Wellbeing

Cercetările arată că nu e sănătos să minți. Impactul minciunii asupra creierului!

Nadia Gorduza › Joi, 2017-11-23 12:27
Pe lângă faptul că nu e frumos, cercetările arată că nici nu e sănătos să minți! Una din lecțiile de bază ale copilăriei era să nu spunem niciodată o minciună și cu siguranță ați auzit de multe ori când erați mic: "Nu minți, că îți va crește nasul!"  Știm cu toții că nu ar trebui să mințim, dar totuși, o facem. Cercetările arată că cei mai mulți oameni spun minim 1-2 minciuni pe zi!
sursa: 123 RF

Întotdeauna găsim scuze pentru minciunile noastre. "Nu este o minciună patologică, este doar o minciună mică" sau "Am spus-o pentru a nu le răni sentimentele", "Nu am vrut să am probleme". Deci, de ce atâta caz, dacă toată lumea face acest lucru? Ei bine, după cum se pare, minciuna ar putea afecta creierul și corpul.

Câteva din consecințele minciunii asupra creierului, selectate din ultimele cercetări pe acest domeniu:

Când minți, creierul tău este suprasolicitat

Minciuna poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta. O mulțime de cercetări care au fost efectuate cu privire la efectele minciunii patologice asupra sănătății, susțin acest lucru.

Imediat ce minciuna pleacă de pe buzele tale, corpul eliberează cortizol în creier. Doar câteva minute mai târziu, memoria este surescitată încercând să-și amintească atât minciuna cât și adevărul. Decizia devine mai dificilă și chiar ți-ai putea exprima disconfortul prin furie. Aceste lucruri se întâmplă în primele 10 minute!

Când minți, crește stresul

După aceste reacții inițiale, apar grijile legate de minciună sau de a nu fi prins. Pentru a face față acestui sentiment, poți încerca să compensezi minciuna arătându-i celuilalt mai multă bunăvoință decât de obicei. Sau, invers, ai putea fi convins că este vina celuilalt pentru că te-a determinat să minți.

În ziua următoare, s-ar putea întâmpla unul din următoarele două lucruri. Dacă ești obișnuit cu minciunile patologice, poți începe să crezi și tu minciuna. Dacă însă nu ești obișnuit cu ele, te poți simți rău și încerci să eviți persoana căreia i-ai spus minciuna. Apoi te simți vinovat și vei putea avea tulburări de somn peste câteva zile.

Tot acest stres suplimentar are și consecințe negative asupra sănătății:

  • Crește tensiunea arterială
  • Provoacă dureri de cap și dureri de spate
  • Reduce numărul de celule albe (leucocite) din sânge

O mulțime de energie mentală este consumată atunci când minți și când continui să susții o minciună, oferindu-ți anxietate și, în unele cazuri, chiar depresie. Nu se oprește însă aici. Aceste sentimente continuă să îți afecteze digestia, ducând la stomac deranjat, grețuri și crampe.

O cercetare recentă care a analizat efectele minciunii patologice, a studiat peste 100 de voluntari. Jumătate dintre aceștia au primit instrucțiuni să nu mai mintă.
După 10 săptămâni, grupul care a mințit mai rar a avut cu 54% mai puține probleme de sănătate mintală (cum ar fi stresul sau anxietatea) și cu 56% mai puține probleme de sănătate fizică (cum ar fi durerile de cap sau problemele digestive).

Ce să faci când minți și nu te poți opri?

Dacă minciuna face parte din rutina zilnică, atunci va fi greu să te oprești pur și simplu. Îți poți spune că nu vei minți azi, dar probabil că vei termina să o faci oricum.

Oprirea minciunii patologice necesită timp!
Spune-ți că vrei să fii mai cinstit și fă un efort conștient de a nu mai spune minciuni. Gândește-te de două ori înainte de a răspunde la o întrebare. Poți evita răspunsul? Există o modalitate de a răspunde și de a omite adevărul?

O altă modalitate excelentă de a controla minciunile este de a petrece mai mult timp cu oamenii care apreciază adevărul.
A avea prieteni care preferă să audă adevărul și care te încurajează să spui adevărul poate fi cu adevărat motivant. Iar dacă totul eșuează, gândește-te la sănătatea ta!

Dacă vrei să afli care este nivelul de stres, anxietate sau depresie pe care îl ai, fă acest test!

Nadia Gorduza, MD, EMBA
Psihoterapeut & Coach
www.idtherapy.ro
A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti în 2000 şi EMBA ASEBUSS în 2007.

Este certificată la nivel internaţional că trainer şi psihoterapeut  în Terapie de Expunere Virtuală, Terapie de Cuplu prin Metoda Gottman şi Psihoterapie Scurtă Strategică.

Reprezintă în România Gottman Institute Seattle SUA, renumit la nivel mondial pentru terapia de cuplu şi parenting.

De asemenea este reprezentantă a Virtually Better Inc, Atlanta USA, primul institut de cercetare şi dezvoltare programe de "Virtual Exposure Therapy" pentru terapia Fobiilor Specifice, Mindfulness şi Relaxare.

A absolvit High Clinical Master în Psihoterapie Strategică la Institutul de Psihoterapie Scurtă Strategică din Arezzo, Italia.

Este specializată în Profiling prin Facereading ţinând cursuri pentru departamentele de resurse umane sau headhunting.

A fondat Id Therapy Bespoke Treatment Center(www.idtherapy.ro),  primul centru de soluţii psihoterapeutice personalizate, consultanţă psihologică şi corporate din România creat pe conceptul inovativ de "bespoke medicine".

1 comentariu 2202 vizualizări

Comentarii

2017-12-03 16:14

CAPRARIU MONICA

Multumim ca ne dschideti

Multumim ca ne dschideti ochii mintea și sufletul

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter