mare interes pentru cercetători a fost monitorizarea astrocitelor, care furnizează celulelor nervoase energia de care au nevoie pentru a putea funcționa și comunică una cu cealaltă prin redirecționarea săngelui cu aportul in oxigen și glucoză. Dar care a fost rezultatul experimentului?

"Am arătat că porțiuni ale sinapselor sunt efectiv mâncate de astrocite din cauza privării de somn", explicat doctorul Bellesi. 

Un alt lucru mai îngrijorător a fost efectul pe care lipsă de somn îl are asupra celulelor microgliale, care compun 5% din celulele sistemului nervos central. Cercetătorii italieni au observat că privarea de odihnă timp de 5 zile la rând duce la activarea acestora.

O activitate constantă a celulelor microgliale a fost asociată cu Alzheimer și alte boli ce afectează creierul.

În plus, privarea de somn este și una dintre cauzele sindromului burnout, care se manifestă prin epuizare psihică și fizică. 

0 comentarii 1231 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter