Inspirație

Un performance care testează limitele imaginarului colectiv și care fragmentează percepția

Roxana Roseti › Vin, 2018-02-23 14:52
Supersimétrica este un showcase~festival~întâlnire anuală a galeriilor de artă, a proiectelor curatoriale nomade și a altor structuri plasate în zona dintre galeriile comerciale și instituțiile publice. Supersimétrica încurajează cele mai provocatoare propuneri artistice, punând accentul pe interactivitate.

În esență este vorba despre faptul că reprezentanţa de la Madrid a Institutului Cultural Român sprijină participarea artistului Farid Fairuz, a galeriei Kilobase Bucharest şi a curatoarei Sandra Demetrescu la ediția 2018 a Festivalului Supersimétrica care va avea loc în perioada 22-25 februarie, în complexul cultural Matadero, Madrid. Pe lângă Kilobase Bucharest, printre invitați se numără artişti şi galerii de artă din Mexic, Spania, Japonia, Franța, Argentina, Portugalia etc. Acest festival se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume, ARCO.
 
Sub forma unei galerii nomade de artă
 
Farid Fairuz va prezenta „We Are All Lichens”, un performance prin care se testează limitele imaginarului colectiv și care propune depășirea granițelor care ne fragmentează percepția, spre crearea unui nou imaginar, fără necesitatea unui corespondent în realitatea imediată. Dar cine este Farid Fairuz? În 2010, artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală din România cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de intervenţii performative care chestionează producția culturală, capitalismul, normele sexuale și religioase.
Până să se reinventeze în Farid Fairuz, artistul Mihai Mihalcea a avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu.
 
Alte repere ale acestui Fetival: Kilobase Bucharest este un proiect artistic sub forma unei galerii nomade de artă, inițiat la sfârșitul anului 2010 de către Dragoș Olea împreună cu artista vizuală Ioana Nemeș (1979-2011). Începând cu 2016, s-a alăturat inițiativei curatoarea Sandra Demetrescu. Sandra Demetrescu, curatoare și critic de artă, a studiat la Universitatea Națională de Arte din București. A curatoriat expoziții în galerii, muzee și spații independente din Romania și a publicat în cataloage și reviste de specialitate. Din 2014, Sandra este curator și coordonator de producție la Muzeul Național de Artă Contemporană din București (MNAC).
 

0 comentarii 489 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter