Wellbeing

"Cu fiecare oră petrecută stând pe scaun…”. Lupta cu epidemia globală de stil de viaţă sedentar

Roxana Roseti › Lun, 2018-04-16 13:12
În ultimul timp oamenii de ştiinţă au indicat că sunt necesare studii aprofundate pe tema urmărilor comportamentului sedentar în vederea reducerii efectelor negative ale "epidemiei globale de inactivitate fizică şi stil de viaţă sedentar". Lupta cercetătorilor cu această epidemie fiind departe de a se fi încheiat, după cum observă presa occidentală. 

"Cu fiecare oră petrecută stând pe scaun se observă o scădere cu 2% a grosimii" lobului temporal median”, spune Prabha Siddarth, biostatistician în cadrul Institutului Semel pentru cercetări în domeniul neurologiei şi a comportamentului uman de la UCLA.
Afirmația biostaticianului este făcută în contextul faptului că o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a descoperit că un comportament sedentar manifestat pe perioade îndelungate afectează sănătatea creierului prin subţierea cortexului cerebral şi, în plus, creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului, dar şi de deces prematur.

În concluziile cercetării, publicate jurnalul ştiinţific PLOS One (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195549), , oamenii de ştiinţă au notat că sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor afectând grosimea lobului temporal median, o structură ce include hipocampul. De asemenea, ei au descoperit că o creştere a nivelului de activitate fizică nu este suficientă pentru a îndepărta în mod considerabil efectele dăunătoare ale unei vieţi sedentare.
Cercetătorii de la UCLA au studiat 35 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani. Acestea au indicat nivelul de activitate fizică şi numărul mediu de ore petrecute zilnic pe scaun în săptămâna anterioară studiului (perioadele petrecute stând jos au variat între trei ore şi 15 ore pe zi).

Potrivit lui Prabha Siddarth, studiile au demonstrat că mişcarea îmbunătăţeşte grosimea cortexului cerebral şi prezintă de asemenea şi alte beneficii fizice, precum îmbunătăţirea sănătăţii cardiace. (https://www.express.co.uk/life-style/health/945286/dementia-risks-news-s...).
Siddarth a mai menţionat că grosimea cortexului cerebral poate fi menţinută prin întreruperea perioadelor sedentare. Acest lucru "ar fi posibil dacă nu am sta jos în mod continuu pentru perioade lungi de timp", a mai spus ea.
 

0 comentarii 712 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter